ГоловнаПублікаціїАналітика Вибори і ЖКГ: у парламент на «кульгавій козі»

Вибори і ЖКГ: у парламент на «кульгавій козі»

Українці обрали 5 політичних партій, які вже пройшли 5% бар'єр. Всі вони мають намір завершити реформу ЖКГ, однак ніхто з політсил не має чіткого уявлення про те, як її провести.

У неділю українці зробили свій вибір. У Центральної виборчої комісії є ще 14 днів для остаточного підрахунку голосів: 12 листопада комісія повинна офіційно назвати переможців парламентських виборчих перегонів. Втім, ЦВК вже обробила дані більше половини протоколів (на 18.00 - 72%). Ці результати вже дозволяють зрозуміти, кого Україна обрала, і які політичні сили пройдуть до Верховної Ради. «У.К.» вирішила нагадати читачам, що обіцяли в своїх програмах ці партії щодо подальшого розвитку галузі ЖКГ, і кому ж вдасться все таки провести реформу, що триває довгі роки.

Партія Регіонів

Житлова політика, реформування ЖКГ та енергетична незалежність України займають левову частку програми правлячої партії. «Регіонали» наполягають на тому, що проведення реформи галузі ними вже розпочато, і пропонують продовжувати реалізовувати обрану ними стратегію.

Зокрема, ПР обіцяє, що країні вдасться подолати залежність від імпортних енергоносіїв. Відмовлятися від російського природного газу Україна має намір за рахунок збільшення видобутку власного вугілля, нафти, сланцевого газу. Для цього «регіонали» обіцяють розпочати розробку шельфових газових родовищ. Крім того, партія влади обіцяє, що має намір істотно збільшити частку альтернативної енергетики за рахунок будівництва сонячних, вітряних і гідроелектростанцій.

Варто відзначити, що за дев'ять місяців поточного року імпорт російського газу дійсно скоротився майже на 31% в порівнянні з показниками 2011 року - до 24,6 млрд кубометрів. Проте вже у вересні Міністерство енергетики та вугільної промисловості повідомило, що імпорт збільшився на 5,1% - до 3,1%. Зростання пояснюється досить просто - в жовтні теплоенергетичні підприємства галузі почали опалювальний сезон, що, відповідно, і вимагало збільшення закупівлі енергоносіїв. Найбільшими споживачами імпортного газу є хімічні, металургійні підприємства. Тобто, нестабільна статистика свідчить про те, що поки вплинути на істотне скорочення закупівлі імпортного газу влада не може.

Читайте також: Українська енергетика в гонитві за часом

Крім того, не принесла особливих результатів передвиборна поїздка Президента Віктора Януковича на зустріч з його російським колегою Володимиром Путіним. Поки Росія обіцяє Україні дешевий газ (160 дол. за тисячу кубометрів) на вельми невигідних для нас умовах, а саме, мова йде про вступ до Митного союзу. Такий крок може суттєво ускладнити стосунки України з Європою, спричинити санкції з боку СОТ, і зіпсує нам стосунки з МВФ.

Розвивати альтернативну енергетику, модернізувати теплопостачальні підприємства, поліпшити централізовані системи очищення води, побудувати в кожному регіоні сміттєпереробні комплекси «регіонали» навряд чи зможуть за рахунок бюджетних коштів. Нагадаємо, що в поточному році на потреби галузі виділено трохи більше 9 млрд грн, при тому що реальна необхідність в коштах складає 100 млрд грн. У партії влади розраховують залучити кошти на реформування ЖКГ у міжнародних фінансових інститутів. Так у вересні Віце-прем'єр Валерій Хорошковський обіцяв, що реформувати галузь вдасться за 3-5 років за рахунок дотацій Світового Банку. Якщо залишити складні умови кредитування з боку міжнародних фінустанов, зазначимо, що за даними Міністерства фінансів прямий держборг України на 30 вересня склав 49 млрд дол., продемонструвавши зростання на 0,9%. Всього з січня держборг виріс на 10,4%. За рахунок чого «регіонали» будуть розраховуватися з СБ також поки не зрозуміло.

