Іпотека врятує довгобуди

Перший внесок позичальника не більше 25% від суми кредиту, максимальна ставка на момент видачі кредиту – 16% річних, з яких держава буде компенсувати 13%, тобто в дійсності громадянин платитиме тільки 3% річних.

Пріоритетом для реалізації програми здешевлення іпотечних кредитів для громадян стане первинний ринок, зокрема житлові довгобуди з високим ступенем готовності, куди вже інвестовані кошти громадян. Залучення додаткових коштів за підтримки держави дозволить завершити їхнє будівництво, зняти соціальну напругу навколо цих об’єктів. 

Про це заявив журналістам Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк. 

«У житлові довгобуди, які з’явилися з початком світової фінансової кризи вкладено значні кошти громадян. Запровадження дешевої іпотеки та залучення її коштів для завершення таких об’єктів вирішить житлову проблему не тільки для учасників нової іпотечної програми, але й сотень інвесторів власного житла. Ліквідація соціальної напруги – ще один важливий наслідок практичної реалізації соціальної ініціативи Президента України», – сказав Анатолій Близнюк. 

Читайте також: Атака на довгобуди

Як повідомив очільник Мінрегіону, об'єкти житлового будівництва будуть відбирати і контролювати місцеві органи влади, а їхній перелік затверджуватиме Міжвідомча комісія при Мінрегіоні. У програмі будуть задіяні банки І та ІІ групи відповідно до критеріїв НБУ. 

Це – 36 найбільших установ, із найбільше розвиненою мережею місцевих відділень.

Загалом, загальні параметри нової іпотечної програми виглядають так. Перший внесок позичальника не більше 25% від суми кредиту, максимальна ставка на момент видачі кредиту – 16% річних, з яких держава буде компенсувати 13%, тобто в дійсності громадянин платитиме тільки 3% річних. 

Читайте також: Секрет доступності житла

Компенсація частини процентної ставки по кредиту проводиться місцевими органами влади на особистий рахунок людини через органи казначейства. Термін кредитування — 15 років, термін часткової компенсації — 10 років. Нормативна площа — 40 кв. метрів на одну людину або на сім'ю з двох осіб, плюс 18 кв. метрів на кожного наступного члена сім'ї, але не більше 58 кв. метрів. . Нормативна вартість 1 кв. метра житла встановлюється для: Києва — 7 тис. грн, Київській області, обласних центрів та м.Севастополя і Сімферополя — 5 тис. грн, інші населені пункти — до 4 тис. грн. Для населених пунктів, які розташовані у 15-кілометровій зоні від мм. Києва, Севастополя, Сімферополя та обласних центрів, розрахункова вартість житла може бути збільшена на 10 відсотків. Допускається перевищення нормативної площі та розрахункової вартості житла не більш як на 25 відсотків. 

Основні вимоги до потенційного учасника — необхідність поліпшення житлових умов і платоспроможність. Встановлено верхню і нижню межі платоспроможності для громадян-учасників Програми. Верхня межа — середній максимальний річний дохід сім'ї з трьох осіб 400 тис. грн (від 760 тис. грн у Києві до 355 тис. грн у Тернопільській області). Нижня межа — середній мінімальний річний дохід сім'ї з трьох осіб по Україні 55 тис. грн. У період отримання часткової компенсації квартира повинна бути основним місцем проживання позичальника. Людина не має право відчужувати або здавати в оренду квартиру протягом усього часу отримання державної компенсації. 

Читайте також: Три кити розумної іпотеки

Щоб взяти участь в програмі, потрібно звернутися в один з банків із переліку і подати мінімально необхідний набір документів. Після чого банк аналізує кожен об'єкт, розглядає можливість видачі кредиту і разом з відповідними підрозділами облдержадміністрацій відпрацьовує можливість отримання громадянином часткової компенсації за таким кредитом. Далі людина обирає конкретну квартиру в конкретному будинку (відібраному міжвідомчою комісією при Мінрегіоні згідно з пропозиціями місцевих держадміністрацій) і підписує два договори: один на покупку квартири (учасник програми, банк, забудовник), другий — на виплату компенсації (учасник програми, банк, місцева державна адміністрація). 

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)