ГоловнаПублікаціїЖитлоЖКГ переживає житлове фіаско

ЖКГ переживає житлове фіаско

Житлові програми не виправдовують сподівань, законодавчі зміни не впливають на ринок нерухомості, експерти шукають шляхи вирішення, а у Мінрегіоні діляться позитивною статистикою, - усе це та багато іншого у щотижневому огляді новин.

Тиждень, що минає, для ЖКГ пройшов довкола житлових питань. Зокрема, у колегії Рахункової палати підсумували, що в Україні досі немає спеціального закону про забезпечення громадян доступним житлом, не визначено механізму розрахунку граничного для державної підтримки рівня грошових доходів громадян, не передбачено заходів, які запобігали би придбанню такого житла громадянами з рівнем доходу вище середнього.

Як наслідок, реалізація державних програм із забезпечення громадян житлом недостатньо впливає на зменшення черг і покращення житлових умов. Їхнє запровадження фактично призводить до розпорошення бюджетних коштів, недофінансування завдань за одними програмами та надлишкового фінансування за іншими.

Зі свого боку експерти підкреслюють, що законодавчі нововведення, які вступили в силу цьогоріч, не викликали кардинальних змін на ринку нерухомості. Зокрема, перший віце-президент Конфедерації будівельників Ігор Лисов зазначає, що з введенням обмеження готівкових розрахунків, податку на нерухомість, працювати забудовникам стало дещо складніше, проте, глобальних змін на ринку нерухомості не відбулося.

«Люди завжди поспішають купувати житло, тому що очікують певних інвестиційних процесів - це основний мотив. Влітку особливого зростання кількості угод, пов'язаного з нововведеннями, не було, як і падіння також», - сказав Ігор Лисов.

На переконання голови Національної ради Ріелторської палати Віктора Несіна, для активізації ринку нерухомості українські банки повинні знизити відсотки за іпотекою.

Читайте також: Іпотечне кредитування не думає зупинятися

«Для того, щоб з'явилася активність на ринку нерухомості, необхідно, щоб банки знизили відсотки за іпотекою хоча б до 13%, при цьому черги позичальників не буде все одно. Але, як мінімум, з'являться ті позичальники, які за допомогою кредиту будуть підбирати в банку якусь відсутню до купівлі квартири суму. Також з'являться покупці, які почнуть «поліпшувати» свою нерухомість. Деяка активність на ринку може з'явитися навіть за умови, що в країні не буде якихось серйозних політичних і економічних катаклізмів. Тому що ринок нерухомості дуже чутливий, і він миттєво на це реагує», - запевняє пан Несін.

Втім, якби там не було, у Державній іпотечній установі продовжують роздавати кредити на придбання житла, а у Мінрегіоні діляться амбітними планами щодо реалізації відповідних програм.

За словами начальника управління зв’язків з громадськістю ДІУ Ганни Волобуєвої, з початку поточного року, вже 457 родин придбали пільгове житло за підтримки  держави. На ці цілі установа спрямувала понад 100 млн грн.

Поміж тим, відповідно до прогнозно-індикативних показників у 2013 році в Україні планується побудувати близько 11 млн кв м житла.

У Мінрегіоні резюмують, - за державними житловими програмами протягом 2010-2013 років забезпечено житлом понад 12 тисяч сімей.

З початку 2013 року за програмою здешевлення вартості пільгових іпотечних кредитів (13/3) видано 1,4 тис. кредитів на загальну суму 330 млн грн.

За програмою доступного житла (30/70) у той же період надано допомогу для придбання квартир 488 родинам у розмірі 57 млн грн, ще 167 укладених угод чекають на оплату. Загалом у поточному році планується надати допомогу близько 1,5 тис. родинам.

275 кредитів на 101 млн грн надано за програмою пільгового молодіжного кредитування. Загалом у поточному році планується 510 молодим сім’ям надати пільгові іпотечні кредити.

1,15 тис. кредитів на будівництво житла та 2,9 тис. кредитів на газифікацію садиб та водопостачання надано за програмою пільгового кредитування індивідуальних сільських забудовників.

Поряд з тим, протягом тижня активно обговорювалося і питання паркувального простору. Найбільш актуальною тема виявилася для столиці.

У Мінрегіоні повідомили, що в Україні наразі планується введення «мобільного паркування». Відомство розробило відповідні зміни до Правил паркування транспортних засобів, які зараз проходять процедуру погодження центральними органами виконавчої влади.

Читайте також: Паркувальні майданчики заживуть за новим порядком

Варто зазначити, «Мобільне паркування» - безготівковий спосіб плати за паркування за допомогою мобільних телефонів. Послуга  передбачає надання користувачу можливості скористатися раніше передплаченими послугами з користування майданчиками для платного паркування за допомогою засобів мобільного зв'язку через спеціально призначену комп'ютеризовану систему технічних засобів. Сьогодні такий спосіб оплати є європейським стандартом плати за послуги паркування.

Проектом змін також передбачено механізм посилення відповідальності за несплату або сплату у не повному обсязі послуг з паркування.

Водночас у Києві постала загроза, що замість екопарковок, які планувалося облаштувати раніше, «недобросовісні» інвестори влаштують стоянки автомобілів на звичайних газонах та зелених зонах. Зокрема, такої думки дотримується голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Денис Москаль.

«Для екостоянки повинні відводитися земельні ділянки, на яких висадять спеціальний газон, по периметру - дерева та кущі, і потім його будуть експлуатувати. Тоді це дійсно буде екопарковка, яка не шкодить навколишньому середовищу. Однак, це в ідеалі. А в наших реаліях існує загроза, що під вивіскою екопарковок комусь захочеться облаштовувати місця для стоянок автомобілів на звичайних газонах та зелених зонах», - зазначив Денис Москаль.

Нагадаємо, у Києві до 2015 року планується облаштувати екопарковки для 2 тис. автомобілів.

Серед іншого, Україна стабільно залишається цікавою, як Росії, так і ЄС у газових стосунках. Якщо у Росії ціною непідписання договору про Асоціацію можна виманити знижки на газ, то ЄС розраховує на українські газові сховища.

Сама ж Україна, як і раніше, дуже зацікавлена у перегляді вкрай невигідного для неї газового контракту з Росією, укладеного Юлією Тимошенко у 2009 році, й готова до компромісу з російською стороною, проте обговорення продовжує бути у «мертвій» точці.

 
Коментарі (0)