ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГМаєте комунальні борги? Нарікайте на себе!

Маєте комунальні борги? Нарікайте на себе!

На минулому тижні уряд пообіцяв повернутися до практики стягнення штрафів за несплату житлово-комунальних послуг. Чи не занадто це радикальне рішення, і як це робиться в розвинутих європейских країнах, з'ясувала "У.К."

На минулому тижні уряд пообіцяв повернутися до практики стягнення штрафів за несплату житлово-комунальних послуг. Точніше, право стягувати грошову пеню зі споживачів-неплатників було закріплено законом з січня 2011 року, проте до цих пір розмір пені не встановлено. Нагадав про неминуче для боржників покарання Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк. «Ми ініціювали питання про встановлення пені, але там є зауваження деяких центральних органів виконавчої влади, тому ми сьогодні розглядати це не будемо. Але це треба робити», - заявив нещодавно чиновник. Втім, з приводу розміру пені в профільному відомстві пропонують не церемониться. Наприклад, Анатолій Близнюк вважає, що неплатники повинні, як мінімум, сплачувати штраф у розмірі 100% суми заборгованості, а то і триразовий розмір боргу, тобто - 300%. При цьому, Міністр підкреслив, що це питання має розглядати Верховна Рада.

Історія злочину та покарання

В Україні стягувати пеню з недобросовісних платників за послуги ЖКГ припинили з 13 листопада 1996 року, коли набрав чинності закон «Про тимчасову заборону стягування з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги». «У зв'язку з невиконанням державою зобов'язань по виплаті заробітної плати, пенсій, стипендій, інших грошових виплат населенню тимчасово забороняється нараховувати з 1 жовтня 1996 року і стягувати з громадян України пеню за несвоєчасне внесення квартирної плати та за житлово-комунальні послуги», - зазначено в документі. У лютому 2003 року тодішній Президент Леонід Кучма підписав закон про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати. Документ встановлював, що «пеня за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги в розмірі, визначеному в договорі про реструктуризацію заборгованості, нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу, за умови відсутності заборгованості з виплати заробітної плати, пенсії , стипендії».

У 2008 році уряд Юлії Тимошенко за пропозицією МВФ вирішив повернути практику нарахування пені за борги з оплати послуг ЖКГ. У той час борг населення в цій сфері досягав 8,2 мільярда гривень. Був розроблений відповідний законопроект, однак Верховна Рада його не ухвалила. 17 грудня 2010 український парламент вніс зміну до закону «Про тимчасову заборону стягування з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги». Зокрема, в документі сказано: «Дія цього закону припиняється 1 січня 2011. Нарахування та стягнення пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги здійснюються на суму заборгованості, яка утворилася з 1 січня 2011 року».

Читайте також: Батіг і пряник платіжної дисципліни

22 грудня 2010 року Президент Віктор Янукович підписав цей закон. Однак розмір пені досі не встановлено. До введення мораторію, боржники сплачували 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення платежу. Своєчасно внесеної вважається оплата за послуги ЖКГ, якщо вона внесена до 20 числа календарного місяця.

Демократичний радикалізм

Зрозуміло, що застаріле, «нововведення» українського уряду і парламенту побутовим споживачам не подобається. Разом з тим, сума дебіторської заборгованості комунальних підприємств в минулому місяці досягла чималих показників - 10,5 млрд грн. Судовий механізм стягнення заборгованості також не ефективний, оскільки, наприклад, суд не зможе зобов'язати відразу і в повному обсязі погасити борг, споживача, який офіційно ніде не працює, але послуги ЖКГ споживає.

Однак українцям не варто засмучуватися, оскільки, при найближчому розгляді введення пені за несплату комунальних послуг виявляється не настільки радикальним заходом. Ну, скажімо, в порівнянні з розвиненими західними демократіями. Наприклад, в США споживачі, замість звичної нам квартирної плати, вносять податок на житло. Він сплачується раз на рік і становить 13% від вартості квартири або будинку. Оплата відбувається автоматично: гроші раз на місяць знімаються з банківського рахунку. Але, якщо американець не платить (зазвичай платять до 5 числа) - спочатку з нього стягують штраф (від $ 25 до $ 50 за кожен день несплати). А, якщо гроші не внесені до 15-го числа - виселяють з квартири.

Не менш цікавий підхід боротьби з боргами обрали в Польщі. Хто не платить за комунальні послуги, повинен бути готовий до того, що в будь-який момент до нього під один дах можуть підселити незнайомців. Вперше у Польщі таке покарання вирішили застосувати до мешканців чиновники з містечка Крапковіце (Krapkowice, Опольське воєводство). Перші повідомлення боржникам вже розіслані. З документа вони дізналися, що через несплату за комунальні послуги їх включили в «Програму підселення інших боржників». Це означає, що незабаром їм доведеться ущільнитися і розділити житло з незнайомими людьми, повідомила газета «Nowa Trybuna Opolska». Ідея виявилася надзвичайно ефективною. Коли частина боржників дізналася, яка доля їх чекає, вони запанікували і негайно звернулися в муніципальні служби: що їм зробити, щоб скасувати це рішення. Відповідь була короткою: погасити заборгованість.

Кара державна

У Швейцарії, Німеччині, Франції з недбайливим споживачем також не будуть носитися: якщо після численних попереджень, громадянин не віддає заборгованість - йому вимикають світло, газ, воду. Враховуючи, що в основному, виробники і постачальники комунальних послуг - приватні компанії, в ЄС відключення споживача від мережі законом не заборонено, та суми, до речі, у платіжках за кубометр води або кіловат світла в 2-3 рази вище, ніж в Україні.

Східні сусіди України з боржниками надходять в дусі часу. Так у минулому році депутати Держдуми пропонували ввести кримінальну відповідальність за систематичну несплату за комунальні послуги. Законодавчого втілення ця ініціативи все ж не знайшла. Але росіяни ввели нові правила надання комунальних послуг, згідно з якими, недбайливого споживача можуть, за аналогією з Європою, запросто відключити від централізованої подачі комунальних послуг.

В Україні також були прецеденти до ведення радикальної боротьби з боргами. Наприклад, в Івано-Франківській області судові виконавці описували і конфісковували у споживача майно на суму комунального боргу.

 
Коментарі (0)