ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняГазова війна далі слів не дійде

Газова війна далі слів не дійде

Між Росією і Україною може йти інформаційна війна з питання зниження обсягів закупівлі російського газу, але починати масштабні судові розгляди Росія не буде.

Так вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Розкривати різні комерційні таємниці росіяни не хочуть, а це може відбутися в рамках судового процесу. Краще знайти компроміс. У силу того, що конфлікт цей триватиме ще певний час, швидше за все, Росія буде загрожувати цією темою, або може бути ситуація локальних позовів, не масштабних, базових», - сказав експерт.

Володимир Фесенко зазначив, що Україна змушена знижувати обсяги закупівлі російського газу і, на його думку, це і буде відбуватися.

«М'яч на їхньому полі щодо судових конфліктів. Я думаю, що Росія поспішати не буде. Ця тема буде, на мій погляд, швидше темою інформаційної війни. Росія не буде відразу вдаватися до судових позовів, зокрема тому, що (хоч у Росії за договором 2009 року є багато юридичних аргументів) росіяни відчувають, що є певні ризики», - пояснив політолог.

Читайте також: Росія ставить газовий ультиматум

Він нагадав, що протягом листопада кілька разів звучали на різних рівнях української влади заяви офіційних осіб про скорочення обсягів закупівлі газу у Росії.

«Це сигнал для росіян, що ми незадоволені ситуацією і відсутністю прогресу в газових переговорах. Таким чином, ми намагалися впливати на Росію, але «Газпром» відреагував на ці заяви певними загрозами напівофіційними, такими, що не мають юридичних наслідків, що таке скорочення об'ємів закупівлі газу може бути оскаржене в суді», - нагадав експерт.

Разом з тим Володимир Фесенко зазначив: «Думаю, буде йти інформаційна та юридична війна. Поки невідомо, як вона далі буде просуватися. Це один з найбільш серйозних конфліктів - навіть не ціна на газ, а питання обсягу закупівлі російського газу».

Між тим, він підкреслив, що тема зниження обсягів закупівлі газу не буде закрита найближчим часом.

Читайте також: Брак політичної волі - відсутність газових рішень

Говорячи про заяви української сторони щодо можливості вступу України в Митний союз, Володимир Фесенко припустив, що це було наміром показати Європейському Союзу, що «у разі заморозки відносин з ЄС ми можемо розвернутися у бік Росії».

«З іншого боку, ця дискусія відображає наявність різних точок зору і в уряді, як бути в подальшому з темою Митного Союзу. Питання не закрите. Я думаю, що він буде більш актуальним і, можливо, більш критичним у наступному році. Можливо, як предмет внутрішньої дискусії української влади», - сказав політолог.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

 
Коментарі (0)