ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає експерт  «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:
 
Скажіть, будь ласка, кому підпорядковуються Харківські ЖКГ у Києві? Тобто, кому мені писати і скаржитися на діяльність КП «Жилкомсервіс» у Харкові, ато вони нікого не бояться. Справа в тому, що в сильний дощ накопичується вода в димовентиляційному каналі і заливає мою квартиру на 9-му поверсі. Я надіслала письмовий запит на ремонт, а вони прислали мені відписку, що ремонт покрівлі не включений в план робіт на 2015 рік. Що робити?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно ст. 78 Господарського кодексу України єдиним засновником Комунального підприємства є представник власника – відповідна міська, районна чи обласна рада. Згідно ст. 65 Господарського кодексу України підприємство підзвітне та підконтрольне власнику. Відтак, якщо Ви не задоволені роботою КП «Жилкомсервіс», Ви маєте право у порядку, визначеному Законом України «Про звернення громадян» направити скаргу на ім’я міського голови Харкова Геннадія Кернеса, де викласти факти бездіяльності КП «Жилкомсервіс».
 
Питання 2:
 
В нашому під'їзді встановлюють безкоштовно лічильники на газ, але не всім. Який порядок встановлення лічильників безкоштовно і куди звернутися з заявою.
 
Відповідь експерта:
 
Правові, економічні та організаційні засади забезпечення всіх категорій споживачів вузлами обліку природного газу з метою запровадження повного комерційного (приладового) обліку природного газу визначені Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (далі – Закон). Так, згідно з положеннями статті 6 Закону суб'єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов'язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується: - комплексно, у тому числі для опалення, - до 1 січня 2012 року; - для підігріву води та приготування їжі - до 1 січня 2016 року; - тільки для приготування їжі - до 1 січня 2018 рок. Разом з тим, відповідно до положень статті 3 Закону фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок: - коштів суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території; - коштів відповідного бюджету; - інших джерел, не заборонених законодавством. Таким чином, фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення, може здійснюватися з джерел, визначених статтею 3 Закону. При цьому більшість міськгазів газові лічильники встановлюються безкоштовно тільки в квартирах, будинках, обладнаних автоматичним об'ємним газовим нагрівачем (АОГВ). При встановленні газових лічильників згідно із ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» для споживачів є безкоштовними: план-схема, матеріали до приладу обліку, сам лічильник та роботи з його установки і перепідключення існуючих газових приладів. Якщо ж встановлення лічильника згідно з законодавством супроводжується додатковими витратами (виникла необхідність відремонтувати або замінити газове обладнання, таке як гнучкі металорукави, кульові крани), абонент самостійно сплачує за додаткові матеріали. 
 
Питання 3:
 
Скажіть, будь ласка, до якого числа я повинна заплатити за комунальні послуги: до 20 чи до 25? 
 
Відповідь експерта:
 
Взагалі термін, до якого Ви повинні сплатити за спожиті житлово-комунальні послуги, повинен бути вказаним у Вас в договорах, які Ви уклали на відповідний вид послуг з виконавцями, тож уважно почитайте Ваші договори. Загальною нормою щодо терміну сплати є п. 18 постанови КМУ № 630 від 21.07.2005 року, в якому зазначено, що Розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший строк. 
 
Питання 4:
 
Маю питання по тарифікації в дачно-будівельних кооперативах на електричну енергію в 2002 році. Ніде не можу знайти інформацію скільки коштував 1 кВт електричної енергії з урахуванням ПДВ (майже скрізь інформація з 2012 року). Де знайти тарифи за 2002? 
 
Відповідь експерта:
 
10.03.199 року НКРЕ прийняла постанову № 309, якою затвердила тарифи а електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам. Перші зміни до цієї постанови буди внесені лише 30.03.2006 року. Тобто на 2002 рік діяли наступні тарифи:
 

Питання 5:
 
До 20.03.15 року сплатив комуналку за свою і квартиру батьків в банку «Київська Русь». Але буквально через кілька днів у цей банк ввели тимчасову адміністрацію. Cплачені кошти не надійшли на розподільчий рахунок КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр». В отриманій квитанції з’явився борг... на оплату якого не вистачає коштів і я вже заплатив за послуги, мені платити вдруге? 

Відповідь експерта:
 
Згідно ст. 8 Закону України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, що міститься в розрахунковому документі, який надійшов протягом операційного часу банку, в день його надходження. У разі надходження розрахункового документа клієнта до обслуговуючого банку після закінчення операційного часу банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, що міститься в цьому розрахунковому документі, не пізніше наступного робочого дня. Банки та їх клієнти мають право передбачати в договорах інші, ніж встановлені в абзацах першому та другому цього пункту, строки виконання доручень клієнтів. Банк зобов'язаний виконати доручення клієнта, яке міститься в документі на переказ готівки, протягом операційного часу в день надходження цього документа до банку. Банки та їх клієнти мають право обумовлювати в договорах інші, ніж встановлені в цьому пункті, строки переказу готівки. За порушення строків, встановлених пунктами 8.1 та 8.2 цієї статті, банк, що обслуговує платника, несе відповідальність, передбачену ст. 32 цього Закону. Тож, по-перше, повторно сплачувати Вам не потрібно, по-друге, Ви маєте право на відшкодування моральної шкоди і збитків від банку за затримку платежу. 
 
Питання 6:

Як мені правильно розрахувати вартість кубометра води для населеного пункту, від самої свердловини до квартир споживача?
 
Відповідь експерта: 
 
Якщо Ви задаєте питання як працівник планово-економічного відділу комунального підприємства, то для такого розрахунку Ви маєте керуватися нормами Порядку формування тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою КМУ № 869 від 01.06.2011 року, якою затверджено єдиний підхід до формування тарифів на житлово-комунальні послуги. Якщо ж Ви є просто фізичною особою – споживачем, то навряд чи Вам вдасться самотужки розрахувати вартість 1 куб. м. води без допомоги спеціалістів – економістів та вихідних даних про потужності виробництва виконавця послуг.

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
06 Травня 2015 p. 21:25
21:46 Компания "Киевэнерго" по почте присылает киевлянам счета с сообщениями о якобы существующем долге. Приписываемый долг, как правило, небольшой, порядка 100-200 гривен. Когда получивший такое сообщение всё-таки отложит все свои дела, или отпросится с работы за свой счёт, и придёт в районное отделение "Киевэнерго" для того, чтобы выяснить причину приписываемого долга, то окажется, что приём по этому вопросу временно прекращён по техническим причинам. И так несколько раз. В конце концов "должник" приходит к мысли, что дешевле было бы оплатить этот несуществующий долг, чем безрезультатно столько рабочего времени потерять.