ГоловнаПублікаціїБлагоустрійЖКГ потребує глобального прибирання

ЖКГ потребує глобального прибирання

Нерівні бої з весняним водопіллям, ремонт доріг без суттєвих покращень, загальноукраїнські суботники, у що вилилися наслідки пожежі на Вуглегірській ТЕС, - «Україна Комунальна» пропонує бліц-огляд найактуальніших подій цього тижня.

Тиждень, що минає, став для України часом надзвичайних випробувань і вольових рішень: високопосадовці відійшли від загально-економічних питань ЖКГ, вирішення яких наразі залежить від третіх сторін, як от підвищення тарифів чи ціна російського газу, і звернули  більше увагу на проблеми, які потребують миттєвого вирішення. Проходження весняного водопілля, ремонт доріг, загальний благоустрій населених пунктів, наслідки пожежі на Вуглегірській ТЕС, – були чи не найактуальнішими серед них.

Україна у воді: продовження бою

Хоча холод відійшов, і Україні вдалося не лише розтанути, але й частково зігрітися, боротьба з надмірними опадами поки що далека від свого завершення. Щодня від весняного водопілля страждає щонайменше 5 українських областей. Так, на початку тижня у зоні підтоплення було зафіксовано 70 населених пунктів, у яких «висока вода» наробила біди як сільськогосподарським територіям, так і житловим будинкам, 12 населених пунктів  залишилися без транспортного сполучення. Відповідальні спецслужби не покладали рук, проте станом на п’ятницю, 19 квітня, число водо-полонених вдалося скоротити лише на третину. Найбільш постраждалими від паводку вважаються: Київська, Волинська, Житомирська, Рівненська, Чернігівська та Львівська області. В окремих регіонах проходження водопілля мало ускладнення. До прикладу, у Тернопольській області внаслідок надмірного зволоження грунту поблизу села Доброводи Збаразького району на дорожнє полотно сповзла гора і ще деякий час продовжувала свій рух. Наразі ризики підтоплення залишаються, синоптики прогнозують подальші підняття грунтових вод.

Ремонт доріг: покращення без покращень

Як вже повідомляла «Україна Комунальна», з нормалізацією погодніх умов Укравтодор повернувся до ремонту доріг, який раніше довелося позапланово припинити внаслідок раптового снігопаду у середині березня. На той момент Прем’єр-міністр Микола Азаров запевняв, що дорожні служби мають «на повну силу розпочати поточний ремонт автошляхів та вулиць і ніяких відмовок та посилань на об’єктивні складнощі бути не може». Окрім того, голова уряду наголошував, що доручив відповідальним посадовцям жорстко контролювати хід ремонтних робіт. Таким чином, вже цього тижня українці мали змогу оцінити перші післяснігопадові результати покращень автошляхів. Мінрегіон відзвітував, що ліквідовано втрати дорожнього покриття на 25 тис. км вулиць і доріг, що становить 42% виявлених пошкоджень по Україні.  Втім, проведене «Україною Комунальною» опитування серед читачів свідчить, що кардинальних змін не відбулося. 96% респондентів з незначними відмінностями у відповідях стверджують, - дороги залишаються невідремонтованими. З них 51% запевняють, що доріг немає – суцільне бездоріжжя; 24% - дивлячись на дороги у своєму місті, про ремонт вже і не мріють; 19% повідомили, що у їхньому регіоні влада каже, що ремонт провели, але його результату пересічним громадянам не видно; 2% бідкують, - бездоріжжя, але посадовці обіцяють дороги з дня на день. І лише 4% опитаних підтвердили, що дороги відремонтували, при чому 1% з них робив це власноруч.

Читайте також: Дорожнім «розвалам» знайшли виправдання

Висновки напрошуються самі. Поряд з тим посадовці роблять чергові заяви, мовляв на найближчому засіданні Уряд розгляне програму будівництва і ремонту автомагістралей на 2013-2014 роки.

Наведи лад у своєму місті

Поряд з ліквідацією наслідків весняного водопілля та вже тривалого і болючого ремонту українських автошляхів актуальним було також і питання загального благоустрою населених пунктів України. При цьому варто зазначити, що напередодні стартувала загальноукраїнська акція «За чисте довкілля», яка триватиме до кінця травня. Головна її мета - прибирання територій населених пунктів, ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ, приведення в належний санітарний стан об’єктів благоустрою після зимового періоду. Примітно, що станом на 15 квітня, до першого суботника було залучено майже 25 тис. населених пунктів (85%), більше 77 тис. підприємств та громадських організацій і близько 2,3 млн людей, з яких понад 1,7 млн осіб – студентська та учнівська молодь. Спільними силами українцями було ліквідовано понад 6,5 тис. несанкціонованих сміттєзвалищ, вивезено близько 308 тис. м куб. побутових відходів, прибрано 207 млн кв. м (41% від запланованих обсягів) прибудинкових територій, 3,8 тис. (44% від запланованих обсягів) парків та скверів, понад 74 тис. км (38% від запланованих обсягів) вулиць і доріг, 7,8 тис. кладовищ та 7,5 тис. братських могил, меморіальних комплексів та місць почесних поховань, очищено від сміття близько 14,3 тис. кв. м берегів водойм. Також висаджено понад 338 тис. дерев, 165 тис. кущів, прибрано 240 тис. кв. м газонів та впорядковано 188 тис. кв. м квітників.

До другого суботника, який відбувся 20 квітня, Прем'єр-міністр Микола Азаров зобов'язав Міністрів особисто взяти участь у заходах з благоустрою.

Результати проведеної роботи Прем'єр-міністр має намір заслухати у понеділок, 22 квітня.

За словами Віце-прем'єр-міністра Олександра Вілкула, під час другого суботника по всій Україні буде відремонтовано близько 6 тисяч дитячих майданчиків, прибрано 14 тисяч гектарів прибудинкових територій та ліквідовано 8 тисяч несанкціонованих звалищ.

Історія однієї ТЕС

Поряд з тим «Україна Комунальна» не може обійти увагою події, які склалися навколо Вуглегірської ТЕС. Як повідомлялося раніше, це одне з найбільш потужних джерел теплової електроенергії в Україні, тому нещодавня пожежа на її другому енергоблоці, за словами експертів – значний удар по українській економіці загалом. Справа в тім, що ще одна подібна аварія і наша країна перетвориться з експортера електроенергії на імпортера. Зокрема, таку думку цього тижня висловив заступник генерального директора Центру досліджень енергетики Вадим Гламаздін.

Читайте також: Вуглегірська ТЕС пройшла випробування вогнем

У свою чергу у Міненерго заявили, що встановили причину винекнення зазначеної надзвичайної ситуації і оцінили її реальні збитки, тому наразі замість замість повного відновлення ТЕС планується її капітальне відновлення.

Добре це чи погано? – поки судити рано, втім, варто зазначити, що ряд експертів також запевняє, що держава не зможе знайти кошти, необхідні на ці цілі. За словами Міністра палива та енергетики України (у 1999, 2005-2006 роках) Івана Плачкова, на відновлення Вуглегірської ТЕС буде потрібно не менше 3 млрд доларів, яких у бюджеті на сьогодні немає.

Таким чином, Україна стала на шлях великого прибирання ЖКГ. Чи послабить свій хід водопілля, у що переростуть урядові обіцянки щодо ліквідації бездоріжжя, чи забудуть українські населені пункти до травневих свят про сміття і яка доля насправді чекає Вуглегірську ТЕС? – маємо надію, відповіді знайдуться у подієвій картині вже наступного тижня.

 
Коментарі (0)