ГоловнаКоментаріГазопостачанняБрак політичної волі - відсутність газових рішень

Брак політичної волі - відсутність газових рішень

Україна може звернутися до Стокгольмського арбітражу для перегляду газових контрактів, але перші державні мужі поки що до таких кроків не готові

Україна має всі підстави для звернення в Стокгольмський арбітражний суд щодо перегляду газових контрактів з Росією, проте не виявляє в цьому питанні політичну волю, вважає експерт Володимир Саприкін.

«Принаймні, в цьому році немає бажання ні в однієї сторони - ні у «Газпрому», ні у «Нафтогазу» подавати у Стокгольмський арбітраж. Що стосується України, то тут є певні підстави і, перш за все, це неадекватна ціна, яка є однією з найбільших в Європі. Однак тут потрібна політична воля і поки ще ми цього не бачимо», - підкреслив експерт.

Читайте також: «Нафтогаз» ризикує отримати штрафні санкції

Говорячи про хід газових українсько-російських переговорів, Володимир Саприкін з жалем відзначив відсутність прогресу. У той же час, експерт висловив сподівання, що прогрес може бути досягнутий після можливої зміни в уряді за результатами парламентських виборів.

У свою чергу, експерт Олександр Нарбут підкреслив, що наявні в України підстави для звернення в Стокгольмський арбітраж «в повній мірі відповідають, в тому числі, мотивам розслідування, яке веде Європейська комісія з антиконкурентною діям «Газпрому» і його партнерам на європейському ринку».

На його думку, в цій ситуації Президент Віктор Янукович певною мірою є заручником уряду «і тієї розстановки кадрової, яку він же сам і сформував».

Читайте також: Вибори і ЖКГ: у парламент на «кульгавій козі»

Експерт пояснив, що мова йде, перш за все, про Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка, «який, з моєї точки зору, не зацікавлений і не робить ніяких практичних дій для того, щоб ці підстави перетворилися в дії».

На думку Олександра Нарбута, багаторазові заяви про наміри можливого звернення в Стокгольмський арбітраж і відсутність практичних кроків дискредитували такі наміри.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

 
Коментарі (0)