ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняУкраїнська газотранспортна система не дорожча за 5 мільярдів

Українська газотранспортна система не дорожча за 5 мільярдів

Росія не купить українську ГТС дорожче ніж за 5 млрд дол. Проте Україні потрібно буде докласти максимум зусиль в переговорах, щоб Росія таки купила її

Про це заявив президент центру системного аналізу та прогнозування Ростислав Іщенко.

«Українську ГТС вже оцінювали багато разів, найвища ціна складала 35-40 млрд дол. На мою думку, сьогодні, «труба»  може коштувати не більше 5 млрд дол., навіть, може бути, й менше», - сказав він.

За його словами, така вартість буде обумовлена тим, що покупців української «труби» не багато.

«Покупець наразі один - це «Газпром». Російська компанія називала суму у 5-6 млрд дол. Тож, якщо розпочнуться переговори, компанія не підніматиме ціну», - сказав він.

За словами експерта, Росія зараз займає вичікульну позицію.

Нагадаємо, як раніше зазначав Ростислав Іщенко, за 4-5 років українську ГТС можна буде розбирати на металобрухт. Адже свій час, коли вітчизняна ГТС мала цінність та не мала аналогів, вже минув. Тож, коли буде покладено першу трубу Північного потоку - можна розпочинати демонтаж української «труби».

Читайте також: Українську ГТС планували викупити

«Об'єми газопроводів, які будує «Газпром» та ті, які уже запланував, зможуть забезпечити необхідний транзит російського газу в Європу. В ідеалі українська «труба» може взагалі залишитись пустою», - сказав експерт.

За словами експерта, рентабельність української ГТС стає від'ємною в той момент, коли через неї проходить менше 35% від того об’єму газу, який потенційно можна прокачати.  «Труба» розрахована на 120 млрд кубів газу на рік, тобто приблизно при 40 млрд кубів в рік.

«До мінімуму 35-40 млрд кубів газу в рік Україна вже майже наблизилась. Останні кілька років «Газпром» знижує прокачку газу через Україну і, вкладаючи кошти в обхідні газопроводи, російський монополіст буде наповнювати їх, адже це вже його особиста «труба», - сказав він.

Експерт певен, що поки «Газпром» не почав прокладати перші труби в Південному потоці, і поки існує лише принципове рішення розширювати Північний газопровід, Україні варто шляхом переговорів переконати Росію цього не робити.

Читайте також: «Північний потік» Росію не врятує

«Практично для того, щоб не допустити побудову газопроводів далі потрібно буде за дешево продати  "трубу" Газпрому. В іншому випадку з Україною ніхто не буде розмовляти, адже вона надто не надійний партнер. Якщо ж розпочнеться будівництво і кошти будуть вкладені його ніхто не зможе зупинити. В такому випадку її можна розбирати на металобрухт», - сказав він.   

Експерт зазначив, що для нівелювання подібних ризиків для України існує два варіанти – стратегічний, тобто вступ до Митного союзу, або продати «трубу» Газпрому, поки він ще готовий її купити.

«Ми свій час, коли наша ГТС мала свою цінність та не мала аналогів, вже вичерпали. Той момент коли українську «трубу» потрібно буде розбирати на металобрухт вже не за горами. Це вже навіть не 10 років, а у найкращому варіанті 6-7, а то і 4-5 років», - додав він.

За матеріалами УНН

 
Коментарі (0)