ГоловнаПублікаціїАналітика Державні межі енергоефективності

Державні межі енергоефективності

"У.К." продовжує вивчати енергоефективний досвід розвинених європейських країн. Виявляється, що економити не лише вигідно, але й інвестиційно привабливо.

У багатьох країнах накопичений досить великий досвід підвищення енергетичної ефективності. В Європейському Союзі однією з найбільш ефективних країн у сфері енергозбереження та підвищення енергоефективності є Фінляндія, яка займає перше місце в світі з використання біоенергії. У Фінляндії найнижчі в світі викиди вуглекислого газу на 1 кВт*год енергії. До 2020 року з нинішніх 4% частка використовуваної Фінляндією відновлюваної енергії зросте до 38%. Вже діє національна програма з розробки нових технологій виробництва біопалива другого покоління на основі деревних відходів.

Принципи енергоефективності

Уряд розробляє додаткові стимули для підприємств щодо підвищення їх енергоефективності: субсидії на покупку нових технологій, податкові пільги.

Пропаганда енергозбереження на тлі високих тарифів на енергію змінила мислення фінів, які намагаються економити ресурси і використовувати тільки екологічну продукцію. Багато з них у своїх будинках використовують гібридне опалення (ґрунтове тепло, сонячна енергія, біопаливо, тепло повітря).

Завдяки горизонту планування, який обчислюється десятиліттями, плани по підвищенню ефективності економіки і зниження її залежності від невідновлюваних джерел енергії не залежать від поточної цінової кон'юнктури.

Жорсткі законодавчі норми вимагають функціонування підприємств з урахуванням екологічних обмежень. Наприклад, всі фінські підприємства включені в систему обробки відходів.

Ще однією країною, яка успішно реалізує програми енергозбереження, є Данія, яка знаходиться в більш виграшному положенні в сфері енергоефективності в порівнянні з іншими країнами завдяки своїй розумній енергетичній політиці.

Інвестиції в енергозбереження

З 1981 року по теперішній час Данія збільшила економічне зростання на 75% у цілому, в той час як витрата енергії за великим рахунком не змінився.

Данія інвестувала кошти в ефективні енергетичні рішення і поновлювані джерела енергії. У той же час, за допомогою податкових послаблень для підприємств зробили для них більш привабливою завдання концентрації на альтернативних і оптимально ефективних рішеннях. Така заохочувальна, мотиваційна система виявилася досить успішною і анітрохи не вплинула на конкурентоспроможність Данії.

Читайте також: Енергетична дилема: відмова від газу або шлях до енергоефективності

Під час фінансової кризи екологічна спрямованість країни показує всім непоганий приклад. Дані за 2008 рік свідчать, що данський експорт енергетичних технологій зріс на 19%, що приблизно в чотири рази більше, ніж відповідні значення загального експорту. Таке положення речей доводить, що інвестиції в екологічну промисловість можуть окупатися - і зараз, і в майбутньому.

Ще однією країною, що ефективно реалізує програми енергозбереження, є Німеччина. У цій країні директиви ЄС з енергоефективності будівель введені в існуючий національний закон (норми) EnEv, що відноситься до енергозбереження.

Банківські вклади в економію

Важливо відзначити, що впровадження енергозбереження в Німеччині фінансують банки і великі корпорації, а не держава. Капітал DENA - Німецьке Енергетичне Агентство DENA - товариство з обмеженою відповідальністю - створено в 2000 р. у Берліні, що є федеральною структурою. Німеччина є країною, яка активно використовує сучасні технології енергозбереження та альтернативні джерела енергії.

Берлін має намір економити на енергоносіях за рахунок альтернативних джерел енергії. Всі басейни будуть оснащені сонячними батареями. Приватні інвестори отримають можливість розмістити на дахах громадських будівель понад 100 тис. кв. м сонячних батарей і подавати отриману енергію у міську мережу.

З 2007 року адміністрація Берліна має право закуповувати для своїх потреб лише автомобілі, які споживають в міському циклі не більше 6,5 л бензину на 100 км пробігу. До 2011 року межа допустимого витрати повинна бути знижена до 5 л. При придбанні комп'ютерів та інших електронних приладів, адміністративні установи Берліна повинні будуть зупиняти свій вибір на продуктах, які споживають найменшу кількість електрики. 

 
Коментарі (0)