ГоловнаПублікаціїАналітика Як у світі формують тарифи на послуги ЖКГ

Як у світі формують тарифи на послуги ЖКГ

У розвинених країнах держава різними способами регулює ціноутворення на послуги ЖКГ. Виділяють три найпоширеніших методу ціноутворення на комунальні послуги. Розглянемо їх недоліки та переваги

З позитивних прикладів управління об'єктами ЖКГ в зарубіжних країнах, який слід взяти до уваги, - це залучення інвесторів і підприємців з допомогою механізму концесій. Не слід скидати з рахунків інформаційні технології, які є найважливішою складовою при наданні комунальних послуг.

У розвинених країнах держава різними способами регулює ціноутворення на послуги ЖКГ. Виділяють три найпоширеніших методу ціноутворення на комунальні послуги.

Перший - регулювання рентабельності виробництва. Регулятор встановлює тариф на послуги ЖКГ на основі оцінки економічних витрат, що дозволяє організаціям сфери ЖКГ працювати без збитків. Основними недоліками даного методу є те, що у регулюючого органу мало інформації про витрати підприємства, тому, організацій ЖКГ немає сенсу їх знижувати.

Другий метод - метод RPI-X (прийнятий у Великобританії), сутність якого полягає в тому, що тарифи на комунальні послуги можуть збільшуватися тільки у відповідності з рівнем інфляції (наприклад, на 1% в місяць). У цьому випадку організації сфери ЖКГ зацікавлені в зниженні витрат, що підвищує самостійність підприємств та економічну ефективність їх діяльності.

До недоліків методу RPI-X регулювання слід віднести те, що у підприємства зникає стимул до підвищення якості послуг, так як скорочення витрат йде як правило за рахунок операційних витрат, оскільки система регулювання заохочує витрати капітального характеру.

Читайте також: Утримання прибудинкової території може подорожчати

Третій метод - участь у прибутку, полягає в тому, що загальна сума прибутку організацій сфери ЖКГ повинна бути завжди однаковою. Перевищений встановлений граничний розмір прибутку вилучається державою. Тому організації шукають шляхи зниження витрат. До основного недоліку даної системи, слід віднести постійний детальний моніторинг фактичних витрат та прибутку підприємства, і тому він дуже складний для втілення.

Не можна не відзначити, що багато в чому система ЖКГ в країнах Європи розрахована тільки на добропорядність жителів. Лічильники кожної окремої квартири зазвичай встановлюються в окремому приміщенні, куди представники комунальних служб заходять кожен місяць, знімають показання і роблять розрахунок суми внеску. А європейці потім просто оплачують отримані рахунки, повністю довіряючи правильності нарахувань.

Регулювання цін на оплату житлово-комунальних послуг у зарубіжних країнах здійснюється державою, і воно ефективно завдяки тому, що підприємства ЖКГ поставлені в умови жорсткої конкурентної боротьби. Отже, їм нема підстав постійно збільшувати вартість наданих послуг, і вони змушені постійно підвищувати якість цих послуг.

На думку фахівців, в Україні, перш ніж підвищувати тарифи на світло, воду та опалення, варто задуматися про модернізацію всієї комунальної системи. Так в Європі неможливо уявити ситуацію, коли близько 50% тепла просто губиться на шляху від котельні до споживача. При цьому платить за такі втрати, звичайно ж, звичайний українець.

За кордоном поширена практика, коли власники житла з метою більш ефективного управління і підвищення якості наданих їм комунальних послуг, об'єднуються в різні некомерційні організації. Наприклад, таких як територіальні спільноти жителів, кондомініуми, житлові кооперативи, синдикати та ін.

Читайте також: Квартплата вдарить по гаманцях киян

У багатьох зарубіжних країнах сфера ЖКГ являє собою вид підприємницької діяльності, так як керуюча організація отримує за управління багатоквартирними будинками винагороду від власників житла. Керуючі компанії обґрунтовують рішення щодо розпорядження грошовими ресурсами (наприклад, на закупівлю того чи іншого товару або послуги), а керівні органи товариства власників житла на підставі цього приймають рішення. 

Уся відповідальність за зміст об'єктів лягає на керівні органи об'єднання власників житла. Для підвищення конкурентоспроможності керуючі компанії страхують свою громадянську і матеріальну відповідальність на випадок заподіяння шкоди власникам житла. Страхування відповідальності керівників розвинене в більшості країн Європи і Америки.

Законодавством багатьох західних країн встановлені високі вимоги до керуючим компаніям. Досвід і професіоналізм, керуючі компанії підтверджують наявністю сертифікатів, що дозволяє власникам житла сподіватися на те, що послуги будуть надаватися у відповідності зі стандартами ЖКГ.

Наприклад, в Німеччині керуючий повинен мати вищу освіту і кваліфікацію економіста, інженера, юриста чи соціального працівника. А в Угорщині керуючими кондомініуму можуть бути тільки особи, які пройшли відповідну професійну підготовку.

 
Коментарі (1)
Sergiy1
01 Липня 2014 p. 09:29
Мабуть все таки закупляє управитель енергоносії та воду як товар і заббезпечує комфортні умови проживання. А послуги енергосервісні щоб зменшувати споживання.А держава регулює монополістів.