ГоловнаПублікаціїПолітика«Газова» війна України та Росії очікує перемир’я

«Газова» війна України та Росії очікує перемир’я

Які позиції США та ЄС у тристоронніх переговорах, у скільки Україні обходиться реверсне паливо, чи повірить держава у «газові» обіцянки Росії, – відповіді на питання шукайте в щотижневому огляді новин «України Комунальної».

США та Євросоюз активно просять Росію піти на «газові» компроміси. Зокрема, у штатах переконані, що Україні вдасться перезимувати з теплими батареями, адже Росія відновить постачання газу  до сусідньої країни. «Була домовленість і на сьогоднішній день, по суті, російський газ буде продаватися Україні. Так що вони не будуть замерзати взимку», - зазначив Президент США Барак Обама 29 вересня.

ЄС також намагається «помирити» Україну і РФ у газовій сварці. В українському Міністерстві енергетики та вугільної промисловості відмітили, що Єврокомісія намагається знайти компроміс у тристоронніх газових переговорах. «Сьогодні йде питання про узгодження позицій між Росією і Україною. Єврокомісія намагається досягти компромісу», - сказав очільник відомства Юрій Продан. До того ж, Міністр відзначив, що не вважає, що є різне розуміння сторонами компромісних пропозицій, про які попередня домовленість була досягнута 26 вересня під час тристоронньої зустрічі за участю Міністра енергетики Росії Олександра Новака в Берліні.
 
У свою чергу, 1 жовтня голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу направив Президенту РФ Володимиру Путіну лист, в якому висловив надію на відновлення  поставок газу Києву. У листі також зазначається, що ключовим моментом у тристоронніх переговорах є відновлення постачань енергоносіїв громадянам України і виконання всіх договірних зобов'язань перед клієнтами в ЄС. Євросоюз, за словами пана Баррозу, розраховує на «взаємоприйнятне проміжне рішення на майбутній зимовий період» на основі компромісних пропозицій Єврокомісії.
 
 
Попри висловлену довіру до Росії, ЄС вирішив все ж ретельніше контролювати реалізацію та застосування положень третього енергетичного пакету, аби не допустити домінування таких монополістів як «Газпром». Про це йдеться в проекті заключного документу жовтневого саміту ЄС. Документ підтверджує нагальну необхідність ефективної та послідовної реалізації та застосування положень третього енергетичного пакету. Важливо, що таке рішення робить «Південний потік», призначений для транзиту газу в обхід народу України, незаконним, оскільки в даному випадку «Газпром» управлятиме активами газогону та транспортуватиме газ. Саміт ЄС у жовтні розглядатиме блок енергетичної політики в цілому та, зокрема, диверсифікацію поставок.
 
Поки на тристоронніх «газових» зустрічах вирішується питання постачання російсього газу до України, остання відмітила, що купувати реверсний газ значно вигідніше. Паливо, куплене на європейському ринку для України, обійшлося приблизно на 500 млн дол. дешевше, ніж газ, який би Україна купила в Росії. Про це сказав Міністр Кабінету Міністрів України Остап Семерак. За словами Міністра, уряд розумів, що Росія відключить Україні газ, і нам не вистачатиме балансу для забезпечення енергетичної системи країни в тих рамках, які були, скажімо, рік тому. «Тому уряд проводив планову підготовку до зими. Перш за все, ми підписали контракти на реверсні поставки газу», – зазначив урядовець. «Якщо порівняти ціну газу, яку Україна згідно з реверсними контрактами сплачує на ринку ЄС, порівняно з ціною, якою пропонувала РФ, доходимо висновку, що газ, куплений на європейському ринку, для України обійшовся приблизно на 500 мільйонів доларів дешевше, ніж би ми цей самий газ купили в Росії», – відзначив пан Семерак.
 
Попри свої плюси та мінуси перекриття Росією поставок газу до України, влада переконана, що у будь-якому випадку прийде з РФ до проміжного рішення щодо газопостачання. На думку посадовців, це неминуче, оскільки таким буде результат, якщо не переговорів, то рішення Стокгольмського арбітражу. «У нас є ще один виклик - це енергетика. Я повинен проінформувати вас про те, що ми шукаємо проміжне рішення з газового питання з Росією. З одного боку, НАК «Нафтогаз» чекає проміжне рішення за позовом у Стокгольмському арбітражі, з іншого боку - в Брюсселі проходить черговий раунд газових переговорів. Іншими словами, у нас є дві можливості: або проміжне рішення за судовим позовом, або проміжні домовленості в Брюсселі», - сказав Прем’єр-Міністр Арсеній Яценюк.
 
 
Проте, рішення про виплату газового боргу, що є однією з головних умов Росії для відновлення поставок газу, поки не прийнято. Про це повідомив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.
 
«Немає ніяких рішень щодо врегулювання контрактів на сьогоднішній день поки немає», - заявив пан Продан.
 
Нагадаємо,  єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-РФ-ЄС 26 вересня заявив, що був підготовлений проект так званого «зимового пакету». Він передбачає, що Україна до кінця 2014 року сплатить Росії 3,1 млрд дол. боргу за газ. «Газпром» у свою чергу зобов'язується поставити 5 млрд куб. м газу за 385 дол. за тис. куб. м цієї осені.
 
Коментарі (0)