ГоловнаПублікаціїЗарубіжний досвідЕнергоефективне житло по-латвійськи

Енергоефективне житло по-латвійськи

В Україні питання підвищення енергоефективності житлових будинків болюче та риторичне. Про це багато говорять посадовці, але до кардинальних дій поки що не дійшло. Пропонуємо ознайомитися, як проходила цей шлях Латвія.

Місто нагадує живий організм, який складається з безлічі будівель. У середньоєвропейському місті майже дві третини будівель - багатоквартирні будинки. Третина, що залишилася, за підрахунками європейської асоціації Energy Cities, відноситься до бюджетної сфери, систем обслуговування тощо. При цьому на міський фонд житлових будинків припадає близько 50% споживаної в містах енергії. Про способи мотивації мешканців до проведення заходів з комплексного капітального ремонту розповіла експерт Балтійського екологічного форуму Дайна Індриксоне.

Більшість з двох мільйонів жителів Латвії живе у багатоквартирних будинках. Таких будинків в республіці налічується близько 40 тис. Близько 86% - це приватизоване житло, тобто відповідно майже весь будинок належить власникам приватизованого або придбаного житла, зазначає експерт. Однак, як і в Україні, не всі з них хочуть об'єднуватися. Лише 35% жителів латвійських власників об'єдналися в товариства власників житла. А це зараз дуже актуальне завдання, враховуючи, що, наприклад, у Ризі 12 тис. багатоквартирних будинків більше половини вимагають реновації. Експерт Дайна Индриксоне зазначила, що в 2012 році середньорічне питоме споживання теплової енергії для опалення та гарячого водопостачання житла склало 201 кВт∙год∙год/кв. м. Це відносно високий показник для країн Євросоюзу. Тому в Латвії приділяється велика увага роз'яснювальній роботі з населенням щодо ефективного використання теплоенергії. Мотивацією для проведення комплексних капітальних ремонтів є чимала вартість енергоресурсів.

Капремонт по-європейськи

Підвищити енергетичну ефективність багатоквартирного будинку можна за допомогою проведення комплексного капремонту. Для його реалізації необхідна згода 50% жителів плюс один власник. При цьому капітальний ремонт - це не окремий захід, а заміна всіх вікон і дверей, утеплення фундаменту і фасаду, заміна систем теплопостачання та вентиляції, утеплення або заміна покрівлі. На опалювальних приладах встановлюється регулятор температури. Таким чином, у мешканців є можливість самостійно вибирати температурний режим «за власним бажанням».

Читайте також: Від халупи до евробудинку - один папірець

У кожній кімнаті встановлюються алакатори - індивідуальні лічильники тепла, які дозволяють регулювати споживання тепла. Вони дозволяють визначити реальне споживання тепла в залежності від індивідуальних особливостей квартири: розташування (кутова або в середині будинку, сонячна або тіньова сторона). Саме використання алакаторів робить утеплення економічно вигідним для власників. Інспектор тепломережі на початку опалювального сезону контролює показання та в кінці опалювального сезону проводить фінансові розрахунки в залежності від показань приладу.

Мотивуючі чинники

Власники квартир мають ряд зобов'язань. Це і активна участь у роботі домоуправління, плануванні витрат на утримання будівлі, своєчасна оплата послуг і податку на власність, заощадження спільної власності.

Хороша мотивація до проведення комплексної модернізації будинку це великі тепловтрати старих будівель в навколишнє середовище, а відповідно і величезні рахунки за енергоресурси, некомфортний тепловий режим в квартирах. Важливий і неестетичний вигляд будівлі. Хоча основними факторами, звичайно, є економічна вигода. Середній тариф за опалення в 2013 році становив близько 60 євро/МВт∙год, це приблизно 2 євро за 1 кв. м в місяць. При середній зарплаті 500-700 євро оплата за тепло становить значну частину витрат.

Товариство мешканців розраховується за тепло безпосередньо з енергетичною кампанією. З боржниками проводиться роз'яснювальна робота, існують і певні «санкції». Наприклад, якщо в будинку багато боржників, опалювальний сезон починається на два тижні пізніше. Крім того прийнято працевлаштовувати боржників у товаристві для відпрацювання боргу.

