ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВЛуганщина подолала «сміттєві» проблеми

Луганщина подолала «сміттєві» проблеми

За останні 10 років на території Луганської області завдяки створенню підприємств з переробки ТПВ вдалося вирішити проблему централізованого збору практично всіх видів небезпечних відходів.

Луганщині вдалося вирішити проблему централізованого збору практично всіх видів небезпечних промислових відходів. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі місцевої ОДА.

За словами голови Луганської облдержадміністрації Володимира Пристюка, регіон наразі займає 4-е місце в Україні за обсягами утворення відходів, тобто з майже 15 млрд тонн відходів, накопичених в Україні, їх десята частина – 1,5 млрд тонн – припадає на Луганську область.

«На жаль, ситуація сьогодні така, що економічні стимули для процесу поводження з відходами, зокрема, для комплексної переробки відходів просто відсутні. Захоронити або спалити відходи підчас в рази вигідніше, ніж утилізувати або знову використовувати на виробництві. Безумовно, ми повинні кардинально змінити цю ситуацію. Вважаю, що справді сучасна відповідь на ситуацію – це створення в країні цілої відходопереробної індустрії. Її розвиток буде всіх стимулювати до переходу на ресурсозберігаючі технології і прямо впливати на витрати підприємств», – заявив керівник Луганської облдержадміністрації.

За його словами, в кожному регіоні сьогодні назріла необхідність створення повної інфраструктури для збору і переробки відходів виробництва та споживання. «Нам вдалося вирішити у себе в регіоні проблему централізованого збору практично всіх видів небезпечних промислових відходів. Це підтверджує статистика. Якщо в 2007 році підприємствами області було передано для утилізації всього лише 156 тис. тонн відходів, то в 2012 році обсяги передачі відходів зросли в 1,8 тис. разів і склали 280 млн тонн», – розповів він.

За останні 10 років на території області було створено підприємства з переробки таких видів відходів, як відпрацьовані нафтопродукти, макулатура, відходів деревообробки, гуми, шлаків ливарного виробництва, відходів вуглевидобутку і вуглепереробки. Якщо ще десять років тому в області не було жодного підприємства, яке займалося б збором відходів, то зараз ліцензію на збирання небезпечних відходів мають 9 підприємств, а збором всіх видів відходів займається понад 50 підприємств.

«Наші підприємства залучають на повторне виробництво майже 30% відходів – а це 4-е місце у країні за показником обсягів утилізації, – повідомив Володимир Пристюк. – Ми також прагнемо поліпшити цей показник за рахунок збільшення обсягів утилізації відходів вуглевидобутку - з цією метою проводиться робота із залучення інвесторів для комплексної переробки териконів. Вже до 2015 року на ряді вуглезбагачувальних фабрик області планується впровадити низку проектів, спрямованих на вдосконалення технологій вуглезбагачення, з очікуваним ефектом скорочення обсягів утворення шламів майже на 80%».

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Україна сподівається скоротити до 50% обсяги захоронення ТПВ на полігонах та використовувати 50 і більше відсотків відходів в якості вторинних та енергетичних ресурсів для повторного використання у виробництві та секторі відновлювальної енергії.

 
Коментарі (0)