ГоловнаГоловнеФінансування ЖКГРегулятор вказав шлях для інвестицій

Регулятор вказав шлях для інвестицій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг на своєму засіданні ухвалила процедури розроблення, погодження та затвердження інвестиційних програм

Сьогодні Нацкомпослуг затвердила «Порядок розроблення, погодження та затвердження інвестиційних програм суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання» та «Порядок розроблення, погодження та затвердження інвестиційних програм суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення».Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі регулятора.

Нагадаємо, інвестиційна програма – це комплекс заходів, затверджений в установленому порядку, для підвищення рівня надійності та забезпечення ефективної роботи систем централізованого теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення.

Відповідні документи спільно розроблялись Нацкомпослуг, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ та Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами. Наразі, порядки передані до Мінрегіону для реєстрації в Міністерстві юстиції для набрання чинності.

Слід зазначити, що дія нових норм поширюються на всі без винятку підприємства тепло-, водопостачання та водовідведення, не залежно від органу, який здійснює ліцензування їх діяльності.

Головна відмінність нових процедур від старих у тому, що вони передбачають обов’язкове обґрунтування запланованих капіталовкладень для включення в інвестиційну складову тарифу. Що дасть можливість контролювати цільове використання коштів на реалізацію інвестпрограм та запобігти порушенням.

З набуттям чинності нових норм, для підприємств-монополістів значно спроститься процедура подання та затвердження інвестиційних програм. Також структура інвестиційних програм та розподіл коштів по ним стане більш прозорою. Це дозволить і органам влади, і інвесторам і громадськості чітко розуміти які суми на що витрачаються.

Як повідомляла «Україна Комунальна», у жовтні  Нацкомпослуг оприлюднила дані про стан інвестиційних програм теплопостачальних підприємств. Згідно з повідомленням регулятора, станом на середину жовтня, Комісія розглянула 198 інвестиційні програми і надала 227 консультацій щодо порядку їх формування. Однак, з них лише 70 підприємств направили свої інвестиційні програми регулятору офіційно. При цьому Нацкомпослуг змогла затвердити лише 10 інвестпрограм, а інші 60 - були відправлені ліцензіатам на доопрацювання.

Втім, слід відмітити, що наявність інвестиційної складової все ж не є обов'язковою умовою для затвердження тарифів теплопостачальним підприємствам. Останні і зовсім можуть відмовитися від реалізації інвестпрограм, а, відповідно, і від врахування у вартості їх послуг коштів на їх реалізацію.

 
Коментарі (0)