ГоловнаПублікаціїГазопостачанняЯк Росія тисне на Україну «газовою агресією»

Як Росія тисне на Україну «газовою агресією»

Яку ціну на газ для України називають в Росії, за що «Газпром» приписав «Нафтогазу» ще один борг та як буде діяти Україна у ситуації, що складається, – детальніше у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

«Росія застосувала проти України ще один вид агресії – газову», – про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Справа а тому, що в РФ підвищили ціни на газ для України майже вдвічі. За словами Прем’єра, названа ціна є найбільшою в Європі. Нагадаємо, 3 квітня Російський уряд скасував пільгове мито на газ для України. Це передбачає підвищення ціни на паливо на 100 доларів. Відповідно, ціна на «блакитне паливо» складатиме до 485 дол. за тис. кубів.

Читайте також: Росія різко підвищила ціну на газ для України

«Підписання постанови про скасування застосування пільг з мита при постачанні газу в Україну для нас, Дмитро Анатолійович, означає, що автоматично суворо у відповідності з чинним контрактом на постачання газу в Україну від 2009 року ціна на газ підвищується, і з квітня вона складе 485 доларів за тисячу кубометрів», - сказав очільник «Газпрому» Олексій Міллер. В Україні обурились такою ціною на паливо. Адже раніше у держбюджеті Кабмін лімітував ціну на газ. Уряд розраховував, що ціна на російський газ у 2014 році не перевищуватиме 480 доларів за тисячу кубометрів газу.

Читайте також: В Україні обурені ціною на російський газ

У свою чергу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк назвав запропоновану ціну не ринковою, а політичною. «Керівник «Нафтогазу» був на перемовинах у Москві. Вчора ми чітко й офіційно заявили нашу позицію — Україна готова далі купувати природній газ за ціною, яка існувала починаючи з початку поточного року, — це 268 доларів. Це є прийнятна збалансована і ринкова ціна», - зазначив пан Яценюк. Він також додав, що Україна готова здійснити всі розрахунки за раніше поставлений з РФ газ. «І ми очікуємо офіційної відповіді від російської компанії «Газпром», - сказав Прем'єр. Пан Яценюк також додав, що в разі реалізації проектів з реверсним поставкам газу в Україну з Європи через Словаччину, Угорщину і Польщу, Україна зможе щорічно отримувати до 20 млрд кубометрів газу, який на 100-150 дол. буде дешевше, ніж російський.

 
Відтепер в Україні готові чекати від «Газпрому» будь-чого, навіть – повного відключення постачання палива. «Ми розуміємо, що наступним кроком Росії буде обмеження поставок природного газу. План, як завжди... Крани крутять, щоб отримати тимчасові оплески. Тому наше сьогодні завдання - ми повинні готувати два варіанти розвитку подій. У тому числі той варіант, коли Росія обмежує і перекриває поставки газу на територію України», - зазначив Прем'єр.
 
 
Окрім того, в Росії хочуть «приписати» Україні ще один борг за газ. Там порахували, скільки грошей Україна зекономила через «харківські угоди». Росія оцінює в 11,4 млрд дол. недоотримані бюджетом доходи через застосування за «харківськими угодами» знижки для України на газ. «За період дії харківських угод, за період дії цієї знижки, сума знижки склала 11 мільярдів 400 мільйонів доларів. Це та сума, яку недоотримав російський уряд, російський бюджет. Харківські угоди денонсовані, і треба розуміти, що зник і предмет договору, оскільки Росія платила за перебування Чорноморського флоту в Україні в рахунок майбутнього договору .Тобто Росія платила авансом. З урахуванням цього сума в 11 мільярдів 400 мільйонів доларів, це борг, який утворився в України перед Російською Федерацією», - пояснив він, - сказав Міллер.
 
Коментарі (0)