ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГ«Зелений тариф» – приманка для інвестицій

«Зелений тариф» – приманка для інвестицій

Завдяки використанню «зелених тарифів» термін окупності проектів з вітроенергетики знижується з 10-12 років до 7-8 за рахунок того, що «зелений тариф» для вітроенергетики на 30% більше, ніж звичайний тариф

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Фонд чистих технологій (Clean Technology Fund) 25 квітня підписали договори про надання кредиту на суму 13,3 млн євро для реалізації проекту на Львівщині. Це перший проект з відновлюваної енергетики, профінансований ЄБРР у рамках Програми фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF).

ВЕС, яку планують ввести в експлуатацію до кінця 2012 року, буде складатися з 5 вітрогенераторів потужністю 2,5 МВт кожний і вироблятиме на рік 25,5 гВт-год електроенергії. Передбачається, що даний проект підвищить якість і надійність енергопостачання у Львівській області та забезпечить електроенергією понад 10 тис. домогосподарств. При цьому викиди вуглецю скоротяться приблизно на 26 тис. т на рік.

Старший менеджер департаменту енергоефективності ЄБРР Сергій Масліченко повідомив «У.К.», що проект у Львівській області не міг би бути реалізований без використання механізму «зелених тарифів». Проекти з альтернативної енергетика мають тривалий термін окупності, а ЄБРР видає кредити максимум на 10 років. За рахунок різниці тарифів на «зелену» і звичайну електроенергію, отриману на об'єктах альтернативної енергетики, вдається знизити термін окупності проектів на 30% у сфері вітроенергетики і в 5 разів – при установці сонячних батарей.

«Усі проекти, що фінансуються в рамках Програми фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF), побудовані таким чином, що всі об'єкти генерують фінансовий потік за рахунок використання механізму «зеленого тарифу». Протягом року за допомогою ЄБРР розпочнеться реалізація ще 4 проектів у сфері альтернативної енергетики», - повідомив Сергій Масліченко.

Читайте також: Рятівні новації

«Завдяки використанню «зелених тарифів» термін окупності проектів з вітроенергетики знижується з 10-12 років до 7-8 за рахунок того, що «зелений тариф» для вітроенергетики на 30% більше, ніж звичайний тариф. Для сонячної енергетики, де «зелений тариф» в 5 разів більше – це ще вигідніше», - додав пан Масліченко.

Станом на квітень 2012 року «зелений тариф» на «сонячну» енергію становить 5,05 грн/кВт*год, на вітряну – 1,22 грн/кВт*год, на електроенергію, вироблену малими гідроелектростанціями – 0,84 грн / кВт*год і на електроенергію з біомаси – 1,34 грн/кВт*год

У м. Сміла Черкаської області вже перший сезон відпрацювала установка потужністю 1 МВт з виробництва електроенергії з біомаси (щепи). Генеральний директор ТОВ «Смілаенергопромтранс» Микола Кунченко повідомив, що підприємство вчасно отримує оплату за вироблену електроенергію, а термін окупності проекту з використанням біомаси становить 3 роки.

«Отримуємо оплату за електроенергію вчасно – до 15 числа місяця. Щомісяця ми продаємо 1-1,2 мВт електроенергії за «зеленим тарифом». Також будуємо нову установку на 6МВт, яка буде виробляти тепло, і будемо продавати електроенергію за «зеленим тарифом». Термін окупності проекту 3 роки», - повідомив Микола Кунченко.

Електроенергію за «зеленим тарифом» в Україні в загальну мережу продають вже більше 60 компаній. 

Сергій Купін

 
Коментарі (0)