ГоловнаПублікаціїГазопостачанняГазовому ринку обіцяють економічну свободу

Газовому ринку обіцяють економічну свободу

В Україні почався масштабний перерозподіл газової галузі за європейською схемою, результатом якого має стати лібералізація ринку газу. Першим кроком стала демонополізація НАК «Нафтогаз-України»

У газовому секторі енергетики вже давно назріла ситуація, при якій існуюча модель газового ринку перестала влаштовувати як держава, так і провідних гравців. В результаті в Україні почався масштабний перерозподіл газової галузі за європейською схемою, результатом якого має стати лібералізація ринку газу. Основні принципи реформи прописані в законі, який парламент прийняв за ініціативою Кабінету Міністрів. Метою документа є роздержавлення регіональних газорозподільних компаній. Кілька днів тому уряд оприлюднив своє рішення, згідно з яким НАК «Нафтогаз-України» позбавляється монополії на розмитнення і торгівлю імпортним природним газом. Тепер закордонним газом зможуть торгувати не тільки НАК і хімічні підприємства, але і будь-яка компанія, що володіє відповідною ліцензією. У число таких компаній входять облгази і незначна кількість газотрейдерів.

Читайте також: Приватизація теплоенергетики: без права на помилку

Відзначимо, що інфраструктурно Україна була підготовлена ​​до реформи газового ринку. До слова, наприклад, у Німеччині, що почала цей процес близько 15 років тому, функціонувало 17 компаній, які займалися транспортом газу по магістральних трубопроводах, і 736 газорозподільних компаній. В Україні магістральні газопроводи знаходяться в управлінні "Укртрансгазу", а регіональні газорозподільні мережі управляються 54 облгазами - ВАТ по газифікації та газопостачанню. Тобто фактично функції транспортування і розподілу газу в Україні розділені. Тим не менш основи реформування ринку заклав закон «Про засади функціонування ринку природного газу», який був прийнятий в 2010 році. Цей документ законодавчо визначив поділ діяльності з видобутку, розподілу, постачання і продажу газу, що відповідає вимогам Другого енергопакету ЄС.

Серйозним кроком з реалізації реформи стало прийняття урядом у 2012 році постанови, яка закріпила за НАК «Нафтогаз України» статус гарантованого постачальника для промисловості і підприємств теплокомунальної енергетики (ТКЕ). Таким чином, держава за допомогою «Нафтогазу» взяла на себе функцію вирішення проблем з найбільш проблемними і чутливими категоріями споживачів, які продовжують збільшувати борги за газ. Облгази отримали статус гарантованих постачальників для населення та дрібних промислових споживачів. Вони ж уповноважені формувати баланси газу на регіональному та територіальному рівнях. Коли до 2015 року закінчиться дія останніх ліцензій на постачання газу за регульованим тарифом, виданих Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ) іншим господарюючим суб'єктам, будуть виключно облгази забезпечувати газопостачання побутових і дрібних промислових споживачів на територіях своєї діяльності. Постачання газу промисловим споживачам будуть здійснюватися трейдерами, які реалізують паливо за нерегульованим тарифом. Таким чином, до 2016 року український ринок газу буде готовий до переходу на європейські рейки.

Читайте також: Газова галузь розлучається з монополією

У рамках реформування газового ринку на початку 2012 року було також прийнято постанову НКРЕ про поетапне надання статусу кваліфікованих споживачів. Згідно з цим документом нацкомісія надала можливість споживачам самостійно вибирати постачальника газу. Зокрема, промислові підприємства отримали таке право з 1 березня 2012 року. Саме останні повною мірою можуть відчути переваги реформування газового ринку: конкуренція між незалежними постачальниками зростає, і промисловці одержують можливість контрактувати ресурс у трейдерів зі значними знижками від граничної ціни.

За останні роки промислові холдинги суттєво скоротили свою залежність від державного «Нафтогазу» в питанні ресурсного забезпечення.

Тим часом найбільші промислові споживачі природного газу-хімічні підприємства (річний обсяг споживання близько 8 млрд. кубометрів) - отримують газ від структур Ostchem Group Дмитра Фірташа. Остання імпортує газ у дочірніх компаній «Газпрому», часто отримуючи ресурс дешевше, ніж державний «Нафтогаз України».

Практично всі великі гравці металургійного ринку вже мають ліцензії НКРЕ на постачання газу за нерегульованим тарифом для власних потреб. Металургія є другою за об'ємами споживання газу галуззю - 5,2 млрд. кубометрів за підсумками 2011 року.

Важливим елементом реформування газового ринку стала приватизація регіональних газорозподільних компаній з наступним поділом їх функцій. Напередодні приватизації держпакетів акцій облгазів про свої наміри заявив Дмитро Фірташ. Саме його компанії стали основними покупцями всіх акцій, які на сьогоднішній день продано Фондом держмайна. Працюючі на регульованому державою ринку облгази поки не прийнято вважати прибутковими активами. В даний час вони декларують прибутковість роботи не вище 1% від вартості природного газу. І постійно скаржаться, що діючі тарифи на їх послуги на тлі триваючого зростання ціни на газ і продукцію, необхідну для забезпечення газопостачань, не компенсують витрати на операційну діяльність.

Прийняте рішення про демонополізацію ролі НАК «Нафтогазу» при закупівлі імпортного газу буде сприяти лібералізації ринку, з урахуванням того, що найближчим часом можуть з'явитися відмінні від «Газпрому» постачальники палива в країну. Так, після втручання Єврокомісії Словаччина погодилася надати свою ГТС для прокачування палива з Європи, незважаючи на погрози з боку російського газотрейдера знизити обсяг транзиту.

 
Коментарі (0)