ГоловнаГоловнеТарифи ЖКГТарифи знаходяться нижче економічно обґрунтованого рівня - Саратов

Тарифи знаходяться нижче економічно обґрунтованого рівня - Саратов

Україна повністю розділяє погляди своїх закордонних партнерів на актуальні питання реформування комунальної галузі.

Підвищення тарифів на тепло можливе тільки в комплексі з підвищенням соціального захисту. Про це в ході зустрічі із делегацією Міжнародного банку реконструкції та розвитку на чолі з директором Департаменту сталого розвитку Регіону Європи та Центральної Азії Ласло Ловеєм  заявив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг Валерій Саратов.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Нацкомпослуг.

Як зазначається у повідомленні, темою зустрічі стало обговорення стратегічних напрямків розвитку комунальної сфери України та ролі Комісії у цьому процесі. Зокрема, основна увага була приділена необхідності впровадження державної політики у сферах енергозбереження та раціонального використання теплової енергії, забезпечення повного комерційного обліку теплової енергії, та встановлення тарифів на комунальні послуги на економічно обґрунтованому рівні.

Під час зустрічі Валерій Саратов підкреслив, що Україна повністю розділяє погляди своїх закордонних партнерів на актуальні питання реформування комунальної галузі. «Комісія, спільно з профільними міністерствами, розробляє план першочергових кроків, спрямованих на зменшення втрат теплової енергії  та підвищення ефективності її використання. Внаслідок зростання цін на природний газ, зростає і вартість теплової енергії. Україна починає рахувати і заощаджувати», - зазначив голова Національної Комісії.

Серед першочергових кроків, він назвав встановлення у багатоквартирних будинках індивідуальних теплових пунктів та будинкових приладів тепла, а також вирішення проблеми теплозбереження у об'єктах бюджетної сфери.

З приводу тарифів на тепло для населення, підвищення яких вимагають міжнародні експерти, Валерій Саратов визнав, що тарифи дійсно знаходяться нижче економічно обґрунтованого рівня. Але, він підкреслив що на виробництво теплової енергії для населення використовується природний газ власного видобутку, ціна якого майже втричі нижче за ціну російського газу.

«За нашими підрахунками, якщо виводити тарифи на тепло для населення на обґрунтований рівень, це призведе до їх зростання приблизно на 35%.

Але таке підвищення може відбутися тільки за умови розробки та впровадження дієвого механізму адресної соціальної допомоги на
Компенсацію», - підкреслив Голова Комісії.

У свою чергу, керівник делегації Світового банку Ласло Ловей повідомив, що його організація готова підтримувати усі кроки України у реформуванні комунальної сфери та не наполягає на невідкладному підвищенні тарифів. Він зазначив, що експертам Світового банку важливо побачити комплексну програму реформ, в якій би враховувалися усі

аспекти: і коригування тарифів на тепло, і коригування вартості природного газу для населення, і впровадження інвестиційних програм, і механізми соціального захисту населення.

Наприкінці зустрічі, Валерій Саратов та Ласло Ловей домовилися про проведення серії подальших консультацій та обміну думками з обговорення напрямків реформування комунальної сфери.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (1)
Владимир
30 Квітня 2012 p. 14:01
Эти доводы нужно читать через запятую,потому что реальные доходы граждан и налоги которые они с них платят экономически неадекватны.Совковые нормы эквивалента по начислению зарплаты(читай:дешевая рабочая сила)наш главный бич.Для примера сравните зарплаты слесаря в Германии и нашего,соотнесите с уровнем жизни и больше ничего пояснять не надо!Германия:средняя з/пл.от 2000 евро,коммуналка-250 евро(за все!)и-дальше по списку.Какие доводы еще нужны?