ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоЗаконотворчість вбиває ЖКГ

Законотворчість вбиває ЖКГ

Залишилося прийняти останній законопроект «Про евтаназію ЖКГ», та втілити його в життя, бо стан клінічної смерті, в якому зараз галузь, не може тривати надто довго.

Після складання присяги на вірність народу України новообраним Президентом  Петром Порошенком 25 травня  над Верховною Радою VII скликання нависла реальна загроза розпуску. В якій спосіб це буде зроблено: чи за процедурою саморозпуску, чи за процедурою виходу фракцій з коаліції  – питання до фахівців з конституційного права, які працюють в Адміністрації Президента. Що ж до самих народних депутатів, то більшість з них вже почала готуватися до позачергових виборів до Верховної Ради, про що свідчить хоча б кількість та зміст законопроектів, які зареєстровані нардепами за останні декілька місяців. Велика частина внесених до порядку денного законопроектів стосуються врегулювання проблемних питань житлово-комунального господарства. Воно і не дивно, адже побудувати свою передвиборчу кампанію на популістських гаслах про завищеність тарифів ЖКГ, про «пограбування» населння монополістами – улюблений прийом політичних технологів, який беззаперечно позитивно впливає на рівень підтримки кандидата електоратом.

Наприклад, народні депутати по виборчиим округам №136 та №139 Одеської області, Труханов Г. Л. та Пресман О. С. розробили законопроект №4833, яким пропонується з метою підвищення соціального захисту одного з найвразливіших прошарків населення - дітей війни (які є найактивнішою частиною електорату) поширити  пільги, які надаються дітям війни, на житлові послуги (послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), шляхом внесення змін до Закону України «Про соціальний захист дітей війни», в якому в абзаці 8 ст. 5 слова «комунальними послугами (газом, електроенергією тощо)» замінити словами «житлово-комунальними послугами».

Народного депутата Табалова А. О. по виборчому округу №99 Кіровоградської області, обурює те, що протягом останніх років зберігається стійка тенденція недовіри споживачів послуг до житлово-експлуатаційних компаній, а чергове підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги сприймають дуже агресивно та в штики, КРЕПи та ЖЕКи стали «закритими» організаціями, діяльність яких, на думку споживачів, неефективна.

Читайте також: Надзвичайний стан в енергетиці «потопить» промисловість

На думку нардепа, тільки наполеглива робота, з мешканцями будинків, збори, пояснення можуть відновити довіру населення до цих підприємств. З метою відновлення довіри до КРЕПів та ЖЕКів, цим народним обранцем був розроблений та зареєстрований за №4595, яким пропонується внести зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а саме зобов’язати виконавця (надавача) житлово-комунальних послуг не рідше двох разів на рік через засоби масової інформації інформувати мешканців відповідного населеного пункту про розмір витрат, а також умови використання коштів, які надходять від населення, за житлово-комунальні послуги.

Питання недовіри до комунальників, відсутності механізмів забезпечення громадського контролю та прозорості діяльності суб’єктів господарювання в сфері житлово-комунального господарства також хвилюють і народних депутатів Сальдо В. В. (виборчий округ №182, Херсонська область) та Донія О. С. (виборчий округ №88, Івано-Франківська область). На думку цих народних обранців, подальше заглиблення такої недовіри може стати причиною додаткової соціальної напруги та зростання рівня недовіри до влади. Щоб запобігти такому ганебному явищу, як збільшення недовіри до влали, ними розроблений законопроект №4137а, яким пропонується Статтю 505 Цивільного кодексу України  доповнити частиною третьою наступного змісту: «3. Не можуть бути комерційною таємницею відомості про структуру, складові цін/тарифів на житлово-комунальні послуги та їх формування, інша інформація щодо господарської діяльності підприємств, які надають житлово-комунальні послуги або реалізують електроенергію, теплову енергію, газ, воду для потреб населення».

