ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГТарифи від яких нікуди не сховатись

Тарифи від яких нікуди не сховатись

Влада усіма можлими способами утримує зростання тарифів ЖКГ, проте більшість експертів у цій сфері переконані: зростання цін на житлово-комунальні послуги – неминуча реальність.

Вартість природного газу, який використовується для виробництва теплової енергії та постачання її населенню, складає 1309 грн, а от складова газу в тарифах на теплову енергію для населення сягає лише 894 грн за тис. куб. м.

Тобто тариф збитковий більш ніж на 30%. Через це у підприємств комунальної теплоенергетики сформувалась заборгованість за спожитий газ на суму понад 10 млрд грн. У подібній ситуації практично всі ТКЕ країни.

Читайте також: У опалювальний сезон зі старими і новими проблемами

Сукупний борг водоканалів за електроенергію приблизно в два рази менший, але і це для комунальних підприємств величезна сума.

Дебіторська заборгованість теж значно погіршує фінансовий стан підприємств ЖКГ. Зокрема, лише населення заборгувало підприємствам ЖКГ близько 9 млрд грн.

«Далі буде тільки гірше: як правило, в зимові місяці рівень платіжної дисципліни падає, а споживання газу підприємством навпаки зростає. Це ще більш нашкодить фінансовій ситуації підприємств ЖКГ», - говорить експерт Центру соціальних досліджень Михайло Гончаренко.

Експерт переконаний, аби не допустити банкрутств підприємств і не зірвати опалювальний сезон, влада буде змушена піти на підвищення тарифів, але робити цього раніше виборів не будуть.

Аналогічної думки дотримується політичний консультант Костянтин Долгов. «Тарифи будуть підвищувати, але тільки після виборів. Це неминуче при таких цінах на газ і нинішніх розцінках на послуги ЖКГ. До того ж, не забувайте, підвищення тарифів – одна з вимог МВФ», - говорить пан Долгов.

Читайте також: Азаров хоче вийти сухим із МВФ

«Тарифи підвищать одразу після виборів у парламент. У держави просто немає іншого виходу - адже їй необхідно буде якось скоректувати бюджет «Нафтогазу». Економіка країни в дуже важкому становищі, грошей в Україні немає, тому ставку в стабілізації ситуації в ЖКГ зроблять у тому числі і на зростання тарифів», - вважає експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

Враховуючи, що у підприємств ЖКГ не залишилося фінансових резервів, підвищення тарифів швидше за все буде різким, тобто тарифи відразу ж постараються привести до економічно обгрунтованого рівня. Беручи до уваги нинішній розмір цін на комунальні послуги, можна з упевненістю спрогнозувати, що вже на початку наступного року ціни на житлово-комунальні послуги в середньому виросту в 1,5-2 рази.

До слова, Віце-Прем'єр Валерій Хорошковський вже заявив про те, що тарифи на газ для населення будуть підвищені. Правда, на скільки і коли, чиновник не уточнив.

У цій ситуації варто зазначити, що Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк вважає, що найближчим часом питання підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не планується, і, навіть не розглядається. 

Джерело: Главред

 
Коментарі (0)