ГоловнаКоментаріГазопостачанняЄвропі дали відсіч у газових стосунках Україна-Росія

Європі дали відсіч у газових стосунках Україна-Росія

Україна відмовляється від втручання Європи у газові дебати з Росією, котрі пов'язані зі штрафом Газпрому.

Україна наразі не потребує допомоги, зокрема від Європи, в газових дебатах з Москвою, які пов'язані зі штрафом Газпрому. Про це повідомив Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, - інформує «Кореспондент».

Нагадаємо, секретаріат Європейського енергетичного співтовариства (ЄЕС) у понеділок заявив, що не отримував звернень від України відносно участі в газовій суперечці Києва і Москви з приводу рахунку в 7 млрд дол. за недобір газу, але співтовариство готове надати допомогу в разі необхідності.

Цей коментар ЄЕС послідував услід за обуренням українського президента Віктора Януковича, який поскаржився, що Київ не задоволений рівнем кооперації з ЄЕС у питанні штрафу Газпрому.

Читайте також: Газові проблеми України: з боку видніше

У свою чергу, Міністр енергетики України нагадав, що Київ направив відповідь на виставлений рахунок Газпрому, де зазначив, що Україна не вважає за потрібне виплачувати подібну суму і для цього немає підстав.

«І на цьому поки що крапка. Тому питання щодо звернення за допомогою зараз не стоїть. Ми зараз перебуваємо в переговорному процесі, я б не став драматизувати ситуацію», - підкреслив Міністр, реагуючи, зокрема, на позицію ЄЕС.

Як повідомлялося, Віктор Янукович раніше заявив, що Україна вважає спірним пред'явлений російським газовим монополістом рахунок за невибраний газ на 7 млрд дол. і готова вести переговори.
Нагадаємо, 26 січня Нафтогаз України підтвердив, що Газпром виставив рахунок на 7 млрд дол. за недобір газу, який Україна не закупила в 2012 році. Позиція Києва полягає в тому, що Нафтогаз виконав усі зобов'язання перед російським монополістом у 2012 році.

Читайте також: Україну чекає газовий бойкот

За договором на закупівлі газу від 2009 року, мінімальний обсяг газу, до якого може бути застосоване умова «бери або плати», складає 33,3 млрд кубометрів. Нафтогаз України, за попередньою інформацією, придбав в 2012 році близько 25 млрд кубометрів газу. При цьому Україна своєчасно попередила Росію про скорочення закупівель.

Раніше експерти заявляли, що в разі, якщо Газпром звернеться до Стокгольмського арбітражу з приводу виставленого Нафтогазу рахунки в 7 млрд дол., Україна може висунути РФ зустрічні претензії через порушення умов транзиту газу.

 
Коментарі (0)