ГоловнаПублікаціїГазопостачанняБез світла і тепла - чого ще чекати українцям?

Без світла і тепла - чого ще чекати українцям?

Стрімке підвищення тарифів на електроенергію, проблеми боргів теплоенергетиків, апогей газової «війни» з Росією і як Україна збирається долати всі негаразди, - читайте в щотижневому огляді новин «України Комунальної».

Поряд з подорожчанням газу (з 1 травня) і тепла (з 1 липня), українцям підвищать тарифи на електроенергію. Уряд рекомендував Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, підвищити роздрібні тарифи на електроенергію для населення на 10-40%. Про це йдеться в постанові Кабміну №149 від 21 травня.

Згідно з документом, очікується, що з 1 червня для населення, яке використовує газові плити, тариф становитиме 30,84 копійок за кВт-год-за умови споживання до 150 кВт-година на місяць, 41,94 копійок - при споживанні 150-800 кВт-год на місяць, 134,04 копійок - при споживанні понад 800 кВт-год на місяць.
 
Мешканці будинків з електроплитами, будуть платити 23,7 копійок за кВт-год-за умови споживання до 250 кВт-год на місяць, 32,22 копійок - при споживанні 250-800 кВт-год на місяць, 134,04 копійок - при споживанні понад 800 кВт-год на місяць.
 
Для населення, яке використовують електроопалювальні установки, тариф складе 23,7 копійок за умови споживання до 3600 кВт-год на місяць та 95,76 копійок - для інших.
 
Для багатодітних сімей та гуртожитків тариф складе 30,84 копійок за кВт-год, для ОСББ - 41,94 копійок.
 
 
Крім електроенергетичних «проблем», які прийдуть до українців, актуальним залишається криза газопостачання. У Росії пообіцяли перекрити Україні газ 3 червня. Це пов'язано з невиплатою боргів Києвом. «Рахунок нашим українським колегам виставлений по оплаті газу за червень, термін оплати 2 червня, понеділок включно, до кінця дня. У тому випадку, якщо Україна не перерахує гроші в 10 годин ранку 3 червня, у вівторок, буде зроблене обмеження постачань газу на Україну», - сказав Олексій Міллер, президент «Газпрому».
 
Щоб вирішити «газову» кризу, Єврокомісія порадила Києву розплатитися за газ хоча б частково. Єврочиновники переконані, що Україні варто заплатити 50% боргу за газ Росії перед тим, як почати переговори щодо ціни на нього з квітня 2014 року. Про це заявив на прес-конференції в Брюсселі комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер. «Один партнер говорить «я заплачу, якщо буде чесна ціна», інший партнер - «я буду вести переговори тільки після оплати». Тому наша пропозиція, щоб Україна заплатила 50% боргу - 2 млрд доларів і потім обговорювала б ринкову ціну. Ми вважаємо, що це відповідний підхід. Без оплати рахунків, які не підлягають сумніву, Україна, думаю, буде поганий позиції», - сказав він. Однак, в ЄС продовжують вважати, що ціна в розмірі 485 дол. за тис. куб. м проти 268,5 дол. у січні - березні цього року, є неприйнятною. «Це дуже висока ціна. Україна, таким чином чекає пропозицій і переговорів про чесну ринкову ціну», - сказав пан Еттінгер.
 
 
І схоже, в Україні все ж вирішили прислухатися до порад європейських колег. 30 травня Україна заплатила Росії 786 мільйонів доларів боргу за газ. «Ми закрили рахунки, які є безперечними. Таких безперечних рахунків є на 786 мільйонів доларів, - сказав Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.
 
Українська сторона йде на поступки колегам, однак про свій інтерес не забуває. Уряд шукає шляхи, як домогтися від Росії встановлення економічно обґрунтованої ціни на газ. Тому «Нафтогаз» хоче залучити норвезьку компанію в якості юридичного радника для захисту своїх прав та інтересів під час врегулювання спору з російським «Газпромом». Згідно з повідомленням держхолдингу на веб-порталі «Державні закупівлі», вартість акцептованої 27 травня 2014 року пропозиції становить 1,3 млн євро (без ПДВ).
 
До речі, 29 травня «Україну Комунальну» запросили в славний і працьовитий український місто Кривий Ріг. Там наші журналісти спілкувалися з представниками влади, працівниками Криворізької ТЦ, експертами та ЗМІ. Під час круглого столу «Борги - хронічна хвороба української теплоенергетики» обговорювалися проблеми галузі.
 
Коментарі (0)