ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЕнергозбереження потребує колосальних коштів

Енергозбереження потребує колосальних коштів

Енергозбереження в ЖКГ — одне із основних джерел підвищення доходів населення країни. Втім, на сьогодні в Україні один із найвищих у світі рівень енерговитрат на одиницю ВВП.

Енергоефективність в Україні втричі нижча, ніж середні показники розвинених країн. Особливо низька енергоефективність в Україні у сфері ЖКГ. Так, питоме енергоспоживання житлового фонду України в 2-3 рази перевищує аналогічні показники країн Європейського Союзу. Про це пише «Інформаційно-аналітичний бюленеть КМУ».

Зокрема, як пише видання, за даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, на реалізацію енергозберігаючих заходів, проведення капітального та поточного ремонтів об'єктів житлово-комунального господарства торік спрямовано 40 млн грн., у тому числі кредитні кошти понад 6 млн грн. отримали 11 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. 
 
Втім, за інформацією Мінрегіону, наразі понад 100 тис. багатоквартирних будинків в Україні (80% всіх багатоквартирних будинків у країні) потребують негайної термомодернізації, яка є одним із засобів забезпечення енергозбереження. На реалізацію заходів із енергозбереження в багатоквартирних будинках необхідно витратити понад 200 млрд грн. Але ці кошти можуть повністю окупитися протягом 4-5 років. 
 
Посилаючись на європейський досвід, аналітики пропонують надавати податкові пільги тим власникам житла, які беруть участь у фінансуванні та співфінансуванні заходів із енергозбереження житлових будинків. Враховуючи, що для проведення заходів термомодернізації будинків необхідні одночасні значні грошові кошти, не обійтися також і без значного дешевого довгострокового кредитування (не вище 3% річних і на термін — до 10 років).
 
У той же час, на думку аналітиків банківського ринку, такі кошти може надати Національний банк України. Для цього, вважають вони, доцільно створити при Мінрегіоні Фонд капітального ремонту житлового фонду. Цей Фонд міг би наповнюватися щорічними коштами держбюджету та місцевих бюджетів, цільовими довгостроковими кредитами Нацбанку, кредитами та грантами міжнародних фінансових організацій. Кошти Фонду могли б стати головним джерелом довгострокового банківського кредитування термомодернізації житла. 
 
При такому механізмі фінансування заходи із енергозбереження в багатоквартирних будинках можна було б здійснити за 3-5 років. Зазначається, що  у  цьому випадку додаткові витрати мешканців на комунальні тарифи були б незначними, а кошти, необхідні на опалення багатоквартирних будинків, зменшилися б удвічі.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна»,  раніше міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник заявляв, що на проведення модернізації та утеплення житлових будинків в Україні необхідно близько 500 млрд грн.
 
Зокрема, за його словами, в Україні на обігрів 1 кв. м витрачають в 2-2,5 рази більше, ніж у Європі. Тому, як зазначив міністр,  Мінрегіон постійно працює над підвищенням енергоефективності житлово-комунального господарства.
 
Коментарі (0)