Житло примушує себе чекати

У більш ніж 650 українських будинках порушені терміни введення в експлуатацію.

Станом на вересень 2012 року в Україні налічується 656 об’єктів житлового будівництва, куди вкладені кошти інвесторів, і по яких порушено терміни введення в експлуатацію. Про це сказала експерт Галина Оліфер.

На думку фахівця, для вирішення проблем існуючих недобудов (куди вкладені кошти інвесторів) - необхідно об’єднатися постраждалим інвесторам будівництва у спілку для отримання в судовому порядку права на самостійну добудову їх об’єкту шляхом передачі такій спілці прав забудовника. Цей шлях вже апробований на практиці і показав свою ефективність.

Читайте також: Будівельна галузь долає руїни

«Обмін позитивним досвідом вирішення існуючих проблем інвесторів у будівництво житлових об’єктів сприятиме зменшенню дисбалансу прав забудовника та інвесторів, а також надасть громадянам можливість уже сьогодні, коли проблема з будівництвом об’єкту існує, використати ефективний інструмент захисту своїх інтересів. Це надзвичайно важливо, враховуючи дані моніторингу об’єктів житлового будівництва в регіонах України, по яких порушено терміни введення в експлуатацію. Всього таких об’єктів, за даними Мінрегіонрозвитку на вересень 2012 року, – 656, з цих об’єктів 208 (або 32%) визначені як проблемні. Найбільша кількість проблемних об’єкті у місті Києві – 51, Київській області –25, Одеській області -25», - зазначила Галина Оліфер.

Нагадаємо, на думку заступника голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігоря Лисова, основну ініціативу з реалізації житлових програм забезпечення житлом повинні взяти на себе голови обласних державних адміністрацій.

Читайте також:Житло заощадить кошти українців

«Програми повинні бути регіональними. Кожен губернатор повинен займатися цим  як одним із головних у своїй діяльності. Ми повинні забезпечити майбутнє нації, а це в першу чергу - діти, що виховуються в хороших умовах», - зазначив Ігор Лисов.

Наразі лише 56% українських родин забезпечені власним житлом.

УНН

 
Коментарі (0)