ГоловнаПублікаціїОпалювальний сезон 2023-2024Опалювальний сезон: стабільність і приховані загрози

Опалювальний сезон: стабільність і приховані загрози

Як проходить підготовка до нового опалювального періоду, що кажуть посадовці, чи вистачить фінансування та звідки чекати, і чи чекати біди, - «Україна Комунальна» пропонує огляд найгарячіших події у галузі ЖКГ минулого тижня.

Україна стрімко переходить у осінь, а відтак, найбільшої актуальності у галузі ЖКГ набувають питання пов’язані з проходженням підготовки до нового опалювального сезону 2013-2014 років і усі похідні від цього.

Якщо говорити в масштабах країни, то тиждень розпочався із завірянь: підготовка до нового опалювального сезону іде, і брак фінансування їй не загрожує. Зокрема, начальник управління комунальної теплоенергетики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олена Малежик повідомила, що загалом по Україні на ці цілі у поточному році передбачено 2,7 млрд грн.

«Це достатні кошти і вони будуть виділені», - наголосив посадовець.

Поряд з тим стало відомо, що опалювальний сезон 2013-2014 років для об’єктів соціальної сфери України розпочнеться з 5 жовтня, а для населення – з 15-го. Однак, як підкреслив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунальної галузі Геннадій Темник, якщо температурні показники, за якими визначається термін початку опалювального періоду будуть відрізнятися, він може розпочатися і раніше.

І тут варто зазначити, що станом на кінець серпня середній показник підготовки житлово-комунального господарства  до опалювального сезону по Україні становить 86%. У Мінрегіоні переконують, що у всіх населених пунктах роботи виконуються відповідно до планових показників і з 15 вересня розпочнеться технологічна перевірка готовності підприємств ЖКГ до подачі тепла.

Примітно також, майже 40 тисяч об’єктів соціальної сфери вже отримали паспорти готовності до роботи в опалювальний період. Зокрема, у соціальній сфері підготовлено 19 тисяч шкіл (98%), 13,5 тисяч дитячих садків (98%) та 6,4 тисяч лікарень (89%).

Проте такі позитивні звістки зовсім не є запорукою вдалого проходження підготовки до зими. Так, серед тижня НАК «Нафтогаз України» звернулася до Мінрегіону, представників регіональної виконавчої влади, керівників підприємств теплоенергетики з вимогою вжити всіх можливих заходів із погашення існуючої заборгованості за спожитий газ до початку опалювального періоду 2013-2014 років.

Читайте також: Опалювальний сезон «втопить» теплоенергетиків

У повідомленні Нафтогазу зазначається, що реалізація запланованих компанією заходів щодо забезпечення газом українських споживачів усіх категорій у період опалювального сезону (у тому числі і оплата відповідних обсягів російського газу для закачування в ПСГ) перебуває під загрозою у зв'язку зі зростаючою заборгованістю підприємств ТКЕ, яка на сьогоднішній день становить 17,5 млрд грн.

Також слід зауважити, що згідно розпорядження Кабінету Міністрів від 29.04.13 №327-р граничний обсяг природного газу для теплогенеруючих підприємств і ТЕЦ на 2013 рік для виробництва теплової енергії для потреб населення, релігійних організацій і творчих спілок складає 6,3 млрд. куб. м.

Однак, впродовж 7 місяців 2013 року підприємства ТКЕ вже фактично спожили 4,7 млрд куб. м природного газу. Якщо підприємства теплоенергетики не будуть дотримуватись прогнозного балансу та не зменшать споживання природного газу, наявні ресурси газу будуть вичерпані вже в листопаді 2013 року. А це ставить під загрозу стабільне проходження опалювального сезону 2013-2014 років.

Відтак, Уряд доручив НАК «Нафтогаз України» та керівникам органів центральної виконавчої влади забезпечити негайне обмеження поставок природного газу до технологічного мінімуму підприємствам, які виробляють теплову енергію у разі неповних розрахунків за спожитий газ.

Читайте також: Українцям загрожує холодна і темна зима

Окрім цього, Кабінетом Міністрів було також запропоновано ввести комплекс обмежувальних заходів щодо переходу квартир на індивідуальне опалення і гаряче водопостачання.

Відповідна ініціатива викладена в законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення відносин у сфері теплопостачання, надання послуг централізованого опалення та централізованого гарячого водопостачання».

Згідно з документом, органи місцевого самоврядування будуть затверджувати схеми теплопостачання населених пунктів із зазначенням зон, в яких повинні застосовуватися централізована або індивідуальна системи опалення. Якщо документ не затверджений, то за замовчуванням використовується тільки централізоване теплопостачання (якщо інше не закладено в проекті будинку).

Також протягом минулого тижня деякі зміни відбулися і у сфері газопостачання. Зокрема, Україна погодилася створити запаси газу, необхідні для гарантування безперебійних поставок до країн ЄС, якщо Москва надасть на це безвідсотковий кредит у 2 млрд грн. За різними джерелами, закачування газу за рахунок кредиту Газпромбанку наразі розглядається.

Поряд з цим ведуться переговори з Росією і щодо зменшення обсягу купівлі російського газу до 14 млрд куб. м газу. А вже з вересня Німецька компанія RWE почне закачування газу в українські підземні сховища, запевняє Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

 
Коментарі (0)