Штрафи за бідність

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ на минулому тижні оприлюднило в черговий раз «революційний» проект закону, яким передбачено штрафні санкції для неплатників за житлово-комунальні послуги.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ на минулому тижні оприлюднило в черговий раз «революційний» проект закону, яким передбачено штрафні санкції для неплатників за житлово-комунальні послуги. 

Пропозиції відомства далеко не нові - українців, які несвоєчасно розраховуються за спожиту теплову енергію, гарячу і холодну воду, електрику, а також послуги водовідведення, і не вносять квартплату, змусять платити пеню в розмірі 0,1% від суми боргу за кожен день прострочення. Розплатитися вчасно - означає заплатити за комунальні послуги до 20 числа календарного місяця.
 
Згідно з пояснювальною запискою до документа, уряд запропонував встановити розмір пені для населення під виконання положень закону, яким був скасований мораторій на її стягнення. Такий закон був прийнятий ще два роки тому. Ним дозволяється стягувати пеню з недбайливих споживачів комунальних послуг з 1 січня 2011 року. Проте до цих пір розмір цієї пені ні уряд, ні парламент визначити ніяк не могли.
 
При цьому виходить, що за два роки влада не придумали нічого нового. Стягувати з боржників 0,1% від суми боргу парламентарі передбачили ще в ст. 115 проекту Житлового кодексу, який не можуть прийняти вже 10 років. Причому ідея введення подібних штрафів була придумана ще радянськими чиновниками - тоді вона становила 0,01% від суми боргу. Правда, практично не застосовувалася, оскільки у радянських громадян не виникало такої ідеї як не розрахуватися з державою. Не виникає такої думки і у європейців. Хоча багато хто з них навіть не знає, що в їхній країні пеня за заборгованість по ЖКГ для побутових споживачів може досягати до 10% від суми боргу.

Читайте також: Позапланові витрати ЖКГ

Разом з тим, в Україні ідея стимулювання платіжної дисципліни населення за допомогою штрафів не прижилася. У 1996 році Верховна Рада ввела мораторій на стягнення пені. Відповідно до скасованого в 2010 році закону, заборона повинна була діяти до тих пір, поки держава не погасить перед населенням заборгованість по заробітній платі. Однак скасування мораторію на штрафні санкції далеко не означає, що держава погасила свої боргові зобов'язання. За даними Мінсоцполітики, заборгованість з виплати заробітної плати до січня 2012 року склала 1,07 млрд грн.
 
При цьому розмір встановленої пені здається невеликим. Якщо, наприклад, споживач на розрахувався за компослуги, за які йому нарахували 500 грн, то пеня складе всього 50 копійок. Враховуючи, що всім боржникам буде нараховуватися пеня в розмірі 0,1% від суми боргу за кожен день затримки, за рік - 36,5%!

Читайте також:  Реформа ЖКГ: крок вперед і два - назад

Однак, розмір пені випереджає не лише інфляцію, але і відсотки по гривневому кредиту! І якщо законодавчо закріплять можливість застосування до боржників серйозних санкцій, наприклад, виселення з квартири, то з 36,5%  річних українці будуть досягати цих сум семимильними кроками!

У наступній публікації читайте про те, наскільки є законним введення пені і чи можна уникнути її сплати.

Марія Цатурян

 

 
Коментарі (0)