ГоловнаВибір редакціїЕлектроенергетикаМеншовартість зелених тарифів не завада енергетичній привабливості

Меншовартість зелених тарифів не завада енергетичній привабливості

Проекти будівництва об'єктів сонячної енергетики в Україні залишаться привабливими для інвесторів навіть після передбаченого законом №5485-VI зниження «зелених тарифів» для геліоелектростанцій

Таку думку висловив директор з розвитку компанії «Рентехно» (Київ) Дмитро Лукомський.

«Навіть при нових більш низьких тарифах проекти все одно будуть цікаві з точки зору вкладення коштів. Внутрішня ставка прибутковості навіть за умови, що для реалізації проекту залучається позикове фінансування на існуючих на ринку умовах, все ще вище 20%. Для нас це показник, що інвестора можна залучати в ці проекти», - сказав він.

Дмитро Лукомський уточнив, що при нинішньому рівні «зелених тарифів» для геліоенергетики, внутрішня норма прибутковості подібних проектів знаходиться в межах 18-25%.

Він зазначив, що фотоелектричні модулі, на які припадає від 30% до 50% вартості сонячної електростанції, за останні чотири роки подешевшали в три-чотири рази.

Читайте також: Президент змінив умови ринку поновлювальної енергетики

«У 2008-2009 роках ціни модулів доходили до EUR2/Вт встановленої потужності. Зараз же на ринку достатньо відомі китайські бренди пропонують модулі з розрахунку EUR0, 5/Вт», - сказав директор з розвитку «Рентехно».

За словами Дмитра Лукомського, термін окупності сонячних електростанцій при нових тарифах складе 6-6,5, максимум сім років. Але на цей показник може істотно впливати вартість робіт по підключенню станції до мережі.

Представник компанії Activ Solar Маркус Волбіч (Markus Wölbitsch) також вважає, що зниження «зелених тарифів» для сонячних електростанцій буде компенсовано зниженням цін на обладнання.

«В даний час ми намагаємося оцінити, наскільки зміниться інтерес інвесторів до сонячних проектам в Україні після зміни тарифів», - зазначив він в інтерв'ю профільному виданню PV-Tech.

Нагадаємо, «зелені тарифи», один з основних механізмів стимулювання розвитку відновлюваної енергетики, були введені в Україні в 2009 році. Спочатку закон передбачав зниження тарифів для нових об'єктів на 10%, 20% і 30% після 2014, 2019 і 2024 років слідом за розвитком технологій, здешевленням устаткування і зниженням собівартості електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії.

Читайте також: «Зелені тарифи» взяли тайм-аут

Парламент України в листопаді прийняв закон №5485-VI, який передбачає додаткове зниження зелених тарифів для нових сонячних електростанцій, які будуть вводитися в експлуатацію після березня 2013 року. Максимально (на 27,1%) тариф буде знижено для наземних фотоелектричних установок, мінімально (15,9%) - для дахових та фасадних інсталяцій потужністю не більше 100 кВт.

Зелені тарифи для інших відновлюваних джерел (вітер, біомаса) в 2013-2014 роках залишаться на діючому рівні, тарифи для мікро та мінігідроелектростанцій (потужністю до 1 МВт) в результаті прийняття закону з 1 квітня 2013 року зростуть на 33-67%.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

 
Коментарі (0)