ГоловнаКоментаріЗаконодавствоКонцесія за обтяжуючих обставин

Концесія за обтяжуючих обставин

Є ймовірність, що приватизація ТЕЦ призведе до того, що населення не буде забезпечене доступними послугами, а держава втратить контроль над цими підприємствами.

Найближчим часом кількість концесій та оренди у галузі ЖКГ збільшиться за рахунок 14 теплоенергоцентралей. Для цього Верховна Рада минулого тижня прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів з питань приватизації». Документом відкориговано перелік об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані.

Відповідно до закону, з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, виключаються: Сімферопольська ТЕЦ, Камиш-Бурунська ТЕЦ, Сакські теплові мережі, Дніпродзержинська ТЕЦ, Криворізька теплоцентраль, Сєвєродонецька ТЕЦ, Лисичанська ТЕЦ, Миколаївська ТЕЦ, Одеська ТЕЦ, Охтирські теплові мережі, ТЕЦ науково-технічного центру «ЕСХАР», Харківська ТЕЦ-5, Херсонська ТЕЦ і Севастопольська ТЕЦ.

Згідно з пояснювальною запискою, корпоратизація державних ТЕЦ, що мають загальнодержавне значення, відбуватиметься з метою запобігання негативному впливу на економіку України значного зростання ціни на імпортований природний газ; за рахунок заміщення традиційного палива на альтернативні види, зокрема, кам’яне вугілля.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко неодноразово заявляв про плани щодо використання на ТЕЦ пиловугільного палива. «Використовуватимемо новітні технології, які випробувані у Європі та Китаї. Ми маємо попередні дослідження, переговори, і будемо застосовувати так звану пиловугільну технологію, що дозволяє уникнути викидів у повітря й забезпечити відповідні екологічні нормативи», - заявляв пан Бойко.

Читайте також: Рятівні новації

Заміна природного газу на пиловугільне паливо вже продемонструвала свою ефективність у доменному виробництві. Крім того, за даними Міненерговугілля, пиловугільне паливо вже було використане на експериментальному майданчику в Волинській області. На кількох котельнях одного з підприємств міста Нововолинськ замінили природний газ пиловугільною сумішшю. Таку ж технологію планується використовувати на Сєвєродонецькій ТЕЦ, де необхідний обсяг інвестицій становить до 40 млн доларів. Але експерти вважають, що пиловугільна технологія може бути ефективною лише в деяких регіонах країни, де теплоенергетичні підприємства знаходяться поруч з вугільними сховищами.

Використання пиловугільного палива – не єдиний шлях зменшення енерговитрат теплогенеруючих компаній. Інший варіант модернізації ТЕЦ – це використання теплових насосів. Застосування примножувачів тепла є найбільш ефективним на теплоенергетичних підприємствах, які мають можливість використання викидного тепла або розташовані поблизу підприємств, виробничий цикл яких проходить з виділенням теплової енергії (виробництво аміаку, гашеного вапна, будматеріалів тощо). У порівнянні з технологією використання пиловугільного палива теплові насоси не потребують постійного постачання палива, ризики подорожчання якого зводять нанівець ефект від реконструкції теплоелектроцентралей.

Читайте також: Приватизація замерзаючого тепла

Експерти також вважають дуже ризикованим передачу у концесію та оренду об’єктів, які складають єдину енергетичну систему. Заступник директора Науково-технічного центру «Псіхея» Геннадій Рябцев вважає, що при цьому держава може взагалі втратити свій контроль над підприємствами галузі.

«Більшість ТЕЦ не може бути модернізовано у зв’язку з відсутністю необхідних коштів у державі, тому держава намагається знайти можливість для забезпечення населення теплом та електроенергією. Однак цим бажанням маскуються інші цілі, а саме – передача ТЕЦ в приватну власність.

При приватизації ТЕЦ йде мова про перехід з природного газу на пиловугільне паливо, проте держава не вимагає інвестиційних програм з переобладнання цих підприємств. Є ймовірність, що приватизація призведе до того, що населення не буде забезпечене доступними послугами, а держава втратить контроль над цими підприємствами.

Перехід на альтернативні джерела енергії вимагає великих капіталовкладень, і ніхто не зможе гарантувати постійні поставки альтернативної сировини. Потрібно розглядати створення цілого енергетичного кластера, який включає в себе видобуток альтернативного палива, його транспортування, виробництво теплової енергії та її розподіл», - вважає пан Рябцев.

Але яку б технологію заміщення природного газу не обрали нові концесіонери, варто звернути увагу на невідповідність витратам існуючих тарифів на теплову енергію. Через дефіцит коштів у місцевих бюджетах субвенцію на погашення різниці в тарифах закладено в держбюджет, але ці кошти приходять з дуже великим запізненням, і їх дозволено витрачати лише на виплату зарплати та погашення заборгованості за природний газ. Тому нові власники ТЕЦ у разі використання альтернативного палива для виробництва теплової енергії змушенні будуть об’єднати зусилля для перегляду законодавства, що регулює тарифну політику в галузі ЖКГ.

 

Підготував Сергій Купін

 
Коментарі (0)