ГоловнаВибір редакціїФінансування ЖКГ«Доступне житло» витратило останні копійки

«Доступне житло» витратило останні копійки

Усі 200 млн грн, які були виділені державою на реалізацію програми «Доступне житло», реалізовано до останньої копійки.

Усі 200 млн грн, які були виділені державою на реалізацію програми «Доступне житло», реалізовано до останньої копійки. Про це в коментарі сказав заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігор Лисов.

Відповідаючи на питання журналіста, наскільки активно сьогодні відбувається впровадження програми «Доступне житло», згідно з якою українці мають можливість сплатити 70% від вартості житла, а решту 30% зобов'язалась виплачувати держава, відповів: «Доступне житло» у нас реалізується в повному обсязі, усі 200 млн грн, які виділив Кабмін, до копійки реалізовано».

Читайте також: Іпотека поза законом

За його словами, гірше справи йдуть у ще одного пільгового житлового проекту – 3% Президентської іпотеки. Навіть не дивлячись на те, що уряд виділив на виплату компенсацій суму по 1 млрд грн на цей та наступний рік, та ще й зобов’язався виплачувати в подальшому не менше, кількість охочих взяти участь не зростає: з моменту старту програми було укладено 79 іпотечних договорів. «Але сьогодні до того ж усі банки відмовились працювати по цій програмі, залишився лише один. Вони відмовляються, адже не впевнені, що країна зможе протягом 10 років взяти на себе довгостроковий кредит під 13% річних. І тоді у банка виникне проблема в особі неплатоспроможного клієнта», – зазначив Ігор Лисов.

На думку пана Лисова, у 12 регіонах України ще не укладено жодного договору, а значить і не надано ні одного кредиту. Це Вінницька, Донецька, Житомирська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька області, а також Севастополь. Відповідальність за такий стан речей при виконанні Програми мають нести міські адміністрації.

«Держава має лише давати якісь певні поштовхи, а реалізація самої програми має відбуватися на місцях, адже там, де люди живуть, вони обирають голів міст та місцеві ради. І в першу чергу ця програма має бути на них, вони мають нести відповідальність за забезпечення своїх громадян нормальними умовами проживання. Адже це є однією із найперших та найбільш необхідних людських потреб», – підкреслив нардеп.

Нагадаємо, на думку Ігора Лисова, сума, яка виділяється із бюджету на компенсацію президентських іпотечних кредитів, щороку має збільшуватись на 1 мільярд гривень.

Читайте також: Державна іпотека тріщить по швах

«Щорічно суму, яку держава виділяє на компенсацію іпотеки, необхідно збільшувати на мільярд. Тобто, ті кошти, які ВР виділила на наступний рік, будуть покриватися більше 10 років, поки не закінчиться виплата по кредитам. Але щороку необхідно буде на мільярд цю суму збільшувати. Адже необхідно, щоб ці ініціативи були соціально-значимими на ринку будівництва. Сьогодні валова додана вартість галузі становить 70 млрд грн», – сказав Ігор Лисов.

Читайте також: Ілюзорна іпотека

Парламентарій наголосив на тому, що соціальні ініціативи Президента є достатньо сильними кроками, які мають суттєво активізувати роботу містобудівної галузі. Разом із цим основну ставку по компенсаціям варто робити на молоді родини – таким чином можна покращити демографічну ситуацію.

За матеріалами УНН

 
Коментарі (0)