ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаГазпром зацікавився газовою незалежністю України

Газпром зацікавився газовою незалежністю України

Один з російських банків, який належить ВАТ «Газпром» майже наполовину хоче профінансувати проект, покликаний зменшити газову залежність України від Росії.

Російський «Газпромбанк», 41,7% акцій якого належить «Газпрому», зацікавився інвестиційним проектом LNG-термінал.

Про це повідомила прес-служба Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами з посиланням на директора департаменту міжнародного співробітництва агентства Ігоря Жовкву.

«Під час особистих зустрічей представник «Газпромбанку» проявив особливу зацікавленість щодо проекту LNG-термінал. Можливість його фінансування планується обговорити з представниками банку вже найближчим часом», - зазначив диретор департаменту.

За словами пана Жовкви, ринок зрідженого природного газу охоплює все більше країн, і навіть Росія розглядає варіанти експорту свого газу через LNG-термінали.

Читайте також: Влада шукає інвестора для будівництва LNG-терміналу

«Україна є одним з найбільших імпортерів газу, і вона не може стояти осторонь від цього динамічного процесу. Тому ми представили сьогодні в Москві проект LNG-термінал», - розповідає Ігор Жовква. За його словами, Україна розраховує отримувати скраплений газ з Азербайджану, але є варіанти співпраці і з іншими більш традиційними країнами-експортерами зрідженого газу.

Також нещодавно стало відомо що іспанська компанія Enagas SA теж проявила інтерес в інвестуванні будівництва терміналу. Куратор проекту Віталій Дем'янюк уточнив, що при цьому частки Enagas і держави в консорціумі з будівництва терміналу можуть розподілитися в співвідношенні 75% на 25% відповідно.

Крім того, до проекту також проявили інтерес ще десяток потенційних інвесторів - світових компаній із США, Португалії, Бразилії, Японії та Китаю.

Джерело: Дзеркало тижня

 
Коментарі (0)