ГоловнаНовини ЖКГПолітикаМери просять Азарова списати борги

Мери просять Азарова списати борги

Асоціація міст України просить Уряд списати заборгованість комунальних підприємств за газ та електроенергію перед енергопостачальниками

Асоціація міст України стурбована інформацією, яка приходить з різних регіонів щодо відключення енергопостачальними компаніями енергоносіїв від об’єктів соціальної інфраструктури та водоканалів. Особливо непокоїть, що такі випадки почастішали напередодні опалювального сезону. Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Асоціації міст.

НАК «Нафтогаз України» вимагає від підприємств ТКЕ термінового погашення усіх боргів за минулі роки, а їх накопичилось станом на 1 вересня поточного року 10 млрд грн за газ, та 4 млрд грн за електроенергію. Аналогічна ситуація склалася в містах-супутниках діючих АЕС України через борги комунальних підприємств перед ДП НАЕК «Енергоатом» з причин наявності різниці між собівартістю та тарифами для населення на комунальні послуги.

«Ми вдячні Уряду за розуміння та підтримку, адже борг цей виник перш за все через різницю між тарифами і собівартістю (сьогодні тариф складає 60% собівартості), а також внаслідок підвищення мінімальної заробітної плати на 14%, цін на електроенергію на 28% та газу в 1,5 рази. Субвенції, в обсязі 6,9 млрд грн, які виділені Урядом в квітні та червні 2012 року на погашення заборгованості лише частково знімають проблему. Сьогодні з цієї суми профінансовано 2 млрд грн і ще на 2,3 млрд грн розглядається Мінфіном», - йдеться у зверненні.

Оскільки фінансового ресурсу на повне погашення заборгованості в органів місцевого самоврядування не має, асоціація просить Уряд України:

  • Вирішити питання списання заборгованості комунальних підприємств за природний газ і електричну енергію перед енергопостачальними організаціями.
  • Сприяти зняттю бар’єрів на укладання угод між НАК «Нафтогаз України» та підприємствами ТКЕ на поставку природного газу в 2012-2013 роках
  • Спільно з органами місцевого самоврядування вирішити проблему встановлення майбутніх тарифів на тепло

Загалом під листом підписалися 72 міських голови. 

 
Коментарі (0)