Тим не менш, «регіонали» обіцяють, що інвестиції в галузь, запозичення на зовнішніх ринках для проведення модернізації теплової енергетики та підприємств водопостачання, ніяк не вплинуть на зростання тарифів на послуги ЖКГ для населення. Прем'єр-міністр Микола Азаров обіцяв, що Україна обійдеться без чергового траншу кредиту МВФ, тому виконувати вимоги фонду про підвищення тарифів на газ і тепло влади поспішати не будуть. При цьому, питання про те, з яких джерел підприємства галузі будуть віддавати запозичені у міжнародних банків кошти, або, наприклад, проводити модернізацію в умовах обмеженого фінансування з держбюджету, залишається відкритим.

Читайте також: Росія ставить газовий ультиматум

Не менш важливою програмною тезою є масове будівництво «доступного житла» і реалізація його за рахунок державної іпотеки під 3% з наступною компенсацією ринкової ставки банкам. Втім, де взяти кошти на виплати банкам відшкодувань, і як змусити людей придбати відразу велику кількість квартир у недобудовах (це дасть забудовникам фінансовий ресурс для завершення будівництва об'єктів) - також для ПР питання риторичні.

ВО «Батьківщина»

Об'єдналися опозиціонери не лише навколо ідеї протистояти режиму «регіоналів». Перш за все, прихильники Юлії Тимошенко мають намір, також як і партія влади, повернути Україні енергетичну незалежність. Досягати поставлених завдань мають намір вельми схожим з «регіоналами» шляхом: збільшити видобуток газу і нафти, спрямувати на потреби домогосподарств газ внутрішнього видобутку, інвестувати в енергоефективність, енергозбереження та розвиток альтернативної енергетики. В опозиції вважають, що країні необхідна розробка внутрішніх родовищ, а відповідно, український газ обійдеться країні дешевше, ніж російські енергоносії. Це також стане причиною, за якої тарифи можна не підвищувати. Справедливості заради варто відзначити, що в галузі ЖКГ серйозно заговорили про модернізацію і перехід на енергозберігаючі технології, коли при владі перебував уряд пані Тимошенко. Однак тоді зупинити зростання тарифів і провести реформу нинішнім опозиціонерам так і не вдалося. Опозиція також обіцяє законодавчо затвердити мораторій на стягнення пені зі споживачів, які мають заборгованість за послуги ЖКГ.

Одним із ключових постулатів «Батьківщини» є «боротьба з монополіями в усіх сферах», тому не виключено, що теплоенергетичні та водопостачальні підприємства будуть приватизуватися. При цьому опозиція має намір провести реприватизацію тих об'єктів, які були передані в приватну власність «режимом регіоналів», тобто, мова йде про облгази, обленерго, частки яких поступово сконцентрували Дмитро Фірташ і Рінат Ахметов. При цьому, в програмі немає ні слова про те, якими будуть механізми реприватизації та залучення в галузь приватного капіталу.

Партія «УДАР»

Прихильники знаменитого українського боксера Віталія Кличка мають намір підійти до питання реформи ЖКГ радикально: навести порядок не лише в центрі, але й на місцях - прибрати «паразитів», які «сидять» на комунальній власності, а також посередників між реальними виконавцями робіт і жителями міста. «УДАР» обіцяє вдосконалити законодавство, залучити інвестиції, забезпечити молодь житлом, розвивати енергозберігаючі технології. «Реформу ЖКГ не зрушити з мертвої точки, якщо не припинити експлуатацію комунальних ресурсів приватними структурами. Багато з них тільки викачують гроші з комунальних підприємств. А якщо ми пускаємо на ринок ЖКГ бізнес-структури, то вони зобов'язані нести відповідальність за якість послуг і розвивати комунальні підприємства», - пообіцяв лідер партії Віталій Кличко. Водночас, в промовах «ударівців» немає конкретики щодо того, як провести такий перерозподіл комунального сегмента. Позиція партії з питання, якою же насправді має бути вартість комунальних послуг, також вельми нечітка. Разом з тим, політологи вже називають команду пана Кличка «золотою парламентською акцією», натякаючи на те, що їхні політичні кроки в Раді, в тому числі, і в ЖКГ, будуть залежати багато в чому від того, з якими силами «УДАР» сформує більшість.

