ГоловнаКоментаріБлагоустрійІнвестиції зі сміттєвих баків

Інвестиції зі сміттєвих баків

Прийняття в цілому законопроектів № 10499 та № 10501 - це перший крок до вирішення проблеми утилізації сміття в Україні і створення нової індустрії, яка здатна залучити в Україну до 400 мільйонів євро приватних коштів у вигляді інвестицій.

«Прийняття в цілому законопроектів № 10499 та № 10501, за які проголосував український парламент у першому читанні, дозволить забезпечити реалізацію Національного проекту «Чисте місто», а саме - створити комплекс з переробки твердих побутових відходів», - так прокоментував Голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів відповідні рішення Верховної Ради.

«Це перший крок до вирішення проблеми утилізації сміття в Україні і створення нової індустрії, яка здатна залучити в Україну до 400 мільйонів євро приватних коштів у вигляді інвестицій, створити близько 2 тисяч робочих місць і щорічно утилізовувати понад 1,5 мільйони тонн сміття», - додав Голова Держінвестпроекту.

Читайте також: Нацкомпослуг «погрузне» у смітті

За словами керівника Національного проекту «Чисте місто» Богдана Баласиновича із прийняттям вказаних законопроектів в Україні докорінно зміниться ситуація у сфері поводження з відходами. В першу чергу повинна  зменшитись кількість полігонів, зникнуть стихійні  звалища, а також збільшиться частка вторинної сировини, що повертається в господарський обіг.
 
«У питанні поводження з відходами немає часу для роздумів, потрібно вже діяти. Склалася катастрофічна ситуація, оскільки для вирішення проблеми ТПВ роками  нічого не робилося. Для порівняння: сьогодні в Україні з населенням 46 мільйонів  - понад  4500 офіційних полігонів та в декілька раз більше неофіційних. Тоді як на всю Німеччину з населенням 82 млн. – всього 162 полігони ТПВ. Різниця очевидна», - зазначає Богдан Баласинович.
 
Керівник Національного проекту «Чисте місто» підкреслює, що однією із прогресивних і вкрай необхідних для України законодавчих ініціатив, запропонованих депутатами, є заборона захоронення неперероблених відходів з 2016 року.
 
«Без введення такої заборони неможливо позбутись такого ганебного для ХХІ століття явища, як щорічне зростання площ офіційних полігонів та стихійних звалищ. Чому? Сьогодні в Україні найпростішим, найшвидшим та головне найдешевшим способом вирішення проблеми ТПВ є захоронення на полігонах, які в переважній більшості не відповідають жодним екологічним нормам».

Читайте також: Україна на шляху до подолання сміттєвої кризи

Нагадаємо, у четвер, 7 червня 2012 року, Верховна Рада України прийняла за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму правового регулювання та посилення відповідальності у сфері поводження з відходами(№ 10501 від 22.05.2012), а також проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання у сфері комунальних послуг (№10499 від 21.05.2012). Ініціатори законопроектів Юлія Льовочкіна та Юрій Мірошниченко.
 
За матеріалами Держінвестпроекту
 
Коментарі (0)