ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНацкопослуг заспокоїла тарифну паніку

Нацкопослуг заспокоїла тарифну паніку

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг Валерій Саратов повідомив, що підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, а також теплопостачання не планується

За словами Валерія Саратова інформація про те, що Нацкомпослуг планує підвищення тарифів на комунальні послуги на третину не відповідає дійсності.

«Нині існує два терміни: «економічно обґрунтований» тариф – це скільки тариф повинен бути. І «тариф до оплати за надану послугу» – це скільки сплачує населення. Зараз ці дві величини дійсно не співпадають. Різницю між ними покриває держава, що дозволяє захистити населення від різкого зростання тарифів та підтримати підприємства. Така різниця спричинена тим, що з моменту останнього встановлення тарифів для населення пройшов час, за який змінилась і зарплата, і ціни на енергоносії – вартість складових тарифу», – повідомив чиновник.

За інформацією голови Нацкомпослуг, станом на 14 січня 2013 року, в середньому по Україні економічно обґрунтований тариф на теплову енергію для населення складає 325 грн/Гкал (діючий – 227 грн/Гкал – рівень відшкодування 70%).

В сфері водопостачання середня економічно обґрунтована вартість кубічного метру води для населення 5,97 грн (діюча – 3,63 грн/м. куб. – рівень покриття 60%). Він також зауважив, що компенсація різниці – це державна політика.

Разом з тим, Валерій Саратов підкреслив важливість доведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня.

«Збитковість підприємств призведе до зникнення комунальної галузі. Тому Комісією розроблені та внесені до Кабміну постанови, згідно яких саме уряд визначатиме рівень, на який будуть змінюватися тарифи та графік цих змін. Кількість етапів корегування буде визначатися для кожного підприємства індивідуально, в залежності від коефіцієнту граничної зміни тарифу. Цей коефіцієнт буде затверджувати  Кабмін на підставі макроекономічних показників та темпів економічного зростання», – заявив Валерій Саратов.

 
Коментарі (0)