ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоБТІ повертають до старих порядків

БТІ повертають до старих порядків

Мінрегіон, після реформування функцій БТІ, має намір повернутися до старих норм та знову посилити порядок узаконювання перепланувань житла.
Перший етап реформи Бюро технічної інвентаризації завершився 1 січня 2013 року. Згідно з новим законом «Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно», БТІ позбулися повноважень з видачі правовстановлюючих документів на нерухомість, зберігши за бюро функції технічної оцінки будівель. У результаті, реєстрація права власності на житлові будинки та нежитлові об'єкти значно спростилася. Тепер громадянам для того, щоб узаконити власність достатньо прийти до нотаріуса. Саме службі нотаріату Міністерства юстиції передано повноваження фіксувати відповідні дані у Держреєстрі.

Разом з тим, безпосередньо проведення технічної інвентаризації будівель у результаті реформи значно спростилося. Тепер обов'язковою є лише первинна інвентаризація, внаслідок якої будівля або житло отримує паспорт з його технічними характеристиками. Вторинна інвентаризація проводитися за бажанням власника або при обопільній згоді сторін при укладанні угоди купівлі-продажу нерухомості.

Однією з ключових норм лібералізації роботи БТІ стало те, що перепланування житлової та нежитлової площі квартир більше не потрібно узаконювати. Внесеними змінами до Інструкції про порядок проведення техінвентарізаціі об'єктів нерухомості з переліку робіт, які відносили до самовільного будівництва, були викреслені монтаж/демонтаж неосновних стін і зведення перегородок. Це фактично означає, що сьогодні для того, щоб збільшити площу вбиральні та об'єднати її з ванною кімнатою, або з'єднати в одне приміщення кухні і житлової кімнати, власнику квартири не потрібно отримувати дозвіл в БТІ на проведення відповідних робіт, а також немає необхідності більше узаконювати таке будівництво, якщо воно було самовільним.

Читайте також: Реєстрація права власності: БТІ - зараз, а нотаріус - з нового року

Втім, настільки полегшеними стосунки українців і БТІ залишаться не на довго. У профільному департаменті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ вже підготували проект чергових змін до Інструкції, яким чиновники мають намір «виправити прикру помилку». Зокрема, оприлюднений відомством проект наказу має намір уточнити алгоритм роботи БТІ. Якщо раніше в Інструкції були прописані об'єкти, які не вважалися «самовільним будівництвом», то тепер цей перелік позначений, як об'єкти, «не потребують документа, що дає право на виконання будівельних робіт та прийняття в експлуатацію». З нього викреслили роботи з перепланування житла.

Тобто, якщо документ буде прийнятий, то українці без дозвільних документів не зможуть об'єднувати приміщення кухні і кімнати, санвузол, мансарди і лоджій з житловим приміщенням. Категорично буде заборонено без санкції БТІ руйнувати зовнішні стіни, демонтувати або розширювати віконні прорізи, переносити на балкони системи централізованого опалення (батареї), демонтувати або збільшувати площу вентиляційних шахт і димоходів, утеплювати підлогу чи демонтувати його звукоізоляцію, а також самостійно змінювати функціональне призначення приміщень багатоквартирного будинки.

Фактично, це означає, що без дозвільної документації українці зможуть проводити тільки косметичні ремонти. Але, якщо досі, Інструкція дозволяла спочатку провести перепланування, а потім, заплативши штраф, її узаконити як самовільне будівництво, то тепер норми посилені - українцям заборонять починати проведення робіт без дозволу.

При цьому, якщо раніше Інструкція зобов'язувала БТІ повідомити про факти самовільної забудови або перепланування житла органи державної та місцевої влади, то тепер ця норма доповнена. Зокрема, БТІ та комунальні служби зобов'яжуть ставити до відома про факти незаконного будівництва не тільки муніципалітети, але і Державну архітектурно-будівельну інспекцію. Втім, у проекті правок до Інструкції нічого не сказано про зміну санкцій за самовільне перепланування або забудову.

Читайте також: Реформування БТІ призведе до розквіту шахрайства і рейдерства– експерти

Нагадаємо, обов'язковою технічної інвентаризації підлягають: багатоквартирні житлові будинки, присадибні житлові будівлі, багатофункціональні будинки і комплекси, будівлі громадського та адміністративного призначення, сараї, гаражі, літні кухні, колодязі, мансарди і лоджії.

Примітно, що до реформи, вартість послуг БТІ з реєстрації прав на нерухомість і проведення техінвентарізаціі встановлювалася за домовленістю. При цьому собівартість основних витрат визначали місцеві органи влади. У проекті наказу пропонується покласти повноваження щодо встановлення економічно обгрунтованих витрат на проведення інвентаризації згідно погодинним нормам на роботи і послуги на Мінрегіон.

Крім того, відомство має намір посилити вимоги до кваліфікації працівників БТІ. Зокрема, у разі затвердження наказу, крім професійної атестації, архітекторам та інженерам-проектувальникам необхідно буде підкріплювати свої навички кваліфікаційним сертифікатом, мати вищу освіту, а також досвід роботи з проведення техінвентарізаціі нерухомості не менше 3 років.

До січня 2013 року в середньому інвентаризація двокімнатної квартири коштує 300-400 грн, трикімнатної - 500-600 грн, приватного житлового будинку - 600-800 грн. Однак на сайтах комунальних БТІ вказані більш високі ціни. Наприклад, вартість інвентаризації в Донецьку - від 400 грн, в Луцьку - від 560 грн, у Львові - від 600 грн, в Києві - 650-700 грн, у Харкові - від 700 грн. Ціни в районах стверджували облдержадміністрації, хоча вони, найчастіше, встановлювали лише граничний рівень рентабельності (до 30%), дозволяючи БТІ самим формувати тарифи. У підсумку за первинну інвентаризацію в містах з населенням до 200 тис. осіб можна заплатити 750-900 грн, за перепланування житла - від 500 грн. За терміновість надання послуги (від 3 до 14 днів) у БТІ візьмуть на 200-300 грн більше, ніж за її надання в 30-денний термін. Громадяни також можуть скористатися послугами юридичних фірм, які за нотаріальним дорученням оформляють у БТІ необхідні документи. У Києві за допомогу в проведенні інвентаризації попросять 3-3,8 тис. грн плюс офіційні платежі (400-600 грн).

 
Коментарі (0)