ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняЗа питну воду доведеться платити втричі дорожче

За питну воду доведеться платити втричі дорожче

Регіони запросили від уряду в наступному році збільшити в три рази фінансування державної програми «Питна вода». Але навіть при виділених 200 млн грн в 2012 році, за дев'ять місяців було засвоєно приблизно 50 млн грн

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк заявив, що бюджетний запит на реалізацію державної програми  «Питна вода» на 2013 рік може скласти 600 млн грн, а це в три рази більше виділених в цьому році коштів.

«У цьому році у нас є кілька регіональних Програм «Питна вода». Там («У.К.» - в держбюджеті) 200 млн грн. З них 49 млн грн підуть на погашення вашої кредиторської заборгованості. Ви («У.К.» - керівники обласних державних адміністрацій) подали на 600 млн грн пропозицій. Тими 150 млн грн, які залишилися за принципом короткої ковдри проблеми не закриєш. Тому я розглянув всі питання, і левова частка піде на регіони де найстрашніша ситуація із забезпеченням водою», - повідомив Міністр під час брифінгу у Кабінеті Міністрів.

За данними відомства, на 30 вересня з 200 млн грн загального програмного фінансування розписом держбюджету було передбачено лише 49 млн грн, які і були профінансовані.

Нагадаємо, що закон «Про реалізацію Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011-2020 роки» № 2455-IV  був прийнятий в 2005 році. Програмою передбачається будівництво та реконструкція водозабірних споруд і устаткування, зокрема в регіонах з найбільшими відхиленнями в якості води від встановлених, а саме в Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Одеській та Черкаській областях; розроблення схем оптимізації роботи  систем  централізованого водопостачання та водовідведення, інвентарізацію та реконструкцію каналізаційних систем

Всього на фінансування заходів програми законом передбачено 9,5 млрд грн, з яких 3 млрд грн - держбюджет, а 6,5 млрд грн - інші джерела.

Проте, в минулому році, за даними Мінрегіону, в 2011 році з держбюджету було направлено 400 млн грн, що в двічі більше порівняно з поточним роком. Але з них було використано лише 66% - 264,7 млн грн, з яких 51,7 млн грн пішли на погашення кредиторської заборгованості водопостачальних підприємств.

 
Коментарі (2)
Геннадий Пивовар
31 Жовтня 2012 p. 17:52
Что-то я не понял. В Украине где-то кроме супермаркетов есть питьевая вода?
Михаил
31 Жовтня 2012 p. 18:01
Там, значит, где ситуация страшная, бабки дадут. А где народ еще не мрет, как мухи, значит, может подождать пару годков)