ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі
Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то в опалювальний сезон батареї у квартирі холодні, то рахунки за спожиті послуги лякають астрономічними цифрами. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.
 
На питання ввідповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.
 
Питання 1:
 
Я проживаю в будинку ОСББ. Прописана одна, після того, як вийшла заміж, стали жити з чоловіком разом, але він прописаний за іншою адресою. Після чого голова вдома вирішила нараховувати двійну оплату за вивезення ТПВ, пояснюючи тим, що не вистачає грошей на послугу. Я продовжую платити за одну людину, але зростає борг. Куди можна звернутися зі скаргою? 
 
Відповідь експерта:
 
Спочатку дізнайтеся у правління ОСББ, яким чином розрахований і затверджений розмір оплати за збір та вивезення сміття (з кв. м квартири або по нормі за 1 людину). Ви так само можете офіційно звернутися зі скаргою до правління ОСББ та ревізійної комісії ОСББ на дії голови. При цьому розуміючи, що будь-які нарахування в ОСББ повинні відповідати прийнятому кошторису і членським внескам на утримання будинку та прибудинкової території, які затверджуються виключно загальними зборами ОСББ. Якщо голова, як посадова особа, все ж перевищує свої повноваження, Ви можете звернутися в прокуратуру або в суд.
 
Питання 2:
 
Чи має право ОСББ збирати гроші за квартплату не маючи переданого на баланс будинку і відповідного договору з ЖЕКом?
 
Відповідь експерта:
 
ОСББ має право збирати на свій рахунок внески на утримання будинку та прибудинкової території після прийняття будинку на свій баланс. Але, ОСББ має право прийняти відповідне рішення і збирати на свій рахунок кошти у ремонтний, резервний або спеціальні фонди, а також інші платежі за комунальні послуги, якщо ОСББ виступає як колективний замовник.
 
Питання 3:
 
Нашому будинку 13 років. При купівлі квартири, вартість квартир на 1 і 5 поверхах була менше на 15%. Близько 8 років тому створено ОСББ. Практично кожен рік ми ремонтуємо дах. Суму на ремонт даху та на обслуговування будинку розраховують пропорційно площі квартири. Ніяких грошей на благоустрій двору не виділяють, а в мене маленька дитина. Тільки прибирання, на кожному зібранні одне питання - ремонт даху. Я пропоную, облаштувати дитячий майданчик, ну всі кажуть, що ми на дах не можемо зібрати. Я, чесно кажучи, втомилася теж вже на ремонт даху здавати, живу на 3-му поверсі. Чому я повинна здавати на ремонт даху стільки ж, скільки й ті, хто купував квартиру на 15% дешевше. Що сказати на зборах?
 
Відповідь експерта:
 
Рішення щодо розміру внеску в ремонтний фонд, а також затвердження плану-графіка ремонтних робіт в ОСББ, є компетенцією загальних зборів ОСББ. На загальних зборах ОСББ Ви можете запропонувати інший варіант розрахунку розміру внеску в ремонтний фонд. 
 
Питання 4:
 
Надішліть, будь ласка, зразок акту прийому-передачі на баланс будинок від фізичної особи ОСББ.
 
Відповідь експерта:
 
Передача будинку на баланс ОСББ затверджена Постановою КМУ від 11.10.02 №1521. Зразок можна завантажити за посиланням.
 
Питання 5:
 
Знімаю квартиру з дружиною, 1 кімн., прописана одна людина, тому що будинок кооперативний. Почали рахувати газ як за двох. Що зробити щоб платити за газ за одну людину?
 
Відповідь експерта:
 
Дізнатися у господаря квартири, хто ще зареєстрований в ній крім нього і скільки проживаючих людей внесено в базу споживачів облгазу за даним абон.рахунку.
 
Питання 6:
 
Чи можу я вимагати компенсації від ЖЕО за ремонт даху в багатоповерхівці, маючи заборгованість. Протягом 5-ти років замість того, щоб платити за послуги я плачу за ремонт квартири. Чи можливе списання заборгованості якщо я сам відремонтую дах?
 
Відповідь експерта:
 
У будь-якому випадку ваші дії по ремонту даху повинні бути оформлені відповідним договором з ЖЕО, в якому можна обумовити суму і спосіб погашення обов'язкових платежів за ЖКП, з урахуванням виконаних робіт.

Питання 7:
 
Що робити, якщо новий будинок зданий в експлуатацію 5 місяців тому, але ліфт ЖЕК не включає поки мешканці не зроблять ремонт. Підкажіть, який порядок дій жильців?
 
Відповідь експерта:
 
Можливо ліфти ще не мають дозволу на експлуатацію від Держгіртехнагляду. Зверніться до міськради зі скаргою на дії свого ЖЕКу.
 
Питання 8:
 
1) У зв’язку із збільшенням крадіжок ліфтових котушок, хто повинен встановити на верхньому поверсі додаткові металеві двері!? ЖЕК говорить щоб це робили мешканці. 2) У зв’язку із збільшенням новонароджених дітей хто повинен встановити пандус в будинку? 
 
Відповідь експерта:
 
1. Встановлення додаткових металевих дверей  з метою припинення вільного доступу на технічний поверх можна вирішити наступним шляхом: мешканці під’їзду збирають кошти, а ваш балансоутримувач виконує роботи.
2. Встановлення пандусу до будинку у зв’язку із збільшенням новонароджених дітей  можна вирішити наступним шляхом : батьки новонароджених та інші бажаючі приймають в цьому участь, збирають кошти, а ваш балансоутримувач виконує роботи.
 
Питання 9:
 
Живу у Харкові в будинку на 6-му поверсі, у сусідів знизу незасклений балкон, сусіди не живуть в цій квартирі. На балконі сміття, різний мотлох, який облюбували голуби. Починаючи з весни і до осені стоїть неймовірно жахливий запах. Куди можна звернутися, щоб вирішити цю проблему? 
 
Відповідь експерта:
 
Зверніться у свій ЖЕК, у СЕС і у комісію виконкому з благоустрію.
 
Питання 10:
 
Скажіть, будь ласка, чи вважається переплануванням установка гіпсокартонної перегородки в однокімнатній квартирі? І якщо так, то які дозвільні документи потрібні, щоб її узаконити?
 
Відповідь експерта:
 
Ні, не вважається. Дозвільні документи на встановлення у своїй квартирі гіпсокартонної перегородки не потрібні. 

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
29 Травня 2015 p. 16:27
І знов шахраювання! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Кияни останні два місяці отримують недооформлені бланки рахунків для оплати за газ, а саме: у рахунку надрукована нарахована сума лише у лівій частині рахунка, тобто лише у тій частині, яка після оплати залишається у споживача. У правій частині рахунка нарахована сума не надрукована, але споживач повинен у правій частині заповнити від руки графу "разом до сплати". Отже, дивлячись на праву частину рахунка виходить, що споживач нібито сам, із своїх власних намірів та побажань, вирішив заплатити записану ним суму... .