ГоловнаНовини ЖКГЖитлоЗдешевлена іпотека посідає першість серед житлових програм

Здешевлена іпотека посідає першість серед житлових програм

Найдинамічніший ріст серед усіх державних програм демонструє програма здешевлення іпотеки, зростання якої відбувається за всіма показниками.

Минулого тижня минуло рівно півроку з моменту старту програми здешевлення іпотечних кредитів, яку Мінрегіон реалізує у рамках виконання соціальної ініціативи Президента України. Також продовжувалося виконання ряду інших державних житлових програм. Загалом на сьогодні за державними житловими програмами держава сприяла у придбанні громадянами 3,7 тис. квартир. Найдинамічніший ріст серед усіх державних програм демонструє саме програма здешевлення іпотеки, зростання якої відбувається за всіма показниками.

Про це «У.К.» повідомили в прес-службі Мінрегіону.

«Серед п’яти програм державної підтримки придбання громадянами житла, які супроводжує Мінрегіон, «Доступне житло» (здешевлена іпотека) впевнено займає одну із перших позицій. І це при тому, що стартувала програма лише у травні. На 20 листопада 956 громадян скористалися можливістю отримати допомогу держави та обрали житло у запропонованих міжвідомчою комісією багатоквартирних будинках. З понад 3,6 тис. людей майже тисяча повірила у новий механізм державної підтримки і не помилилася», – прокоментував поточні показники виконання державних житлових програм Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

За його словами, лідирують у видачі пільгових кредитів Київ, Вінниччина, Сумщина та Харківщина. Всього в країні у рамках згаданої програми укладено 956 договорів та профінансовано стільки ж кредитів. Тільки за дві декади листопада було укладено 135 договорів здешевленої іпотеки. Видані кредити профінансовані на загальну суму 221,2 млн грн, з них у Києві – 197 на загальну суму понад 65,6 млн грн. По 68 кредитів видані у Вінницькій (на 13,9 млн грн) та Сумській (на 11,5 млн грн) областях, 62 кредити у Харківській області на суму 12,3 млн грн.

Міжвідомча комісія визначила для участі у програмі 387 житлових будинків, у яких пропонується для придбання 17,7 тис. квартир. За листопад до участі програмі були включені 23 багатоквартирних житлових будинки, де пропонується для придбання 1,2 тис.  квартир. Найбільше житлових багатоквартирних будинків включено до програми у Києві – 27, у яких пропонується для придбання 1,3 тис. квартир. По 25 будинків беруть участь у програмі на Харківщині та Київщині, де пропонуються 2,2 тис. та 2,1 тис. квартир відповідно. 22 об’єкти включені до програми на Донеччині (1,073 тис. квартир) та Чернігівщині (805), по 20 – у Львівській (934 помешкань) та Хмельницькій (644) областях. Найменше будинків залучено до участі у програмі в Кіровоградській області (4 будинки, де пропонується 146 квартир) та на Херсонщині (2 будинки, де пропонується 137 квартир). У решти регіонів кількість об’єктів, залучених до програми коливається від 8 до 18 одиниць.

Загалом по Україні вже більше 16,5 тис. громадян виявили бажання отримати здешевлені іпотечні кредити. За листопад бажання скористатися такою можливістю виявили 1108 людей. Найбільше охочих взяти участь у програмі зафіксовано у Київській області – 1495 громадян. У Києві – 1383, у Донецькій області – 1214, на Сумщині – 1210 громадян виявили бажання взяти здешевлену іпотеку. Найменша кількість бажаючих скористатися цією можливістю зареєстрована на Волині (42 людини), Закарпатті (85), на Черкащині (98) та у Чернівецькій області (64).

Укладено 643 договори на будівництво доступного житла на умовах оплати державою 30% його вартості. Тільки за листопад цю програму обрали для себе 46 громадян. Найбільше учасників цієї програми проживають у Києві (298) та Київській області (82), її підтримкою скористалися також 49 жителів Сумщини, по 27 жителів АР Крим та Волинської області, по 24 – Полтавської та Харківської областей, 20 мешканців Івано-Франківської, 19 – Чернігівської, 18 – Дніпропетровської, 15 – Львівської  областей. На Вінниччині, Житомирщині, Одещині, Тернопільщині, Херсонщині та Хмельниччині цим механізмом державної підтримки громадяни поки що не користуються.

З початку року надано 279 пільгових кредитів у рамках програми молодіжного житлового кредитування. Тільки за дві декади листопада пільговий молодіжний кредит узяли 49 сімей. Нагадаємо, що відсоткова ставка – 3% річних, а термін повернення – до 30 років. Позичальники, що не мають дітей, сплачують кредит з відсотковою ставкою, при народженні однієї дитини – звільняються від сплати відсотків за користування кредитом, позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків тіла кредиту, а сім’ї, що має трьох і більше дітей, - 50 відсотків. Таких кредитів найбільше видано у Києві (38), Дніпропетровській (34) та Полтавській (23) областях.

З початку року видано 813 пільгових кредитів індивідуальним сільським забудовникам. Найбільше користуються цією формою державної підтримки на Луганщині (143 кредити), на Вінниччині (126 кредитів) Херсонщині (60), в Автономній Республіці Крим (59), на Донеччині (57), Запоріжжі (55), Полтавщині (43), Чернігівщині (34) та на Миколаївщині (30).

Державною іпотечною установою рефінансовані 964 іпотечних кредитів громадян, з яких 66 – протягом листопада.

 
Коментарі (0)