ГоловнаПублікаціїАналітика Порятунок опалювального сезону: від заяв до дій

Порятунок опалювального сезону: від заяв до дій

Уряд має план порятунку України від енергетичної кризи і передає цінні доручення на усі рівні – відповідальним Міністерствам, регулятору, енергопостачальникам, регіонам. Чи доходять вказівки до адресатів? – відповідь у щотижневому огляді новин від «У.К.».

Констатувавши наприкінці минулого тижня енергетичну кризу, уряд посильно взявся за вирішення нагальних і взаємопов’язаних проблем – підготовку до опалювального сезону. Так, 3 липня, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк скликав засідання антикризового енергетичного штабу та повідомив, що на прохання Кабінету Міністрів для аналізу ситуації в енергетичному секторі в Україні протягом місяця працювала міжнародна експертна місія, яка складається з 26 експертів, 14 з яких представляють Уряди Сполучених Штатів Америки, Канади і Європейського Союзу.

За словами Прем’єра, звіт закордонних експертів був попередньо представлений йому минулого тижня. Згідно з цим документом, в України «є два сценарії – поганий і дуже поганий»: «Поганий – при мінус 5 градусах за Цельсієм, а дуже поганий – при мінус 20. Відповідно до експертного звіту, вугілля марки А і Г не вистачає при мінус 5 градусах - 7 мільйонів тонн, при мінус 20 – 11 мільйонів тонн».
 
Водночас пан Яценюк зазначив, що експертна місія також надала пропозиції щодо плану заходів у енергетичній сфері: «У плані заходів передбачена 41 дія, з яких 25 заходів повинні бути виконані в серпні. До 15 серпня повинні бути зроблені серйозні підрахунки - починаючи з балансу і закінчуючи конкретним прогнозом, хто що і як буде завозити».
 
Тож, Прем’єр дав доручення Міністерству енергетики та вугільної промисловості внести на розгляд уряду рішення щодо виконання цих 25 пунктів.
 
Окрім того, глава уряду підкреслив, що щотижня проводитиме засідання міжвідомча робоча група з питань підготовки до осінньо-зимового періоду, а засідання антикризового енергетичного штабу – мінімум щомісяця під головуванням Прем’єр-міністра. Він також зазначив, що готовий брати участь у засіданнях робочої групи. 
 
Зауважимо, за словами Прем’єра, на розгляд цієї робочої групи будуть винесені, зокрема, «всі питання розрахунків державних, приватних компаній і бюджету».
 
 
Арсеній Яценюк звернувся до Віце-прем’єр-міністра Валерія Вощевського з вимогою взяти на себе контроль за цим питанням: «До складу робочої групи включений Мінфін. Там, де є борги держави, - ми борги свої позакриваємо. А там, де в тому числі й приватні компанії просто умисно не розраховуються за отриманий газ і електричну енергію, - органи прокуратури, Міністерство внутрішніх справ мають порушувати кримінальне провадження за фактично розкрадання електричної енергії і газу».
 
«Укотре вимагаю від профільного Міністерства подати на розгляд Уряду енергетичний баланс - не до кінця поточного року, а до завершення опалювального сезону. Ми повинні знати кожен кубічний метр газу і кожну тонну вугілля, необхідні для того, щоб завершити опалювальний сезон», - наголосив глава Кабміну.
 
Арсеній Яценюк також звернувся до учасників енергетичного ринку, присутніх на засіданні штабу: «Ви всі отримували ліцензію, ви є приватними виробниками електричної енергії. Не грає ролі форма власності - всі будемо нести відповідальність перед країною за забезпеченням світлом і газом. Тому ви також будете присутні на засіданнях міжвідомчої робочої групи». 
 
Він звернувся до НКРЕ «забезпечити ліцензіатами виконання ліцензійних умов»: «Щоб не сталося так, що на папері буде одне, а в листопаді всі з'ясують, що у нас не вистачає регулюючих потужностей і не вистачає вугілля на станціях».
 
«Питання не просто критичне - воно надкритичне. У нас ще залишилася дуже невелика можливість виправити ситуацію в секторі. Сподіваюся, що кожен прикладеться до того, щоб ця можливість була не просто використана, а виконана на всі сто відсотків», - резюмував Арсеній Петрович.
 
