ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоНад споживачами тепла нависли зміни

Над споживачами тепла нависли зміни

Мінрегіон готує ряд змін, які законодавчо будуть вдосконалювати відносини у сфері теплопостачання. Зокрема, пропонується встановити чітку відповідальність споживачів за самовільне від'єднання від теплових мереж.

В Україні законодавчо вдосконалять відносини у сфері теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води. Таку заяву зробив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

За його словами, пропонується встановити чітку відповідальність споживачів за самовільне від'єднання від теплових мереж чи внутрішньо будинкових систем централізованого опалення.

«Також маємо намір законодавчо передбачити можливість від'єднання від теплових мереж та відключення від централізованого опалення, але виключно на підставі затверджених схем теплопостачання населених пунктів. Внормуємо і запровадження в схемах теплопостачання населених пунктів механізму регламентування. Тобто визначатиметься регламентована територія теплопостачання, в межах якої може діяти тільки конкретна система теплопостачання – централізована, чи автономна, чи індивідуальна», - пояснив Міністр.

Читайте також: Безнадійне теплозабезпечення. Частина 1

Геннадій Темник поінформував, що відповідний законопроект («Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення відносин у сфері теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води») Уряд вже розглянув на засіданні і після деяких доопрацювань, має намір його схвалити.

Очільник Мінрегіону додав, що реалізація перелічених норм забезпечить можливість впровадження заходів з енергозбереження та підвищення ефективності систем централізованого теплопостачання шляхом диверсифікації видів палива та технологій виробництва теплової енергії.

«Важливо також, що це створить умови для надання якісних послуг з централізованого опалення за прийнятними для споживачів цінами», - наголосив Геннадій Темник.

Читайте також: Безнадійне теплозабезпечення. Частина 2

Він пояснив, що розроблення такого законопроекту зумовлене недосконалим законодавчим регулюванням процесу вибору споживачами теплової енергії системи теплопостачання. Це призвело до руйнації системи централізованого теплопостачання як цілісного комплексу та, як наслідок, технологічного та економічного розбалансування процесів надання таких послуг. Також серед причин - неврегульований процес створення децентралізованих джерел теплопостачання в зоні систем централізованого теплопостачання, в результаті чого завдаються збитки державі у формі невиправданих витрат, ускладнень взаємовідносин із споживачами та погіршення екологічної ситуації.

Нагадаємо, раніше Геннадій Темник повідомляв, що проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення відносин у сфері теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води» розроблено на виконання Національного плану дій на 2013 рік.

 
Коментарі (2)
Иван Смольный
26 Липня 2013 p. 23:06
Ну вот опять, масло масляное. Сколько эту тему уже мусолили. Все эти изменения сводятся к введению драконовских штрафов и усиления администрирования. Но, запрет на несанкционированное (без разрешения исполкома) переобладнання (читайте в т.ч. отключение) существует и сейчас. Проблема легко обходиться вручением уполномоченным исполкомовским особам мотивации в р-ре от 500 у.е. и выше( в зависимости от уровня населенного пункта и жадности берущих). Соответственно с введением драконовских штрафов оный размер мотивации 100% будет увеличен. Но вопрос будет все равно решаться. Ну а бред по поводу схем теплопостачання и регламентных территорий оставим на совести авторов! Надеюсь, что у парламента ( в.т. учитывая выборы 15 года) хватит мозгов забанить это ублюдочное порождение малахольных теоретиков ЖКХ.
Иван Смольный
26 Липня 2013 p. 23:38
На посошок. Господам большим начальникам из Минрегиона стоит навести порядок в отношениях между потребителями и тепловиками на своей родине в г. Кривой Рог. Большего правового нигилизма в этих отношения я не встречал пожалуй нигде. К примеру недавний скандал с несколькими сотнями потребителей которых тупо кинули в мерии, взяв деньги ( по штуке зеленых с носа)за разрешение на отключение от ЦО, а потом полностью уйдя в отказ. Мол я не я и хата не моя и продолжили начислять за услугу ЦО (это при фактическом, заактированном отключении!!!) Деньги не брали, а выданные выписки из протокола заседания профильной комиссии (это и есть пресловутое разрешение) мол потребители сами себе на ксероксе нарисовали и печати с подписями подделали (это Митин и Ко в прокуратуре пели. Ну а прокурорские - друзья.По банькам вместе, на рыбалочку. Песни послушали, прослезились и поверили). Судейские тоже не отстают. Пример (коротко) Криворижтепломережа подает в суд на собственника квартиры который уже покупал эту квартиру (в 2009 г.) без батарей отопления (наличиствуют акты ЖЭУ и самой Криворижтепломережи). Т.е. квартира отключена предыдущими собственниками в 2008 г. Внимание! Предмет позову "стягнути за поставлену споживачу теплову енергію за період з 06.2004р по 04.2012р." Речи об услугах ЦО не идет! Суды первой и апелляционной инст. тупо решают - стягнути. Единственное удалось отсечь часть суммы по СИДу. Все остальные аргументы: невозможность поставки тепловой энергии физлицу,отсутствие тех.возможности поставки т.энергии., полное отсутствие каких либо документов подтверждающих факт поставки и получения товара, а также католичества товара (коим. есть т.энергия согласно ЗУ)судами 1,2 и 3 инстанции проигнорировано напрочь. Т.е. 100% выигрышное, с железной доказательной базой дело превратили в полное г...!И это так , по верхам. Вот такой Криворожский упс. И таких примеров по Кр. Рогу ...! Что тогда о стране говорить если дома порядка нет.