ГоловнаКоментаріГазопостачанняКремль тримає Європу на «газовому повідку»

Кремль тримає Європу на «газовому повідку»

У Росії не мають сумнівів в залежності Європи від російського газу. На думку президента РФ Володимира Путіна, старий континент не зможе обійтися без «блакитного палива» східного партнера.

Президент Росії Володимир Путін упевнений, що Європа не зможе відмовитися від поставок російського газу. Про це він сказав у ході «прямої лінії» з росіянами, яка відбулася 17 квітня.

«Що стосується газу. Ми продаємо газ, трубний газ - це основні продажі з палива у нас, в основному європейські країни, які десь на 30-35%, 34% свого газового балансу закривають поставками з Росії. Можна взагалі припинити закупівлі російського газу? На мій погляд, неможливо», - заявив Володимир Путін.

Читайте також: Україні не потрібен імпортний газ

Володимир Путін привів приклад: «У Фінляндії газовий баланс складається на 90% російського газу, а в країнах Східної Європи, якщо не 90%, то 50-70% потреб закривається за рахунок російських постачань». При чому, на думку президента РФ, їх взагалі призупинити неможливо. «В збиток собі, майже через кров, можна. Але я уявити собі такого не можу. Тому, звичайно, всі дбають про диверсифікацію поставок. Там, у Європі, говорять про підвищення незалежності від російського постачальника, так само як і ми починаємо говорити і діємо в бік незалежності від наших споживачів», - сказав він.

Окрім цього, у ході газових  обговорень пан Путін згадав і про Україну. Він дав українському керівництву місяць на погашення боргу за «блакитне паливо». «Торік ми дали Києву 3 мільярди доларів кредиту і знизили ціну на газ в розрахунку на те, що вони нам виплатять борг за газ... В січні платили, в лютому ми отримали лише половину суми, а за березень нам не заплатили нічого», - заявив Володимир Путін. У разі невиконання умови його умов, голова Кремля пообіцяв перевести розрахунки з Києвом за газ на передоплату.
 
 
До речі, ще напочатку квітня в Росії не могли визначитися, як «дошкулити» Україні з «блакитним» паливом. Вже тоді президент РФ  Володимир Путін заявив, що буде працювати з Україною за таким принципом: спочатку ви нам гроші – потім ми вам газ. Проте, за годину він змінив своє рішення та підкреслив, що «Газпром» не повинен застосовувати передбачену в контракті можливість перевести Україну на передплату.
 
Нагадаємо, російський уряд скасував пільгове мито на газ для України. Це передбачає підвищення ціни на паливо на 100 доларів. Відповідно, ціна на «блакитне паливо» складатиме до 485 дол. за тис. кубів. 
 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна»,  станом на кінець березня борг НАК «Нафтогаз України» за спожитий російський газ становив понад 1,7 млрд дол. На початку березня «Газпром» оцінював борг української сторони в 1,89 млрд дол., з урахуванням непогашеної заборгованості за лютий.
 
Коментарі (0)