Окрім цього, на тижні Прем’єр зазначив, що уряд переходить у щотижневий режим аналізу субсидій, які надаються громадянам. За його словами, процес надання субсидій пішов, але є саботаж і диверсія з боку окремих представників органів місцевого самоврядування. «Без ефективної системи субсидій неможливо буде забезпечити високий рівень розрахунків за енергоносії» - зазначив глава Кабміну.
 
Арсеній Яценюк наголосив, що уряд також ставить категоричну вимогу перед Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, щодо забезпечення ринкового, прозорого і конкурентного підходу в тарифоутворенні. «Мене як Прем'єр-міністра цікавить тільки одне - реальність тарифу, ринковість і прозорість тарифу. Тому що це те, що потім лягає в платіжки для громадян країни», - підкреслив він.
 
Дісталося і керівникам обласних державних адміністрацій. Арсеній Яценюк доручив їм створити комісії з підготовки до опалювального сезону. «У щотижневому порядку має проводитися аналітика стану розрахунків за електроенергію і газ та перевірка інформації про готовність підприємств житлово-комунального господарства» - зазначив глава уряду, зауважуючи, що такі комісії також мають займатися і питанням субсидій і компенсації за тарифами.
 
 
Чи були сприйняті заяви Прем’єра адресатами? – це питання впродовж тижня залишалося риторичним. Пожвавлення в роботі відчувалося лише з боку Міністерства соціальної політики. Зокрема, відомство доручило головам обласних державних адміністрацій оформити житлові субсидії по поданих заявах протягом 10 днів, оскільки вже з 1 вересня Міністерство очікує нової хвилі звернень від громадян. «У зв’язку з тим, що у жовтні починається новий опалювальний сезон, протягом 10 днів потрібно завершити обробку всіх документів, які знаходяться зараз у місцевих управліннях соцзахисту. Це абсолютно реальний термін. До 1 вересня Уряд забезпечить розсилку ще 14 млн. бланків заяв і декларацій у кожне домогосподарство. Тому з вересня почнеться черговий наплив людей. І тому, якщо зараз ви не підтягнете всі «хвости», у вересні ви завалите всю роботу по оформленню субсидій», - звернувся Міністр соцполітики Павло Розенко до керівників областей. 
 
Наприкінці тижня «прокинулася» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Зокрема, регулятор зобов’язав обленерго протягом серпня забезпечити друк бланків для оформлення субсидій та їх доставку поштою всім домогосподарствам. Таким чином, до 1 вересня у Нацкомісії має бути звіт від енергопостачальників про виконання зазначеного доручення.
 
Втім, в тому, що уряд почули експерти галузі сумнівів немає жодних. Вони стверджують, що влада фактично вже провалила підготовку до опалювального сезону. «Фактично, уряд вже провалив підготовку до опалювального сезону 2015-2016, і нинішні потуги — лише невдалі спроби зберегти обличчя. Особливо розчулюють посилання на спеціально запрошених з-за кордону «професійних експертів», які підготували «один із найфундаментальних звітів про стан енергетичного сектору за останні два десятка років». Сумнівно, щоб іноземці, слабо знайомі з українськими реаліями, за кілька тижнів розібралися в роботі нашого паливно-енергетичного комплексу краще вітчизняних аналітиків, рекомендації яких Арсеній Яценюк давно ігнорує», — зокрема на тижні заявив директор спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.
 
На думку експерта, саме невдала підготовка до опалювального сезону і стала причиною того, що «фундаментальний звіт» не був оприлюднений. «Це або спроба приховати від громадян України наслідки кричущої некомпетентності влади в енергетиці, або побоювання, що в очах громадськості реальна цінність рекомендацій «професійних експертів» буде набагато меншою, ніж вважає Прем'єр», - резюмував пан Рябцев.
 
Анастасія Люк
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
11 Серпня 2015 p. 13:35
"Чого очікувати українцям від наступного опалювального сезону?" Якщо коротко, то зниження якості компослуг з одночасним підвищенням їх ціни.