Правда чистої води

Вода і пов'язаний з нею комфорт водоспоживання вже перетворилися на ринковий товар повсякденного попиту з широким і різноманітним спектром властивих їй, як товару, характеристик.

Сьогодні у господарстві - питна вода, яку раніше сприймали нарівні з електроенергією, газом і теплом як елемент комунального блага, перетворилася на промислову споживчу продукцію. За своїми технічними характеристиками і споживчими властивостями для сучасного житла потрібно, як мінімум, чотири типи води: технічна, гігієнічна, пом'якшена і питна. У деяких точках водоспоживання будинку по-різному приготовані води змішуються для отримання відтінків їх якості. Вимагає спеціальної підготовки і вода для гарячого водопостачання, а також вода для заповнення та підживлення системи опалення.

Загалом, проблеми водопостачання житла з поверхневих і підземних джерел суттєво відрізняється, тому розглянемо їх окремо. Почнемо з міської водопровідної води, яку ми отримуємо з річок та озер. Тим більше, що в Україні джерелом водопостачання для близько 35 мільйонів жителів є однотипні води річок дніпровського басейну. Весняно-літньо-осінній сезони - час бурхливого розвитку у водоймах синьо-зелених водоростей, котрі насичують воду продуктами своєї життєдіяльності: органічними сполуками та біомасою, котра поглинає з води кисень такий необхідний для її очищення. Все це спричиняє дедалі більше погіршення якості води: її кольору, запаху, присмаку. На жаль, очисні споруди водопровідних станцій не справляються зі своєю роботою і, як наслідок, при обов'язковому для безпеки водоспоживання знезараження води хлором, утворюються хлорорганічні сполуки, що характеризуються згубними канцерогенними і мутагенними властивостями, а також ж є набагато токсичнішими за своїх попередників. Важливі у цьому дискурсі і вторинні забруднення води, - продуктами корозії сталевих труб і, перш за все, часточками іржі.

Читайте також: Безгосподарність сушить українські села

Гігієнічну воду, призначену для водних процедур, отримують додатковим очищенням води від хлору, хлорорганічних і органічних сполук і її пом'якшення. Найбільш ефективна сорбційна очищення гранульованим вугіллям. Помірно жорстка вода річок дніпровського басейну (вміст солей кальцію і магнію) підлягає коригуванню до нормативного значення 1,5 - 2,5 мг-екв / л, прийнятого в ряді розвинених країн. Сучасні вугільні сорбенти здатні дочистити питну воду до дуже високих кондицій, що наближаються за якістю до кращих зразків бутильованої води. Зазвичай двох- і триступінчаті фільтри питної води встановлюють під кухонною мийкою та обладнуються окремим краном питної води.

Якщо питну воду отримують доочищенням гігієнічної води (очищеної від хлору), доцільно поєднати таке доочищення, очищеної від знезаражуючого агента - хлору - з знезараженням води за допомогою ультрафіолетового випромінювача. У таких комбінованих фільтрах, як правило, встановлюють і ультрафіолетову лампу і картридж з активованим вугіллям. Дані фільтра незамінні завжди. Як мікробіологічні показники води викликають неспокій і сумніви. Поступово крім фільтраційно-сорбційних пристроїв, ринок насичується зворотноосмотичними очисниками питної води.

Бездоганно чиста артезіанська вода в більшості регіонів України швидше виняток ніж правило. Найчастіше у воді є підвищений вміст заліза, марганцю, солей жорсткості, фтору, нітратів, сірководню. Така вода непридатна для господарсько-питного використання та підлягає очищенню. Для цього провідними в галузі фірмами створено просте надійне і зручне в експлуатації обладнання: багатоцільові фільтри, які в залежності від типу забруднювача комплектуються різними фільтруючими середовищами, головками автоматичного управління і дозаторами регенераційних розчинів. Випускається цілий ряд фільтруючих систем, продуктивністю від десятка літрів до десятків кубометрів очищеної води на годину. Однак, в найгіршому стані знаходяться підземні води південних регіонів країни, де до згаданих забруднень додається високий солевміст, насамперед хлоридів і сульфатів.

Читайте також: Водопровідна вода: пити чи не пити?

Знесолення води ще більш дорога проблема, хоча, загалом, має свій розв'язок. І починається він з хімічного бактеріологічного аналізу води та визначення добре зважених потреб в різних за якістю водах для конкретного споживача. Професіонали технологи спроектовують, укомплектовують, монтують і запускають в експлуатацію раціональну і адаптовану для всіх типів води систему очищення. Такі правила несформованого ринку послуг з водопідготовки. Адже вода і пов'язаний з нею комфорт водоспоживання вже перетворилися на ринковий товар повсякденного попиту з широким і різноманітним спектром властивих їй, як товару, характеристик.

 
Коментарі (0)