ГоловнаКоментаріВодопостачання«Нафтогаз» напустив холоду

«Нафтогаз» напустив холоду

НАК «Нафтогаз» минулого тижня припинив постачання газу для теплокомуненерго. У результаті українці залишилися без гарячого водопостачання на безстроковий період.

НАК «Нафтогаз України» почав скорочувати постачання природного газу для українських теплопостачальних підприємств, які мають заборгованість за спожитий в опалювальний період природний газ. За даними оперативного моніторингу «Газ України», станом на 16 травня сума боргу теплокомуненерго перед своїм гарантованим постачальником – НАКом – склала 4 млрд грн.

Тенденція по «загвинчуванню гайок» підприємствам-боржникам почалася ще наприкінці квітня. Тоді ПАТ «Київоблгаз» скоротило подачу палива на ряд підприємств теплової комунальної енергетики за вказівкою «Нафтогаз України», зокрема, було призупинено газопостачання КП «Вишневе-теплоенерго» та інших об'єктів ТКЕ.

13 травня в Хмельницькому через відсутність лімітів газу припинено постачання гарячої води населенню. Також гаряча вода відключена в більшості будинків Рівного, де проживають понад 80% відсотків мешканців міста. За інформацією прес-служби Хмельницької міськради, НАК «Нафтогаз України» виділила на травень 2013 року ліміти природного газу для забезпечення гарячим водопостачанням лише об'єктів соціальної інфраструктури Хмельницького (навчальні заклади, медичні установи).

Читайте також: Комунальні підприємства підвели Нафтогаз до збитків

У Рівному ж відключення пояснили необхідністю проведення профілактичних робіт на котельнях комунального теплопостачального підприємства «Теплотранссервіс». Однак в офіційній інформації прес-служби не вказується, на який саме період відключена гаряча вода.

14 травня газорозподільча компанія «Полтавагаз» припинила постачання палива для обласного комунального підприємства «Полтаватеплоенерго». «Позиція енергетиків нам не зрозуміла і позбавлена здорового глузду, - повідомив «Україні Комунальній» генеральний директор «Полтаватеплоенерго» Володимир Чернявський. - Так, звичайно, відповідно до законодавства, наш гарантований постачальник - НАК «Нафтогаз України» - має право припинити постачання енергоносія за наявності заборгованості. Але, по-перше, своїми діями «Полтавагаз» порушує винесене раніше рішення суду про недопущення відключення об'єктів нашого підприємства від газопостачання. По-друге, у нас не сама плачевна ситуація в Україні, тобто, ми не є лідерами з накопичення заборгованості, а скоріше, навпаки. Зокрема, наш рівень розрахунків за спожитий газ з початку року перевищує 50 відсотків, а сума боргу далеко не астрономічна: на сьогодні вона становить не більше 70 млн грн. А це один з кращих показників по Україні».

За словами Володимира Чернявського, незважаючи на 97-відсотковий рівень розрахунків населення за спожиту теплову енергію, теплопостачальне підприємство не може в строк розрахуватися за газ. Причин для цього декілька, і основна – це не виплата державою дотації на погашення різниці в тарифах. Саме ця дотація й дозволяє провести розрахунки за спожитий природний газ, виходячи з покриття різниці між фактичною вартістю природного газу в 1309 грн/тис. куб м та закладеною у тариф 1040 грн/тис. куб м.

Читайте також: За несплату газових боргів «летітимуть голови» місцевої влади

«З початку року різниця в тарифах для нашого підприємства склала понад 35 мільйонів гривень з 70 мільйонів боргу», - підкреслив гендиректор «Полтаватеплоенерго». Крім того, враховуючи, що в Полтаві діють одноставочні тарифи на теплову енергію, виникають касові розриви при розрахунку за теплову енергію у побутових абонентів. Зокрема, населення розраховується за теплову енергію, спожиту в зимовий опалювальний період рівними частинами протягом усього року. А за газ теплоенергетики повинні розрахуватися відразу по завершенню опалювального періоду. «У поточному році нам ще не виплачувалася тарифна різниця, - зазначає пан Чернявський. - Говорити про перехід на двоставкові тарифи для населення теж не доводиться. Ми ж прекрасно розуміємо, що тоді нашим абонентам доведеться виплатити взимку всю ту суму, яку ми їм розбиваємо на весь рік. А таке фінансове навантаження загрожує серйозним падінням платіжної дисципліни». Гендиректор «Полтаватеплоенерго» також повідомив, що підприємство робить все можливе для відновлення гарячого водопостачання. «У нас це вже не перша ситуація з відключенням газу. І до цих пір ми в принципі перебували з «Полтавагаз» в діалозі. Проте зараз проводити якісь переговори складно. Керівництво області та міста вже звернулися з письмовими зверненнями до Мінрегіону і до профільного Віце-прем'єра Олександра Вілкула».

 
Коментарі (0)