ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На питання відповідає експерт  «У.К.», юрист Андрій Осадчий.

Питання 1:
 
Як проходить процес затвердження та розрахунку тарифів на утримання будинків та прибудинкової території?
 
Відповідь експерта:
 
Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій був затверджений постановою КМУ № 869 від 01.06.2011 року. Згідно п. 2 цього Порядку тариф на послуги розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням переліку послуг згідно з додатком до цього Порядку. З власниками (наймачами) квартир (житлових приміщень у гуртожитку) та власниками, орендарями нежитлових приміщень у житловому будинку (гуртожитку) укладається договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі - договір про надання послуг). Послуги надаються з урахуванням встановленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг. Копія такого рішення є невід'ємною частиною договору про надання послуг.
 
Питання 2:
 
Чи правомірно розраховувати тариф за вивезення твердих побутових відходів на сім'ю за 1 кв. м житлової площі?
 
Відповідь експерта:
 
Залежить від того, чи надається послуга вивозу ТПВ окремою спеціалізованою організацією чи виконавцем послуг з утримання багатоповерхового будинку та прибудинкової території. Згідно п. 5 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкової території калькуляційною одиницею є 1 кв. м загальної площі, що перебуває у власності або наймі фізичної чи юридичної особи. Згідно п. 27 Порядку формування тарифів на послуги з  вивезення  побутових відходів одиниця калькулювання собівартості послуги - 1 куб. метр або 1  тонна  (за наявності  вагового обладнання) побутових відходів.
 
Питання 3:
 
Яка ціна на газ для мешканців гуртожитків з 1 квітня 2015 року при наявності газових пічок?
 
Відповідь експерта:
 
Роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення, затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 03.03.2015 № 583 та зареєстровані в Міністерстві юстиції 03.03.2015 за № 242/26687.
 
 
Диференціацію цін для гуртожитків при наявності газових пічок не передбачено.
 
Питання 4:
Ми живемо в місті Запоріжжя. Підкажіть, будь ласка, над нами живе проблемна сусідка, яка постійно нас затоплює. Так як у неї зливи в туалеті і під ракавиной ще з давніх часів. Вона їх залила цементом. Відповідно, з-під цього цементу вода тече до нас у квартиру. Я зверталася до служби 15-80. Ходила в ЖЕК, вони розводять руками. Мовляв, що нам, зі своєї кишені змінювати їй труби. Ця жінка ходить на милицях. Вдома у неї антисанітарія, грошей у неї немає. Скажіть, чи є закон, який міг би змусити ЖЕК поміняти їй труби?
 
Відповідь експерта:
 
Згідно ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» правовідносини у сфері надання житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Тобто, ЖЕК як виконавець послуги з утримання будинку та прибудинкової території надає послуги споживачам згідно договору та у межах тарифу, затвердженого відповідним органом місцевого самоврядування. Відтак, ЖЕК не має обов’язків по ремонту систем опалення та водопостачання чи водовідведення у квартирі, яка є приватною власністю споживача. Такий ремонт можливий тільки на умовах укладання окремого договору підряду на комерційній основі, де споживач зобов’язується оплатити виконані роботи згідно договореної ціни. Якщо Ви зазнали майнової шкоди від таких дій Вашої сусідки – Ви маєте право згідно ст. 1166 Цивільного кодексу України вимагати від неї відшкодування завданих збитків, в тому числі і в судовому порядку.
 
Питання 5:
 
Скажіть, будь ласка, якому Закону підпорядковується життя та діяльність Садового Товариства (не кооперативу, а товариства)? Особливо в питанні нарахування членських внесків (з подвір'я, або з площі)? У нашому СТ «Річковик» (Запоріжжя) з 1989 року внески нараховували з подвір'я, але з 2012 року без будь-яких підстав почали нараховувати з площі. Мої дії? Куди звертатися, на які Закони опиратися?
 
Відповідь експерта:
 
Садівництво традиційно є одним з улюблених занять українців. Можна, звісно, займатися цим індивідуально, але ефективніше — колективно. Принаймні, щодо газифікації, електрифікації та водопостачання ділянки. Для цього і створюють садове товариство — допомогти його членам у питаннях садівництва. Щоправда, такої організаційно-правової форми, як «садове товариство», в українському законодавстві не існує. Садове товариство є не що інше, як обслуговуючий кооператив. Принаймні, так Держкомпідприємництва роз'яснив у своїх листах № 6978 від 11 жовтня 2004 року і № 1339 від 21 лютого 2006 року. Дійсно, цілі і завдання кооперації, проголошені у ст. 3 Закону України «Про кооперацію», схожі з цілями і завданнями, які ставлять перед собою члени садового товариства. Тож з приводу нарахувань та сплати внесків Ви маєте право звернутися безпосередньо до Голови Правління або до суду.
 
Питання 6:
 
Підкажіть, будь ласка, яка нормальна напруга повинна бути в електромережі квартири? Останні три тижні в квартирі напруга 242-249В. Приїжджають на виклик, електрики КП «Основа» (Запоріжжя), роз'яснюють, що до 250В - нормальне. А як же 220 в+-5В? А якщо згорять побутові прилади, де шукати «крайніх»?
 
Відповідь експерта:
 
У промислових мережах змінного струму перевищення  верхньої межі напруги не повинно перебільшувати 242 В, а нижньої  - 187 В), також трапляються імпульсні перешкоди амплітудою в одиниці кВ, внаслідок віялоподібного вимкнення електроенергії. Влаштовуйте стабілізатори – це Вас убезпечить від неприємностей.
 
Питання 7:
 
Чи можливо через прокуратуру звільнити самозахоплену комору у підвалі будинку одного мешканця іншим, який уже має таку саму комору у тому ж самому підвальному приміщенні? Обидві квартири були приватизовані ще до захоплення. У даному підвальному приміщенні знаходиться 66 шт. комор, якими користуються інші мешканці. Чи можливий інший варіант?
 
Відповідь експерта:
 
Першим кроком має стати звернення до органів міліції, які мають за фактом самозахоплення скласти протокол та притягнути винну особу до адміністративної відповідальності. Другим кроком маж бути подання колективного позову до суду про зобов’язання усунути перешкоди у користуванні власністю.

 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
21 Травня 2015 p. 21:14
Якщо у квартирі немає лічильника гарячої води (ГВ), то оплата за ГВ може нараховуватись відповідно до норм споживання. Але шахрайство полягає у тому, що норми споживання при цьому беруть старі (більші), а ціну на ГВ -- нову (також більшу). Аналогічна ситуація тепер стала і з оплатою за газ. Але при відсутності квартирного лічильника холодної води (ХВ) оплата за ХВ нараховується по так званому "фактичному" споживанню, яке у 6-7 разів вище за нормативне. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Чи можна побудувати міцну будівлю на гнилому фундаменті? Чи може бути довіра там, де багато разів обманювали і продовжують обманювати?