ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає юрист, експерт «У.К.» Андрій Осадчий.

Питання 1:

Чи мають право теплові мережі проводити нарахування за гарячу воду, якщо в квартирі ніхто не зареєстрований? У квартирі був прописаний тільки власник... після його смерті ніхто не реєструвався, нуль прописаних і ніхто не проживає. Опалення оплачується, заборгованості немає, а от з гарячою водою проблема.... У водоканалі (холодна вода) перерахунок зробили і зараз, на підставі заяви нового власника, проводять нарахування на одну людину, а теплові мережі відмовляються робити перерахунок. Підкажіть як бути? І чи правильно ми робимо, що вимагаємо перерахунок?

Відповідь експерта:

Як на мене, то краще б потенційні спадкоємці після смерті спадкодавця звернулися б до теплових мереж із відповідною заявою про опломбування вводу гарячої води або встановити лічильник – питань би не виникло, а так цілком можливо припустити, що в квартирі спадкодавця в цей час міг хтось проживати та користуватися гарячою водою. Спробуйте використати як аргумент на свій захист норму ст. 608 Цивільного кодексу України зобов'язання  припиняється  смертю  боржника,  якщо воно є нерозривно пов'язаним з його особою і у зв'язку з цим не може бути виконане іншою особою. Зобов'язання  припиняється  смертю кредитора,  якщо воно є нерозривно пов'язаним з особою кредитора.

Питання 2:

Підкажіть, прийшла чоловікові постанова суду що до стягнення боргу за квартплату за 2.5 роки. Ці 2 роки він там не проживав, але прописаний і є співвласником. Крім того у тій квартирі проживає другий співвласник зі своєї дружиною та донькою (дві останні не прописані). Чи зобов’язаний мій чоловік сплачувати борг, якщо ні, то які документи потрібні для подання апеляції?

Відповідь експерт:

Згідно ст. 150 Житлового кодексу УРСР (чинного і донині) громадяни, які  мають  у  приватній  власності  жилий будинок (квартиру),  зобов'язані забезпечувати його схоронність, провадити за  свій  рахунок  поточний  і  капітальний  ремонт,  утримувати в порядку придомову територію. При цьому власники повинні нести такі обов’язки незалежно від факту проживання та реєстрації в будинку чи квартирі, однак, якщо власників декілька, то відповідають вони за своїми зобов’язаннями у визначених домовленостями між ними частинах. Якщо ж порядок витрат на утримання будинку, квартири та прибудинкової території між співвласниками не визначено, вони відповідають за своїми зобов’язаннями в рівних частинах. Таким чином, обидва співвласники у Вашому випадку боргують по ½ частині боргу за послуги з утримання будинку та прибудинкової території.

Питання 3:

Доброго дня! Прошу роз'яснити таке питання: зазвичай я оплачую електроенергію трішки наперед, з невеликим запасом 100-150 квт/ч. Це робиться для підстраховки з метою виключення різних неприємностей на випадок короткочасного від’їзду. А ось в цьому місяці Канівський РЕМ заборонив це робити, пояснивши, що передоплату забороняє робити Постанова від 26 липня 1999 р. №1357 «Правила користування електричною енергією для населення». Але я в цьому сумніваюся - в цьому документі нема заборони на переплату, а є тільки відповідальність за несплату. На цей час Канівський РЕМ не видає квитанцію на сплату. Так що, прошу відповісти, чи дійсно громадянам законом заборонено переплачувати за електроенергію?

Відповідь експерта:

Згідно п. 20 Правил користування електричною енергію для населення розрахунковим  періодом  для  встановлення розміру оплати спожитої  електричної  енергії  є  календарний  місяць.  Плата  за спожиту   протягом   розрахункового   періоду  електричну  енергію вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну. Якщо в укладеному договорі між Вами та Канівським РЕМ передбачена можливість внесення споживачем попередньої плати шляхом використання картки попередньої оплати, Ви маєте право вимагати зараховувати передоплату. Якщо Ви самостійно без внесення змін в договір прийняли рішення розраховуватися за передоплатою – це зміна істотних умов договору, відтак потребує укладання додаткової угоди з Канівським РЕМ.

Питання 4:

Підкажіть, будь ласка, чи можуть створити ОСББ власники земельних ділянок, на яких розташовані приватні будинки? Чи потрібно у такому разі створювати ЖБК?

Відповідь експерта:

ОСББ – це об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, приватні будинки не регулюють відповідним законом. У Вашому випадку можливо створити  просто товариство без створення юридичної особи на основі договору про спільну діяльність.

Питання 5:

Проживаю на першому поверсі, батареї ледь теплі, але плачу повну оплату. Я на пенсії і через неможливість проплачувати такі суми утворився борг. Чим мені можна допомогти?

Відповідь експерта:

Згідно ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» у разі порушення виконавцем умов договору споживач має право викликати його представника для складення та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються строки, види, показники порушень тощо. Складання такого акту – претензії дає право на перерахунок та зниження плати. 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (0)