ГоловнаКоментаріГазопостачанняНа «газову доброту» РФ Україна відповідає крадіжками

На «газову доброту» РФ Україна відповідає крадіжками

У Росії вважають, що Київ неправомірно використовує їхній газ. Саме через це Прем’єр РФ оцінює ситуацію з заборгованістю України за «блакитне паливо» як злодійство, а от реакцією західних партнерів голова російського уряду не переймається.

Нинішня влада в Києві продовжує лінію на неправомірне використання російського газу і його неоплату, заявив Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв. Про це він сказав, відповідаючи на питання в рамках звіту уряду в Держдумі РФ, повідомляють РИА Новости.

«У нас із ними (українськими партнерами) є проблеми. Ці проблеми виникли не сьогодні. І, на жаль, практично будь-яке керівництво України, хто б не був Президентом чи Прем'єром, продовжувало одну і ту ж лінію - лінію на неправомірне використання російського газу», - заявив пан Медведєв. Прем'єр РФ назвав цю ситуацію «банальним злодійством».

«Ця лінія продовжується і сьогодні... З калейдоскопічною швидкістю змінюються прізвища керівників, які перебувають при владі в Україні, а політика та сама: почекають, заплатимо потім, домовимося з ними, європейців залучимо, ще там незрозуміло чого. Американці вже висунулися з новим газом. Все це блеф у чистому вигляді», - заявив глава Кабміну РФ.
 
 
Він нагадав, що заборгованість України за газ вже становить 2,2 мільярда доларів і обсяг неплатежів зростає.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», у Росії порахували, скільки витратили на Україну за роки її незалежності. Загалом, за словами Прем’єра РФ, сусідня держава зекономила мільярди на «газовій доброті» Росії.
 
«Цифра близько 250 мільярдів доларів, справедлива. Це обсяг підтримки, яку ми за всю пострадянську історію надали нашим українським друзям і братам за рахунок всякого роду преференцій, включаючи неринкові умови торгівлі газом», - сказав пан Медведєв.
 
 
«Я згоден, допомагати треба свідомо, але ми добрі, ми такі влаштовані. Йдеться про дуже близьку нам державу. Я вважаю, що в цій доброті не тільки наша слабкість. А й наша сила, тому що всі добрі люди, вони, як правило, сильні», - сказав він.
 
Нагадаємо, російський уряд скасував пільгове мито на газ для України. Це передбачає підвищення ціни на паливо на 100 доларів. Відповідно, ціна на «блакитне паливо» складатиме до 485 дол. за тис. куб. м. Така ціна на газ є однією з найвищих в Європі.
 
Коментарі (0)