ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГЕнергоефективність не терпить поспіху

Енергоефективність не терпить поспіху

Профільний парламентський комітет рекомендував направити даний документ на повторне перше читання, але, тим не менш, народні депутати прийняли його в першому читанні за основу

Народні депутати вчора прийняли за основу урядовий законопроект «Про енергетичну ефективність житлових і громадських будівель». За таке рішення проголосував 231 нардеп. Документом передбачається встановлення мінімальних вимог до енергетичної ефективності будівель та їх паспортизація. Відповідно до законопроекту, паспорт енергоефективності будівлі є обов'язковим при будівництві нових будівель, а також при капітальному ремонті, реконструкції, відчуженні або передачі в найм (оренду) існуючих будівель.

За задумом законодавців, наявність паспорта енергоефективності дозволить мешканцям претендувати на отримання компенсації з бюджету на проведення заходів по зменшенню енерговитрат житлових приміщень. При цьому власники будинків повинні будуть самостійно оплатити отримання такого паспорта.

Як зазначив, виступаючи з доповіддю з даного питання, заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіонального розвитку Ігор Лисов, даний документ передбачає запровадження процесу паспортизації житлових і громадських будівель та створення єдиного загальнодоступного державного реєстру паспортів енергетичної ефективності будівель.

«Паспортизація енергетичної ефективності будівель дозволить формувати витрати на технічне обслуговування та подальшу експлуатацію будівель протягом їх життєвого циклу, а також розробити список необхідних ефективних енергозберігаючих заходів. В цілому це посприяє ефективному використанню паливно-енергетичних ресурсів у будівлях і скорочення витрат на їх оплату, а також раціональному використанню коштів державного та місцевого бюджетів. Термін дії такого паспорта становить 10 років», - пояснив парламентарій.


Читайте також: Українським будинкам нав’яжуть паспорти

У той же час він підкреслив, що парламентський комітет з євроінтеграції рекомендував прийняти цей документ за основу, але Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував повернути законопроект до уряду, «тому що вважає, що запропонований законопроект вносить зміни до статті 96 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» і потребує суттєвого доопрацювання». Виходячи з вищезазначеного, за словами пана Лисова, профільний парламентський комітет рекомендував направити даний документ на повторне перше читання, але, тим не менш, народні депутати прийняли його в першому читанні за основу.

Читайте також: Аудит на сторожі енергоефективності

При цьому глава парламентського комітету з питань бюджету Валерій Баранов дещо скептично оцінює дану законодавчу ініціативу.

«Цей законопроект має давню історію. Кілька років тому його готували, але тоді наш комітет по житлово-комунальному господарству і комунальна громадськість його відкинули, тому що він мав дуже складні ініціативи. Наприклад, була вписана обов'язковість отримання такого паспорта. Хочеш – не хочеш, а треба завтра всім такий паспорт мати. За це потрібно всім отримати гроші, а з урахуванням того, що у нас багато будівель не мають взагалі ніяких документів, тому що будувалися госпспособом за радянської влади, то це зупинило б життя багатьох підприємств. Наступною була вписана норма про те, що нотаріусам заборонялося проводити операції купівлі-продажу нерухомості, якщо немає такого паспорта енергоефективності. Це теж повністю зупинило б життя в нашій державі. Тому в цілому я розумію, що цей законопроект потрібен, але такі радикальні пункти в ньому мають бути відсутніми. Це має бути добровільний і стимулюючий захід, який дозволив би нам економити енергоносії».

У свою чергу голова парламенту Володимир Литвин підкреслив, що в разі виникнення зауважень до даного документу депутати в тих чи інших парламентських комітетах мали можливість внести в нього поправки і доопрацювати, проте за 3 місяці цього зроблено не було. «А направити його до Комітету (на доопрацювання з подальшим поверненням на повторне перше читання - Ред.) - це означає, що нічого не буде зроблено, і знову через місяць ми повернемось до розгляду цього питання», - вважає голова ВР.

З урахуванням вищезгаданого, Володимир Литвин запропонував депутатам прийняти даний законопроект «за основу», з тим, щоб до другого читання його ретельно доопрацювати.



Підготувала Катерина Селіванова

 
Коментарі (0)