ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГБанки відмовляться від комісій за комунальні платежі

Банки відмовляться від комісій за комунальні платежі

Для залучення більшої кількості клієнтів українським банкам доведеться відмовитися від комісії за комунальні платежі. Експерти запевняють, такий хід вигідний і українцям, і самим банкам.

Більшості українським банкам в перспективі доведеться відмовитися від комунальних комісій для залучення більшої кількості людей у ​​свої відділення. Таку думку висловив експерт, скарбник одного з українських банків Дмитро Власов, - пише «УНН».

«Фізична присутність клієнта у відділенні банку сьогодні надає чималі переваги для просування банківських послуг. Тому, в перспективі більшості банкам доведеться відмовитися від комунальних комісій для залучення більшої кількості людей у ​​свої відділення», — сказав Дмитро Власов.

Він зауважив, що сьогодні комунальні платежі в основному оплачуються у відділеннях банків, а прихід людини у відділення — це можливість познайомити його з іншими послугами, які його потенційно можуть зацікавити. Тому банки, які вже скасували у себе комісію за комунальні платежі, залучають більше клієнтів — фізосіб.

За його словами, людина, яка приходить оплачувати рахунок за електрику може паралельно дізнатися про новий депозит, може взяти з собою інформаційний буклет про нову кредитну програму. «Ця інформація потрапляє в його сім’ю, у складі якої можуть бути підприємці або серед її членів назріла необхідність взяти кредит або ведеться підбір вигідних умов для депозитного вкладення», — підкреслив банкір.

При цьому, зауважив Дмитро Власов, комісіями досі користуються банки, яким малоцікаві заробітки на дрібних платежах. Деякі фінустанови навіть підвищують комісії з метою «переключити» клієнтів на інші форми оплати, наприклад, за допомогою банківської карти або терміналу самообслуговування.

Читайте також: Українці зможуть на 30-50% зменшити комунальні платежі

«Однак, далеко не всі платники вміють користуватися цією технікою і поки ще порівняно мало українців опанувало системи он-лайн платежів. Саме тому для більшості платників досі актуальна оплата через касу», — зазначив Дмитро Власов.

Він також поінформував, що оплата комунальних платежів насправді — не безкоштовна операція. Оплата відбувається за рахунок сторони, яка отримує платіж.

«Наприклад, якщо ми переводимо гроші в енергопостачальну компанію, то комісійні оплачують вони. Вони платять за швидкість платежу і своєчасність. Якщо організація, яка надає компослуги, не отримує платіж своєчасно, вона автоматично затримує платежі постачальникам. Це, у свою чергу, призводить до нарахування пені, штрафів і збільшення собівартості. Тому простіше створити умови, щоб людина, не залежно від місця свого перебування, могла безперешкодно оплатити комунальний платіж», — вважає Дмитро Власов.

На думку експерта, майбутнє — за єдиною системою оплати комунальних платежів, яка в перспективі може з’явитися на фінансовому ринку за аналогією мережі обслуговування банкоматів, яка сьогодні поступово скасовує таке поняття, як комісія за зняття готівки.

Поки ж банкір радить тим, кому важливо заощадити при оплаті комунальних рахунків, проводити оплату в банках, які скасували комісійні, через термінали самообслуговування або намагатися освоїти дистанційні платежі через Інтернет за допомогою банківських карт.

 
Коментарі (0)