КПУ і ВО «Свобода»

Ми не випадково об'єднали в один блок партії, що мають кардинально протилежні ідеології (комуністичну і націоналістичну). Незважаючи на полярність позицій з багатьох питань, а також неприкриту ненависть один до одного, програмні завдання, що стосуються реформи ЖКГ, у них багато в чому схожі. Зокрема, і комуністи, і «свободівці» Олега Тягнибока мають намір повернути в держвласність всі стратегічні об'єкти, які були приватизовані. У тому числі, мова йде і про природні монополії. Крім того, обидві політичні сили планують посилити держрегулювання вартості житлово-комунальних послуг. Комуністи при цьому обіцяють, що витрати на комунальні послуги не повинні перевищувати 10% доходів середньостатистичної української сім'ї. Разом з тим, як цього домогтися КПУ не розповідає. В існуючих реаліях це можливо лише зі збільшенням дотацій з держбюджету підприємствам галузі. Але на сьогодні цей механізм не дозволяє підприємствам навіть отримати компенсацію тарифної різниці та розрахуватися за газ.

Читайте також: Тарифи не дають зігрітися

Націоналісти, правда, говорять про необхідність розвивати альтернативну енергетику, допустити працівників комунальних підприємств до розподілу прибутку. Обидві партії мають намір забудувати Україну соціальним житлом та посилити податок на нерухомість. Все це може викликати невдоволення з боку міжнародних банків і фондів, які згорнуть програми кредитування ЖКГ України, а також відлякає іноземних інвесторів.

Не пропонує жодна партія

Жодна з політичних сил не запропонувала дієвих механізмів по виведенню галузі ЖКГ з кризи. Ніхто з тих, кому українці віддали свої голоси, не пообіцяли скасувати перехресне субсидування галузі, не знайшли спосіб розрахуватися з боргами теплопостачальних підприємств за газ. Ні влада, ні опозиція, ні нові партії, що пройшли 5-відсотковий бар'єр, не знають, як здешевити іпотеку, і як зробити галузь інвестиційно привабливою.

Водночас, парламентарям, яким доведеться в новій каденції вирішувати проблеми ЖКГ, дістанеться далеко не «ласий шматок». Збитки підприємств галузі в цьому році вже переступили показник в 4 млрд грн, заборгованість галузі становить більше 20 млрд грн, з яких 14 млрд грн - борги за енергоносії, зношеність основних фондів монополістів - більше 50%. Крім того, оновленому складу Верховної Ради доведеться зіткнутися з недосконалістю законодавства, браком бюджетних коштів, небажанням інвесторів фінансувати збиткові підприємства. Депутатам належить приймати нові закони в сфері управління колективною власністю, змінювати систему тарифоутворення, забезпечувати громадян житлом. Будемо сподіватися, що обранці виправдають довіру українців, однак поки їх обіцянки щодо реформи ЖКГ виглядають як бажання «в'їхати в парламент на кульгавий козі».

 
Коментарі (7)
Михаил1
30 Жовтня 2012 p. 10:03
ЖКХ потому и держат в полумертвом состоянии, что бы можно было на каждых выборах на этой теме попиариться
Андрій Осадчий2
30 Жовтня 2012 p. 12:10
Alex Borman, в корне не согласен в Вами. ЖКХ находится в полумертвом состоянии по причине того, что никто (ни ПР, ни БЮТ, ни УДАР), не собираются ничего не менять в системе, более того, они и не знают как это сделать. ихние программы более чем прозрачно говорят об этом - популизм и ничего более. Держать ЖКХ в дотационном состоянии выгодно тем чиновникам, которые "пилят" бюджетные средства - субсидии, субвенции, целевые деньги на капитальный ремонт...они первые не заинтересованы менять что-то в системе ЖКХ...лучше отчитаться до 15 октября о готовности к сезону отопительному, получить разницу в тарифах и сидеть на теплом кресле...вот с чем столкнуться реформаторы ЖКХ...если они будут конечно...
SERGEY1
30 Жовтня 2012 p. 14:52
Вот вот , ВОРУЮТ шельмы !
Валентин 1
30 Жовтня 2012 p. 15:21
Согласен, на ЖКХ всегда пиарились и будут пиариться. Поэтому никото не будет его ремонтировать или давать какие-то дополнительные деньги
Мария Цатурян2
30 Жовтня 2012 p. 10:22
Вы думаете именно поэтому? А не потому что в гос-ве денег нет на ЖКХ?
Михаил1
30 Жовтня 2012 p. 14:26
Это в нашем государстве нет денег? Деньги у нас есть, даже слишком много. На столько много, что у некоторых граждан на этой почве даже крышу сносит. Кто станет тратить миллиарды, что бы дорваться до власти в какой-то бедной стране, у которой даже на ЖКХ нет денег?
SERGEY1
30 Жовтня 2012 p. 10:57
Деньги есть всегда , не всегда хорошо с мозгами !