ГоловнаВибір редакціїТранспортЧи врятують іменні квитки «Укрзалізницю» від спекуляцій?

Чи врятують іменні квитки «Укрзалізницю» від спекуляцій?

В рамках боротьби з перекупниками «Укрзалізниця» повертається до іменного продажу залізничних квитків.

З 1 січня 2013 року державна адміністрація залізничного транспорту «Укразлізниця» продаватиме квитки лише за документами. Паспорт, студентський квиток, пенсійне посвідчення, водійські права, військовий квиток - ці та інші документи, що засвідчують особу, потрібні будуть для посадки на поїзд.

«Це є вимушеною мірою у зв'язку зі спекуляцією та корупцією. Такий механізм дозволить виявляти тих, хто займається масовою скупкою залізничних квитків та передавати відповідні матеріали правоохоронним органам», - пояснив Міністр інфраструктури Борис Колесніков.

Щороку українські залізниці перевозять понад 190 млн пасажирів, з яких близько 50 млн - пасажири безпосередньо міжміських пасажирських поїздів, решта - пасажири поїздів приміського сполучення.

Навіть якщо припустити, що на частку перекупників припадає всього один відсоток продажів квитків, річний оборот цього ринку може скласти близько 1 млн грн. Спекулянти перепродують квиток в два, а в пікові святкові дні - навіть в три рази дорожче.

У Міністерстві іфраструктури також запевнили, що в новому році подібної проблеми не буде – в касі купити квитки можна буде за ксерокопією документа, або просто назвавши свої ім'я та прізвище. Оригінал документа знадобиться лише при посадці в поїзд, його повинен буде перевірити провідник.

Нагадаємо, раніше іменний продаж квитків вводився в кінці 2004 року, проте восени 2007 року від такої ініціативи відмовились.

Читайте також: Міністерство інфраструктури коригує «сутність» іменних квитків

Однак не всі поділяють думку чиновників Мінінфраструктури. Деякі експерти переконані, що введення іменного продажу проїзних документів на пасажирські поїзди не вирішить проблеми спекуляцій. «Практика показала: продаж іменних квитків спричиняв великі затримки та черги. А перекупники як були, так і залишалися. Крім того, виникали труднощі, коли потрібно було купити квиток для родичів або якщо при посадці не було документа, на який придбано квиток», - вважає генеральний директор «Укрзалізниці» Володимир Козак.

Гендиректор бачить вирішення проблеми у введенні електронних квитків з використанням QR-коду. За його словами такий документ буде містити всі необхідні відомості про особу, яка ним скористається. Також електронний квиток являє собою забезпечений штрих-кодом звичайний квиток, який після оформлення та оплати в інтернеті можна роздрукувати і обміняти на звичайний квиток у касах. Такі квитки залізничники обіцяють запровадити вже в кінці грудня. Провідники будуть зчитувати QR-код за допомогою спеціальних пристроїв.

У свою чергу юрист Лев Пащенко вважає, що потрібно змінювати законодавство - посилювати заходи по відношенню до таких спекулянтів. «Максимальне покарання для перекупника - штраф на кілька сотень гривень. Та й то, для цього потрібно довести його провину, що дуже непросто», - говорить юрист.

Джерело: Главред

 
Коментарі (1)
Михаил
27 Листопада 2012 p. 09:00
Однозначно - только по паспорту. Ну и через интернет, но потом тоже либо кредитку предъявлять или паспорт или права.