ГоловнаВідеорепортажВодопостачанняКоломия нарешті отримає якісну питну воду

Коломия нарешті отримає якісну питну воду

У ході реконструкції було замінено все насосне обладнання на трьох рівнях підйому води та усюди були використані нетривіальні та ефективні технічні рішення

В листопаді 2012 року у місті Коломия (Івано-Франківська область) була проведена офіційна церемонія  завершення проекту реконструкції та заміни  обладнання на комунальному підприємстві «Коломияводоканал». Проект був профінансований за рахунок кредиту, що надав Світовий банк за програмою «Розвиток інфраструктури міста». На церемонії відкриття приймали участь перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександр Аліпов, заступник губернатора Івано-франківської області, мер міста Коломия, преса, представники генпідрядника та компаній-постачальників обладнання.

Необхідно відмітити, що проект у місті Коломия був завершений першим серед багатьох аналогічних проектів по всій Україні, які проводились за підтримки Світового банку. Маленьке місто Коломия випередила такі великі міста як Одеса, Харків та навіть власний обласний центр Івано-Франківськ.

Що ж саме було зроблено у Коломиї, як проходила реконструкція та що  змінилось на краще в наслідок її проведення?

До початку реконструкції ситуація на підприємстві «Коломіяводоканал» була складна: постійні відключення електроенергії; аварійний стан мереж та непрацююча засувна арматура, застаріле та неефективне насосне обладнання. Для водоканалу це означало  відсутність коштів на розвиток та оновлення обладнання, постійну роботу в авральному режимі, складнощі з проведенням багатьох видів ремонтних робіт. Наприклад, непрацююча засувна арматура вимагала повного відключення водопостачання у місті в разі проведення ремонту на якійсь ділянці. Для споживачів це означало перебої у водопостачанні та низьку якість питної води.

Заміна насосного обладнання була одним з першочергових завдань, що потребувало як значних інвестицій, так и висококласних технічних рішень, зважаючи на складні природні умови водозабору міста. Це й стало можливим зробити завдяки участі у програмі Світового банку.

Основною вимогою отримання коштів від Світового банку було таке технічне обґрунтування проекту заміни насосного обладнання, яке скоротило б витрати електроенергії щонайменше на 25%. Завдяки співпраці підприємства «Коломияводоканал» з компанією WILO було розроблене ефективне технічне рішення, завдяки якому підприємство, обійшовши багатьох претендентів, отримало кошти Світового банку.

 

У ході реконструкції було замінено все насосне обладнання на трьох рівнях підйому води та усюди були використані нетривіальні та ефективні технічні рішення. Джерелом централізованого водопостачання міста Коломиї є поверхневі води річки Прут. Водозабір, розташований на віддалі 2 км від міста Коломия, знаходився у дуже поганому стані: паводками зруйновано берегоукріплення, русло ріки відійшло до протилежного від водозабору берега, рівень русла понизився на 3 - 3,5 м, що зумовлювало значні втрати води з водозабірних басейнів.

Окремою проблемою є наявність у воді домішку глини та піску. Раніше встановлена насосна  станція на основі насосів типу Д працювала нестабільно, насоси не могли працювати при низькому рівні води в річці. Обладнання постійно потребувало чищення та технічного обслуговування. Тож при заміні насосного обладнання було прийняте вірне рішення: для надійного перекачування води з домішками було вирішено використовувати два заглибні дренажні каналізаційні насоси Wilo-EMU FA50.21D продуктивністю 2400м3/год. Насоси встановлено безпосередньо на дні річки, вони  перекачують воду в природний резервуар для відстоювання.

На насосній станції 2-го підйому також  було використано два свердловинні насоси в напірному кожусі для горизонтального монтажу WILO DCH980 із продуктивністю 870 м3/год. Горизонтальне встановлення насосів – нестандартне рішення, але в даному випадку воно виправдало себе, бо значно спростило  монтаж  та експлуатацію насосів.

Завдяки заміні старого насосного обладнання на насоси WILO на підкачувальних станціях третього підйому жителі верхніх поверхів багатоповерхових будинків тепер отримують воду цілодобово.

Які ж результати дала ця робота?

  • зменшення витрат: електроенергії на 30 відсотків (що навіть більше прогнозних показників), води – на 8 %. Така ситуація дає змогу підприємству своєчасно повертати отримані у кредит гроші, суттєво не підвищуючи тарифи за водопостачання;
  • значне зменшення кількості аварій та виходу з ладу насосного обладнання, спрощення його обслуговування;
  • заміна дуже шкідливого рідкого хлору в процесі дезінфекції води на більш нові реагенти, що менше впливають на стан здоров’я мешканців міста;
  • диспетчеризація дала можливість оперативного контролю та реагування на стан роботи водопровідних мереж;
  • стабільне водопостачання багатоповерхових будинків за рахунок сучасних насосів на станціях підкачки (станції третього підйому).

«Те, що ми зробили» - сказав директор «Коломиявоканал» Ігор Калиняк, - «моя особиста гордість і заслуга всього колективу водоканалу. Роботи з проведення реконструкції не були простими та легкими – колективу водоканалу доводилось працювати у вихідні дні та навіть вночі, щоб вдень нормально подавати воду мешканцям, бо її відключали під час проведення робіт. Звичайно, дуже важливими  було і розуміння наших потреб та підтримка з боку міністерства житлово-комунального господарства. У підсумку, ми дуже задоволені тими результатами, що досягли у ході реконструкції».

 
Коментарі (0)