Навчені досвідом постійної економії газу, латиші намагаються диверсифікувати енергоресурси. Так в Ризі 90% централізованої теплоенергії здійснюється з допомогою когенераційних установок. Широко використовується спільне спалювання природного газу і деревини, розвивається використання поновлюваних джерел енергії.

Джерела фінансування

Для пошуку грошей на реновацію будинку у товариства є кілька шляхів. Мешканці можуть відкрити лінію накопичення фінансів, взяти кредит у банку, скористатися послугами енергосервісної компанії (ЕСКО) або вирішити завдання співфінансування робіт з бізнес-структурами або співпрацюючи з різними фондами ЄС.

Витрати на капремонт будівель в Латвії становлять від 60 до 100 євро за кв. м. Латвійські банки кредитують капремонти до 100 євро за кв. м терміном до 15 років у середньому під 5% річних.

Якщо товариство на загальних зборах вирішує звернутися до ЕСКО, то до послуг мешканців не тільки кілька великих приватних кампаній, але і муніципальні (МЕСКО), наприклад, Ризьке столичне будинкоуправління. Тут важливо максимально грамотно і детально скласти договір. Вказати умови проживання, наприклад, забезпечити внутрішню температуру не менше 21 градусів, комфортну вентиляцію будинку із забезпеченням клімат-контролю.

Структурні фонди Євросоюзу останні п'ять років дуже допомогли латвійським домовласникам. За цей час з 2008 по 2013 була проведена повна реновація 250 багатоквартирних будинків. При цьому ЄС профінансував 50% вартості ремонтів. Пільгова програма закінчилася і в 2014 році Євросоюз субсидує вже 35% вартості ремонту. При цьому в перспективних планах відремонтувати ще 700 будинків, підвищуючи їх енергоефективність.

Інформування та залучення

У Латвії проводиться широка інформаційна кампанія. В інтернеті кожен користувач може вивчити, як працює програма з підвищення енергоефективності житла. Створена спеціальна інтерактивна карта, де будинки із завершеним капремонтом позначені зеленим кольором, а ті, що в процесі - синім. Навівши курсор на об'єкт, можна переглянути перелік робіт по конкретному об'єкту, його кошторис, в табличці вказано і реальний прибуток по кожному будинку від реновації.

З 2010 року йде інформаційна програма «Живи в теплі». Проводяться семінари, конференції для активістів. Конкурс «Найкраще енергоефективне будівництво» у різних номінаціях: громадська будівля, житловий будинок, новобудова, історичну будівлю. Переможець отримує сертифікат і невелику грошову премію, про успішні проекти пишуть у пресі, мотивуючи інші товариства власників житла. Це може позитивно позначитися на вартості житла та імідж організацій, що виконували реконструкцію.

Розповсюджуються буклети та ролики на YouTube, де крок за кроком розписані всі дії з підвищення енергоефективності на прикладі конкретних будівель. Інформроботу проводять більше 30 агентств, банків, страхових кампаній. Загальний бюджет просвітницької кампанії по всій країні становить понад 210 тис. євро. Так, на кожному рахунку за комунальні послуги на звороті - пропозиція послуг МЕСКО. Наприклад, інформація про те, що після санації рахунки за тепло знижуються майже на 40%, а податок на нерухомість для будинків після реновації зменшується до 90%.

Читайте також: Україна віддаляє надії на вихід з енергетичної кризи

Аргументами на користь підвищення енергоефективності будівлі виступають і успішні практичні приклади комплексних капітальних ремонтів. У Латвії не прийнято це робити на свій «смак і колір». Заборонена поширена в Україні так звана «клаптикова» теплоізоляція стін. Максимум, що може зробити мешканець - це поміняти вікна та утеплити балкони, але для цього потрібно отримати дозвіл. А всі самовільні «латки» і вікна, що не відповідають стандарту якості, повинні бути демонтовані, щоб не порушувати загальний тепловий баланс будівлі.

Головними проблемами у прийнятті рішення про ремонт громадою будинку, як втім, і в Україні, залишаються різне розуміння суспільної власності мешканцями і різні соціальні групи власників. Але це питання вирішувані. Головне - правильна мотивація і щоб у вашому домі була активна група сусідів-ентузіастів.

Лариса Белозерова

 
Коментарі (0)