Крім цього, пропонується зобов’язати виробників/виконавців надавати споживачам інформацію про вартість підключення до мереж та штат адміністративно – управлінського апарату, кількість витрат  на паливно-мастильні матеріали, доходи від діяльності, прибуток, вартість основних фондів тощо.

Народні депутати Матвієнков С.А. (виборчий округ №57, Донецька область) та Бойко В.С. (той, що колишній директор Маріупольського металургійного комбінату ім.. Ілліча) відмічають вкрай низький рівнем життя населення, яке не в змозі оплачувати за спожиті комунальні послуги, та  обурені тим фактом, що окремі постачальники житлово-комунальних послуг за наявності технічної можливості зловживають такою можливістю та безпідставно, а іноді навіть умисно, за власною ініціативою відключають споживачів, навіть тих, в кого заборгованість відсутня, з метою отримання винагороди за повторне підключення їх до мереж. Тому пропонують у спільному законопроекті, зареєстрованому за №2406а, статтю 16 Закону України "Про житлово-комунальні послуги"   доповнити пунктом 8 такого змісту: "8.. Припинення надання (відключення) житлово-комунальних послуг з ініціативи виконавця/виробника здійснюється виключно за рішенням суду." На думку народних обранців внесення таких змін зупинить зухвалу поведінку комунальників які перейшли межу.

Читайте також: ЖКГ гартують законодавчими та тарифними змінами

Колишній член фракції «Партії регіонів», а нині позафракційний народний депутат Микола Рудьковський у пояснювальній записці до законопроекту №4234а, робить несподіване відкриття - через знущання влади,  тотальне зубожіння народу, останньому  вже урвався таки терпець.  Останньою краплею, наголошує Микола Рудьковський, яка вже вивела людей на вулиці і загрожує соціальним вибухом, поряд із «заморожуванням» доходів та їх знеціненням, стало підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги у червні-липні 2014 року. Внаслідок вищезазначених обставин мільйони людей опинились в ситуації, коли їм доведеться обирати або їсти, купувати ліки або платити за послуги у сфері ЖКГ і голодувати.

Саме заради спасіння цих мільйонів українців законопроектом 4234а пропонується заборонити підвищувати ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги, визначені у Законі України «Про житлово-комунальні послуги» до набрання чинності законом (законами), які знімуть обмеження щодо підвищення мінімальних заробітних плат і мінімального прожиткового мінімуму, тобто фактично до закінчення економічної кризи. Крім цього, Микола Рудьковськй пропонує встановити цим законопроектом, що  житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергія оплачуються споживачами-фізичними особами за цінами і тарифами, встановленими Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень станом на 1 січня 2014 року. Зважаючи на те, що законопроект №4234а зарееєстрвоаний 4 липня 2014 року, то Микола Рудьковський пропонує мільйонам зубожілих від дій влади українцям просто не виконувати постанови, прийняті Нацкомполуг про встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, централізованого теплопостачання та постачання гарячої води, які продовжують діяти, обов’язкові до виконання всіма громадянами та ніким не скасовані.

Також до порядку денного включені законопроекти про заборну нараховувати пеню населенню у випадку виникнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, про зобов’язання підприємств ЖКГ списання заборгованості, за якою минув трирічний строк позовної давності та визнання такої заборгованості безнадійною, щодо звільненя населення від сплати ПДВ при оплаті комунальних послуг. Всі вищевказані законопроекти кожний індивідуально, а так само всі разом не є системними, жодним чином не направлені на реформування галузі житлово-комунального господарства. Нажаль, вони направлені лише на одне – отримання додаткових процентів до рейтингу майбутнього кандидата, збільшення градусу несприйняття населення проблем житлово-комунального господарства, подальшу популяризацію серед населення образу комунальника, який знахабніло залазить у кишеню споживача все глибше та глибше.

Залишилося прийняти останній законопроект «Про евтаназію ЖКГ», та втілити його в життя, бо стан клінічної смерті, в якому зараз галузь, не може тривати надто довго.

 
Коментарі (0)